教育王國

標題: 最有價值playgroup [打印本頁]

作者: lvmh88    時間: 15-12-29 11:40     標題: 最有價值playgroup

係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫到手?投資係係講回報的,所以想問吓現在考K的家長,以你哋經驗,邊個playgroup 係最有價值,最能幫手升回該校(或有關連)的幼稚園呢?
1) Artplus
2) Hong Kong Preschool
3) Cannan Kowloon Tong
4) 九龍城民生
5) 學之園
6) St Catherine (一年一度Christmas playgroup, 新開疑似有關連的Pebbles)

歡迎加插不同playgroup而又可幫助升幼稚園的一齊討論。

利申:考緊PN,上過兩期民生但決定唔再上。都有上過剛過去的SC playgroup,但唔報Pebbles。

作者: tungtung12    時間: 15-12-29 11:43     標題: 回覆:最有價值playgroup

你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊間k1唔會有幫助。

作者: cameo    時間: 15-12-29 11:54     標題: 引用:係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有play

原帖由 lvmh88 於 15-12-29 發表
係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫 ...
「好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園」⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

咁要先睇同你講嗰堆人成效,佢地都「咁多人」,應該已經俾到效果你睇⋯⋯⋯⋯

我仔冇返N,亦冇理所謂相關嘅pg,今年K1 offer有6個(全部happy school)。最重要都係睇番小朋友需要!返pg目的並不是只為名幼,想入名幼亦不是返邊間pg就大機會,兩歲幾人仔,反而睇性格及面試當時心情行先

作者: lvmh88    時間: 15-12-29 12:09     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+15-12-29+發表係搵

原帖由 cameo 於 15-12-29 發表
「好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園」⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

咁要先睇同你講嗰堆人成效,佢地都「咁多人 ...
「好多人」係咁同我講,但嗰啲人大多係一齊搵PN ,未有結果所以要自己搵料,上嚟問吓。

同意你所講上playgroup 唔係單一目的為咗上該幼稚園,但無可否認,呢一個係最大原動力和影響因素你揀咩playgroup。當然大前提係你相信playgroup 可幫助小朋友發展,唔相信的話就另當別論。個人覺得係有幫助,特別對於我呢啲雙職父母,得一個小朋友,而且要靠工人同四大長老嘅,playgroup 可讓小朋友接觸多啲其他人,學懂坐定定,玩完玩具放好。

開呢個post 其實係想睇下有冇邊個playgroup,係真係幫到搵幼稚園,我自問目標為本,幫唔到手就早啲跳船算啦

作者: 99dogdog    時間: 15-12-29 12:11     標題: 引用:你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫

原帖由 tungtung12 於 15-12-29 發表
你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊 ...
非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試班,有KV, SC offer!  反而多帶佢去戶外如公園、沙灘、同其他小朋友玩仲有用!

作者: lvmh88    時間: 15-12-29 12:17     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

原帖由 99dogdog 於 15-12-29 發表
非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試 ...
你小朋友好叻叻!
是ftm嗎?我都個個星期去公園沙灘,希望有用啦。

作者: tungtung12    時間: 15-12-29 12:19     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試 ...
中晒。我都係貪近上過幾堂cpda.之後盡量放工放假帶佢出去玩。感恩有幾間龍校或半龍offer.

作者: ming1i823    時間: 15-12-29 12:23     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

係!我覺得帶多啲小朋友周圍去玩仲學得多野!

作者: SCK824    時間: 15-12-29 12:38     標題: 引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-12-29+發表非

中晒。我都係貪近上過幾堂cpda.之後盡量放工放假帶佢出去玩。感恩有幾間龍校或半龍offer.

...
你小朋友是否大B

作者: josephine1979    時間: 15-12-29 12:45     標題: 引用:係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有play

係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫 ...
本人小朋友上年超細仔,上咗ms playgroup, sc playgroup 但waiting, 今年再考,全部有offer. 其實關鍵在於小朋友是否大B 及interview 表現。如果父母係專業人仕如醫生,律師可能會有些分加。

作者: keep-calm    時間: 15-12-29 12:52     標題: 回覆:最有價值playgroup

真心覺得讀邊間PG同考到乜野KG冇關。如係新手父母上下D有關小朋友成長發展的playgroup 會有D幫助、學下唔同月齡有D乜野遊戲玩具能幫助小朋友發展。

作者: sala222    時間: 15-12-29 13:27     標題: 回覆:最有價值playgroup

我冇上過呢d playgroup,但都想知有冇幫助,因為我都相信有。有冇其他媽有實在分享?

作者: lvmh88    時間: 15-12-29 13:34     標題: 引用:我冇上過呢d+playgroup,但都想知有冇幫助

原帖由 sala222 於 15-12-29 發表
我冇上過呢d playgroup,但都想知有冇幫助,因為我都相信有。有冇其他媽有實在分享?

...

樓上咁多位都話冇咩關係...但其實有啲學校,少位又多人考嘅,都傳話要留位比playgroup. 好似樂基,啲人都係咁講㗎,artplus 就更加唔洗講啦

作者: sala222    時間: 15-12-29 13:44     標題: 引用:+本帖最後由+lvmh88+於+15-12-29+13:36+編

樓上mama都係想話自己小朋友唔使靠playgroup關係入名幼。我小朋友都有名幼offer,但我相信讀playgroup有一定幫助。

作者: lvmh88    時間: 15-12-29 13:52     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+15-12-29+發表本帖

原帖由 sala222 於 15-12-29 發表
樓上mama都係想話自己小朋友唔使靠playgroup關係入名幼。我小朋友都有名幼offer,但我相信讀playgroup有一 ...
請問你小朋友是讀名幼本身的playgroup嗎?

作者: taiyeung    時間: 15-12-29 13:56     標題: 回覆:最有價值playgroup

我無上過pg, pn & k offer不錯。識人有上ms 或 sc pg,但只得waiting

作者: ella_805    時間: 15-12-29 14:01     標題: 引用:+本帖最後由+lvmh88+於+15-12-29+13:36+編

以前我個囡返tst little gym, 格嚟就係 arts plus, 係知道啲家長話呢間入 victoria 有priority? Also, tutor time playgroup 都會priority 收返入 PN (我個囡以前返 tutor time playgroup, PN 入咗方方, 出年K1 轉根德)

作者: tungtung12    時間: 15-12-29 14:14     標題: 引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

原帖由 SCK824 於 15-12-29 發表
你小朋友是否大B
No, born in May

作者: busydaddy    時間: 15-12-29 14:17     標題: 回覆:最有價值playgroup

York的PG對想入K1好有幫助

作者: italiano    時間: 15-12-29 14:33

以前讀過tutor time playgroup
但結果無讀到pn
後來覺得佢pn收咁貴, 你肯俾實讀到, 根本唔使上playgroup
作者: 99dogdog    時間: 15-12-29 14:44     標題: 引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-12-29+發表非

你小朋友好叻叻!
是ftm嗎?我都個個星期去公園沙灘,希望有用啦。
Not ftm, 平日多數嫲嫲或姐姐帶去公園,假日先自己帶!小朋友之間互動好重要,其實pg既用處都係咁,但就有導師設計課程和遊戲;但上多幾堂會發覺有啲嘢自己都可幫小朋友訓練!

作者: SCK824    時間: 15-12-29 15:13     標題: 引用:Quote:原帖由+SCK824+於+15-12-29+發表你小

No, born in May
你小朋友真叻

作者: vpo0615    時間: 15-12-29 17:04

Joyful 話如果有讀佢某D playgroup 嘅話, 會優先收 (佢哋張單張寫明)......大前提係樓主覺得Joyful 係唔係佢杯茶.
作者: koey329    時間: 15-12-29 22:59     標題: 引用:York的PG對想入K1好有幫助 +

原帖由 busydaddy 於 15-12-29 發表
York的PG對想入K1好有幫助
絕對唔會,事實係上完pg連轉k1國際都仲wait緊,同埋york入面pg都有分幾隻,要special case pg先有用

作者: Saboc    時間: 15-12-30 07:25

pg對怕醜b同細b有用,但如果一心諗住repeat轉大b就不太需要
作者: konew720    時間: 15-12-31 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+cameo+於+15-12-29+發表「好

「好多人」係咁同我講,但嗰啲人大多係一齊搵PN ,未有結果所以要自己搵料,上嚟問吓。

同意你所講上playg ...
我諗大部分人都係目標為本,只不過大家"目標"唔同。
有d人報某d playgroup係為左升某d幼稚園有優勢。但我自己會報d真係對囡囡發展有幫助既playgroup,裝備好自己,無論對考幼稚園、小學、甚至成年後出社會都有幫助,因為我覺得考到好既幼稚園唔一定考到好既小學。
我2個囡以前都係讀開某2間playgroups,除左對囡囡發展有幫助外,另一個報讀既原因係環境setup上,自己係屋企係做唔到。2個囡係同一年一齊入到同一間名幼,1個PN,1個K1,而果2間playgroups同任何幼稚園係冇connection。

作者: Julybabe    時間: 15-12-31 07:23     標題: 引用:你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫

你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊 ...
Same here

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-4 02:26     標題: 回覆:最有價值playgroup

我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年半~因為環境同導師都很不錯~可從堂上了解小朋友友不足~自己返屋企再教~無諗過要對報K有幫助~因為諗只要小朋友能掌握所有事~in邊間都一樣~但最終有不錯的K班offer⋯⋯諗諗下覺得呢個playgroup~其實可以用黎為考聖公會而作準備因為得佢考得最深

作者: rmm9852    時間: 16-1-5 16:58     標題: 回覆:konew720 的帖子

可以分享你小朋友讀邊間playgroup嗎?

作者: Guaichu    時間: 16-2-4 17:38

過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为阿你學的都系响我身上。最重要系揾有愛心,唔系以为什么名牌。因到頭來,你选的學校同你现在想的不一样。小朋友都有不同性格,要选适合他们的。如果錢不是问题,咁無所为,但如果無系,我情愿留番來比巨學游水
作者: lemonjoey1437    時間: 16-2-4 18:23     標題: 引用:過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为

原帖由 Guaichu 於 16-02-04 發表
過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为阿你學的都系响我身上。最重要系揾有愛心,唔系以为什么名牌。因 ...
同意同意。其實上Playgroup 都係俾小朋友多啲機會接觸其他人,俾家長同佢自己發掘下佢地既興趣同性格。等佢地可以為K果陣做好準備,有啲Playgroup 都會有俾小朋友準備K1面試既班,佢地會係針對唔同既方便。
名playgroup 多針對佢地自己相關既N班 範疇,方向反而窄左。
所以揀playgroup 都係睇課程方向&老師同小朋友既合拍度為主。(個人意見)

作者: gbbabysheep    時間: 16-3-2 23:57

konew720 發表於 15-12-31 00:36
有d人報某d playgroup係為左升某d幼稚園有優勢。但我自 ...
可否PM playgroup 名?
作者: pilott    時間: 16-3-3 20:29

It's not easy to get into Arts Plus  / Victoria Playgroup as they already screen out parents when u enroll for playgroups….
作者: rmm9852    時間: 16-3-6 22:47     標題: 引用:我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-04 發表
我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年半~因為環境同導師都很不錯~可從堂上了解小朋友友不足~自己返 ...
請問可分享係邊間playgroup 嗎?

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-7 07:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-04+發表

原帖由 rmm9852 於 16-03-06 發表
請問可分享係邊間playgroup 嗎?
Pm u ar

作者: bettyboo    時間: 16-3-7 13:07

i want to know the playgroup that helps to get into 聖公會, can you pls pm me too.  thank you.

作者: pilott    時間: 16-3-7 19:56

bettyboo 發表於 16-3-7 13:07
i want to know the playgroup that helps to get into 聖公會, can you pls pm me too.  thank you.
I think not a special playgroup can help unless your kid is super smart…

作者: 小黑牛    時間: 16-3-8 14:45

同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工,家長自己同小朋友做,老師很小與小朋友交流,可能因為人多的原固!所以我們上了一期就停了!之後在ek的一位媽媽介紹一間中心上堂,要自己獨自上堂的,當初有擔心因為大女超怕醜內向,驚她不能適應,好彩老師好有經驗有愛心,大女喊了2堂開始收聲,而且真的改善了大女的害羞問題,起碼去面試終於肯開金口,以9月b來說,有幾間女龍校的offer完全是意料之外!非常感恩!

到細仔1嵗,我亦跟他參加同一中心的playgroup, 老師講到重點,不同的playgroup有不同的目的,視乎你著重玩樂,還是培養小朋友應有的規律和與老師的互動反應。細仔比較活潑,在家永遠坐不定,經常周圍走,返了playgroup後開始懂得要坐定定,識得等待,老師問他問題,他還未懂得說話,但是他會知道老師問他,他會望住老師吚吚丫丫,至小有eye contact, 有意識回應,嫲嫲亦讚他有進步!雖然大家都想考到好學校,但是讓小朋友學會守規矩,有適當的反應亦很重要!所以不要盲目選擇,可以讓小朋友嘗試,如果有進步就代表適合小朋友。

以上純粹是個人分享,因為當初幫大女預備面試時亦感迷網,無從入手,幸好在這裡得到熱心媽媽的介紹才得以解決,希望大家都順利入到心儀學校!
作者: suzy1223    時間: 16-3-8 22:36     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

原帖由 小黑牛 於 16-03-08 發表
同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工 ...
可以PM 邊間中心嗎?thx

作者: rmm9852    時間: 16-3-9 00:23     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工 ...
可以PM 係邊間playgroup 嗎?

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-12 22:30     標題: 引用:i+want+to+know+the+playgroup+that+helps+

原帖由 bettyboo 於 16-03-07 發表
可以P m你呀…~其實個play group
主要訓練耐性同自信……同埋我睇到有咩做得唔好……就返去練習……都要靠父母

作者: BillyJr.    時間: 16-3-13 00:05     標題: 回覆:最有價值playgroup

Want to know which centre also, thanks

作者: annabellng    時間: 16-3-13 19:12

我覺得找playgroup不需要太出名。志在被小朋友體驗下,小朋友甘細,其實俾好多野佢都收唔到。反而用多d時間建立親子關係,大個會關係好d.
作者: Bubble2000    時間: 16-3-13 23:03     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

can you PM me the playgroup too ?

作者: 秋啪頭    時間: 16-3-16 08:11     標題: 回覆:Yeahly_ly 的帖子

可否pm..... 謝謝。
我都想知點培養耐性。

作者: MavisNg    時間: 16-3-16 11:51

回覆 cameo 的帖子

想問邊間屬happy school??

作者: AmyBing    時間: 16-3-16 15:34

Yeahly_ly 發表於 16-1-4 02:26
我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年半~因為環境同導師都很不錯~可從堂上了解小朋友友不足~自己返 ...
請問可分PM係邊間playgroup 嗎 ??  Please....

作者: Busybee2008    時間: 16-3-22 17:32

回覆 小黑牛 的帖子

please pm playgroup ? Thx!

作者: lolo509    時間: 16-3-22 23:14     標題: 回覆:konew720 的帖子

•請問你女女讀边间Playgroup?
多謝賜教!

作者: lolo509    時間: 16-3-22 23:16     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+15-12-29+發表「好

原帖由 konew720 於 15-12-31 發表
有d人報某d playgroup係為左升某d幼稚園有優勢。但我自 ...
•請問你女女讀边间Playgroup? 多謝賜教! 

作者: vvik    時間: 16-3-24 01:41     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

Thanks for sharing. Can you share the name of playgroup centre as well? Thanks

作者: Optical8899    時間: 16-3-24 08:18

Can u pls pm me the name of playgroup as well, thanks!
作者: hklmh    時間: 16-3-24 13:46     標題: 回覆:ella_805 的帖子

Ella你好丫
我個你一樣丫 我仔仔讀緊tutor time playgroup and PN now
我會同佢轉去方方讀PN
方方點丫 好唔好
我會轉去tst果間方方丫

作者: joey_me    時間: 16-4-11 20:49

Can u pls pm me the name of playgroup as well, thanks!
作者: 戲子    時間: 16-4-13 14:09

回覆 小黑牛 的帖子

can you share the playgroup name, thanks.

作者: 小黑牛    時間: 16-4-13 18:52

回覆 vvik 的帖子

對不起,最近小上來,所以現在才覆!
playgroup叫Smart Circle Education , 你可自己上網找資料,看看是否合適,希望幫到你。

作者: Chacha619    時間: 16-4-16 11:37

回覆 konew720 的帖子

我都想返playgroup個仔發展並不注重入幼稚園優勢,可否介紹你所提及的2所playgroup 資料,many tks!
作者: Chacha619    時間: 16-4-16 11:42

回覆 Yeahly_ly 的帖子

請問可分享係邊間playgroup可幫助小朋友發展 嗎?萬分感激
作者: Chacha619    時間: 16-4-16 11:44

回覆 小黑牛 的帖子

可以PM 邊間中心嗎?thx

作者: 小黑牛    時間: 16-4-18 18:15

回覆 Chacha619 的帖子

上面已經分享過了:
playgroup叫Smart Circle Education , 你可自己上網找資料,看看是否合適,希望幫到你。

作者: kiwimama    時間: 16-4-20 17:39     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

can u pm the pg name, thx

作者: Siusiupak    時間: 16-4-25 00:47     標題: 回覆:最有價值playgroup

本人女兒由一歲半返到現在二歲四個月,仍然上緊迦南playgroup!老師,環境,教材十分用心,小朋友好投入!就算本身怕羞,回家其實都記得上堂既教學,運動。
每逢節日,都有大型主題,令小朋友家長都好投入。

作者: Miumiung    時間: 16-4-26 08:41

小黑牛 發表於 16-3-8 14:45
你好,我也想知playgroup資料
作者: 小黑牛    時間: 16-4-26 11:38

回覆 kiwimama 的帖子

作者: 小黑牛    時間: 16-4-26 11:39

回覆 Miumiung 的帖子

作者: (=.=)    時間: 16-5-29 22:24     標題: 回覆:Yeahly_ly 的帖子

Can u pm me playgroup info ? Thanks

作者: 綠林仙子    時間: 16-5-30 07:09     標題: 回覆:最有價值playgroup

作者: vpo0615    時間: 16-5-30 16:23

回覆 綠林仙子 的帖子

係咪因為有口碑嘅就唔使搞團購嚟吸客, 無乜人識嘅就要靠團購做廣告?

作者: 綠林仙子    時間: 16-5-30 20:20     標題: 引用:回覆+綠林仙子+的帖子 係咪因為有口碑嘅就

作者: oraclechan    時間: 16-5-31 22:26

Best playgroup is the one you run with your kids
作者: hihibiki    時間: 16-6-6 20:02

lvmh88 發表於 15-12-29 11:40
請問SC有自己playgroup???因為我上佢個網只係見到Pebbles但唔見有SC自己的pg
作者: U1pea    時間: 16-7-3 16:27     標題: 引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

Hi 請問可PM playgroup 資料嗎

作者: candygigi0629    時間: 16-8-3 05:22

回覆 小黑牛 的帖子

Can u pm me please! i also want to know which pg is good?
thanks

作者: ansleycheung    時間: 16-8-30 11:55

回覆 Yeahly_ly 的帖子

Can you pm me the playgroup also? Thanks in advance.

作者: kathylhk    時間: 16-8-31 11:21

小黑牛 發表於 16-3-8 14:45
我仔都係超怕羞同唔應人,請問可以PM我PG名嗎?
作者: Bubble2000    時間: 16-9-21 08:14

hihibiki 發表於 16-6-6 20:02
請問SC有自己playgroup???因為我上佢個網只係見到Pebbles但唔見有SC自己的pg

Pebbles 就係SC既pg啦!

作者: 小之爸    時間: 16-9-21 16:01

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5