用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如不想家長同小朋友為讀書辛苦....
樓主: winnietingting
go

如不想家長同小朋友為讀書辛苦.... [複製鏈接]

簽名被屏蔽

引用:Quote:bubuG+發表於+15-12-29+00:17+假設真

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
三分一差唔多啦,最多四分一
音小你點計都好啦,都係幾千人去報,也是受歡迎的,何況校舍又靚
...

bubuG 發表於 15-12-29 00:34
何解呢?

樓主列出的龍校, 其實係頗容易考到(無論幾多人申請), 不過, 唔係個個家長想俾學費讀(我係其中一個)
如果, 著眼點係唔想辛苦, 讀邊間都差唔多.
出國如不要求名校, 有錢點都有大學收.

引用:各位家長好,想問問+如不想家長同小朋友皆

mimi222shi 發表於 15-12-29 07:47
樓主列出的龍校, 其實係頗容易考到(無論幾多人申請), 不過, 唔係個個家長想俾學費讀(我係其中一個)
如果,  ...
(樓主列出的龍校, 其實係頗容易考到(無論幾多人申請)) yes, agree, not difficult to get offer.  

winnietingting 發表於 15-12-28 12:25
各位家長好,想問問 如不想家長同小朋友皆為讀書辛苦,小學揀二線龍校(音小,黃錦輝,福小,培橋....), 一 ...

9年前選小學時, 就是持這個心態, 選了一間二,三線的一條龍學校啦!
仲要選一間有外籍人士讀的直資英文小學.

hkpapa852  個間以前叫二三線, 依家起碼二線頭啦!  發表於 15-12-29 12:00
其實係一家四口子

引用:+本帖最後由+一家三口+於+15-12-29+11:00+

一家三口 發表於 15-12-29 10:53
9年前選小學時, 就是持這個心態, 選了一間二,三線的一條龍學校啦!
仲要選一間有外籍人士讀的直資英文小學 ...

Satisfy or not?  If having chance to choose again, will still choose 一間二,三線的一條龍學校啦?  Why???  Thankssssss

引用:Quote:bubuG+發表於+15-12-28+23:58+百幾人

那減一千也是二千人爭百幾個位呀,12區瑪利曼都冇咁多人爭吧?
其實你小朋友係咪讀音小?係我就出少句聲

簽名被屏蔽

引用:各位家長好,想問問+如不想家長同小朋友皆

原帖由 winnietingting 於 15-12-28 發表
各位家長好,想問問 如不想家長同小朋友皆為讀書辛苦,小學揀二線龍校(音小,黃錦輝,福小,培橋....), 一 ...
揀王錦輝 吧。 有GCE課程,外國認受性bettee than DSE.

$ 多 又要英文好就去 蔡繼有, 有IGCSE.

sell2japan    發表於 15-12-29 14:22

winnietingting 發表於 15-12-28 12:25
另一建議: 崇真, 很多都是出國讀大學

回覆 winnietingting 的帖子

我反而想知點解咁堅持要出國讀書? 將來入大學只會越來越容易, 12年後仲有無DSE都唔知. 我小朋友都有以上offer, 不過我無諗咁長遠, 只要小學時開開心心, 打好語文基礎就夠. 所以我一早rule out 左非龍校和傳統學校. 將來出國唔出國都無問題, 以上學校基本上有點進可攻退可守. 如選音小, 就算讀書唔成都可以教樂器, 都係一個好好既出路. 培僑和WKF, 都有良好語言環境和可以考外國公開試, 又多一出路.

winnietingting 發表於 15-12-29 11:57
Satisfy or not?  If having chance to choose again, will still choose 一間二,三線的一條龍學校啦?  Wh ...

再選也會選2,3線學校(由一開始, 名校不是我杯茶)
這所學校滿足到我的需要哦, 我是滿意的.

其實係一家四口子

picture 發表於 15-12-29 12:30
揀王錦輝 吧。 有GCE課程,外國認受性bettee than DSE.

$ 多 又要英文好就去 蔡繼有, 有IGCSE.
除非一心想考入海外既超級名大學, 否則唔一定要考國際試, 海外有至少220間唔差既大學係認受DSE成績嚟作入學條件:

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html?0

所以如果以為海外升學一定要考國際試呢個諗法係錯既

hppa    發表於 15-12-29 14:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-12-29+12:12+

不是,有去考有offer,去考得我間間都喜歡,唔係去來做咩
為甚麼你要出少句聲?
...

某女孩子/男孩子走去拍散拖。

究竟佢係真心鐘意諗住會嫁/娶他/她?(真心喜歡想入讀。)

定只為人有我有?(人報我報)

定根本只是利用完人就走?(練interview)

定騎牛搵馬但求有個水泡? (有個backup)

定消磨時間? (身痕)

定證明自己有吸引力?(證明小朋友實力)

引用:+本帖最後由+一家三口+於+15-12-29+13:16+

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+15-12-29+發

原帖由 siden 於 15-12-29 發表
所以,以前大囡考了2間小學,亞妹只是多一間(3間)

其實係一家四口子

引用:Quote:原帖由+一家三口+於+15-12-29+發表本

原帖由 SoLM 於 15-12-29 發表
其實小學雞的課程咁谷唔知為咩,學英文學樂器學體育,不如媽媽多d關心佢哋;小學學中學嘢又如何?老實說, ...
所以,一線學校唔係我杯茶

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題