用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如不想家長同小朋友為讀書辛苦....
go

如不想家長同小朋友為讀書辛苦.... [複製鏈接]

各位家長好,想問問 如不想家長同小朋友皆為讀書辛苦,小學揀二線龍校(音小,黃錦輝,福小,培橋....), 一心諗讀完十二年中小學,就讓小朋友出國讀大學,這方法是否可行?work唔work?  壞處是什麼? 謝謝大家,因希望大人同小朋友不要在壓力下,雙方皆辛苦,謝謝大家意見。
   6    0    0    0

引用:各位家長好,想問問+如不想家長同小朋友皆

原帖由 winnietingting 於 15-12-28 發表
各位家長好,想問問 如不想家長同小朋友皆為讀書辛苦,小學揀二線龍校(音小,黃錦輝,福小,培橋....), 一 ...
以上均是happy school,但考DSE,到時唔知外國大學對DSE認受性又幾高。

前兩間應該得,其實家長心態好緊要,你自己定左調,吾會人衝你又衝,甘小朋友都吾會太辛苦。
我女幼稚園有個同學,好醒的,但佢父母同你想法一樣,最後揀左音小。有人話簁左,但選校吾係為人點睇,自己需要好重要。

回覆:如不想家長同小朋友為讀書辛苦....

係呀, 好同意叻的小朋友都唔一定要讀一線, 父母選擇好緊要! 最緊要啱小朋友! 其實都唔知點分一線二線, 間間都多人考! 神校係邊間就好清楚

punlik 發表於 15-12-28 12:56
所謂既二線仲難考過一線, WKF每年都有四千幾人考.
係,但有好多考到第二間會放位,每年call 好多waiting

luvgaga  Agreed  發表於 15-12-31 11:21

陳守仁算唔算二線? 都可以愉快學習

如果你真正睇得化,唔會讀咗呢類學校仲出去補乜補物,咁就好。如果仲出去補中英數,咁就不如讀傳統算數。

簽名被屏蔽

引用:係呀,+好同意叻的小朋友都唔一定要讀一線

原帖由 wongkitty 於 15-12-28 發表
係呀, 好同意叻的小朋友都唔一定要讀一線, 父母選擇好緊要! 最緊要啱小朋友! 其實都唔知點分一線二線, ...
請問神校即係邊(幾)間?

引用:各位家長好,想問問+如不想家長同小朋友皆

原帖由 winnietingting 於 15-12-28 發表
各位家長好,想問問 如不想家長同小朋友皆為讀書辛苦,小學揀二線龍校(音小,黃錦輝,福小,培橋....), 一 ...
要考慮嘅可能係嗰十二年唔知有無好嘅讀書氣氛氛圍,到時如果無自學習慣,就算你想送佢去外國佢都唔必去,或者去到係咪讀

B.B.BaBa 發表於 15-12-28 13:35
每人對神校的定義都不同,我自己會覺得有band1a傳統名中學的小學先可以係

winnietingting 發表於 15-12-28 12:25
除非將來唔諗住回港工作, 否則係香港讀大學, 會適合D (多數係外國讀大學既學生, 畢咗業都唔願返香港).

而且, 讀完港式12年小學, 大學先嚟轉, 恐怕亦非易事.

要出國讀書, 應該趁早, 倒轉番嚟讀香港大學

Yanamami  “多数”呢个量詞有待商榷~你估留係外国生活真係禁易?  發表於 15-12-28 14:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

B.B.BaBa 發表於 15-12-28 13:35
我諗係讀完之後可以係天堂留位, 或者佛祖身邊留位果D先係神校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:B.B.BaBa 的帖子

Spcc,男女拔

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+15-12-28+13:35+請

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
我諗係讀完之後可以係天堂留位, 或者佛祖身邊留位果D先係神校
咁邊(幾)間可以?

引用:Quote:punlik+發表於+15-12-28+12:56+所謂

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-28 發表
音小都係三千幾收百幾人
百幾人讀,但出街offers and call waiting 就可能過千

簽名被屏蔽

引用:Quote:bubuG+發表於+15-12-28+23:58+百幾人

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
那減一千也是二千人爭百幾個位呀,12區瑪利曼都冇咁多人爭吧?
假設真係千幾個offers+call waiting , 即是三個applicants 一個就中。Marymount 是否三中一?我唔熟net 12.

我見不少龍校學生,補中,英,數,普,皆因学校一樣要求小学部学生達一定水平才可上中学。
‹ 上一主題|下一主題