用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教,培橋二年級和一般性政府小學三年級如何選擇 ...
樓主: fanxihao
go

求教,培橋二年級和一般性政府小學三年級如何選擇 [複製鏈接]

回覆:icecream1222 的帖子

喔喔,明白

回覆:icecream1222 的帖子

那麼培僑的圈子會否和一般性政府學校圈子有所不同呢?

引用:是 +

原帖由 icecream1222 於 15-12-27 發表
咁好。少功課和少默書測驗。

little_yolky  一條龍嘛  發表於 15-12-30 11:18

引用:那麼培僑的圈子會否和一般性政府學校圈子有

原帖由 fanxihao 於 15-12-27 發表
那麼培僑的圈子會否和一般性政府學校圈子有所不同呢?
所指是什麼圈子?

回覆 JadeW 的帖子

您好

我指的是小夥伴的學習風氣,及生活風氣,因為怕孩子沾染。。。。。。。您應該是理解的

fanxihao 發表於 15-12-28 23:03
回覆 JadeW 的帖子

您好
都唔係好明你講乜。不過, 培僑(如果係大圍果間)係一條龍的, 升中沒有呈分, 如果要出番嚟讀其他中學會有D難度。當然, 培僑都係唔錯既學校, 如果同一般B2津校比都有佢既優勢。但係你要考慮, 如果留一年讀小二, 學童人數又多過小三幾千人, 升中升大學都多咗幾千人爭。不過, 如果你諗住一條龍讀埋培僑中學咁又係輕鬆D。

間東華小學係邊區? 地區都要考慮喎, 如果中學網唔好就真係要考多幾間。東華的小學都唔多輕鬆的, 不過, 小朋友响國內讀書, 都應該谷慣了, 應該無所謂。

回覆:little_yolky 的帖子

唔該塞,並不遠,都離開家。
這亦是我糾結地方。會多人。
培僑如果讀了肯定一路到底。

感謝

fanxihao 發表於 15-12-30 12:12
唔該塞,並不遠,都離開家。
這亦是我糾結地方。會多人。
培僑如果讀了肯定一路到底。
不是問你學校離家遠唔遠啊, 係校網, 邊區!!

香港升中係跟小學校網或住址網, 如果東華小學個中學網唔多好, 住址個校網又唔多好, 就可能要考慮培僑了。因為有些校網好中學學額較少, 但學童較多, 所以就算成績好的小朋友, 都有機會派得唔好。

回覆 little_yolky 的帖子

感謝。私信您了

見你小朋友在校內成績也不差,也有八十多九十分,現在出面一般直資私校小二開始很難取九字頭的了,在現校讀的好好的,為何轉呢?老實說,培僑也不是什麼非轉不可的老牌名校,如果小朋友在津校讀得不是跟不上,老師沒有特別找家長說要幫小朋友惡補什麽,為什麼不多讀一兩年再看看小朋友的情况?小朋友轉校要面對的不單是学習上的轉变,亦有朋輩間的轉变,如果你擔心英文,我可以説培僑也不是英文淺的学校,它雖然有點紅色背景,但英文絕不輕鬆,它們有不少個人的project Presentation要做的, 見你巳說小朋友英文方面已經要多留意,那你還找一間更深更多英文project 的学校給他,其实有點兒說不通吧

回覆:9284 的帖子

唔该赛

回覆:fanxihao 的帖子

我覺得學習氣氛跟津小比,會比較好吧!家長們都相對多中產家長,大多都關心小朋友的學業的。

回覆:JadeW 的帖子

怕跌一年有多兩萬人搶啊

回覆:JadeW 的帖子

唔該塞

培僑在大圍, 大圍只有一間東華三院,
看樓主用字應該是國語人, 在香港如果入讀政府資助小學,
不懂廣東話, 較難進入程度較高之中學,
先打好廣東話基礎吧, 如沒打算升讀本地大學,
而經濟基礎及英譆文水平足夠, 建議去問沙田兩間英基國際學校

回覆:mch411 的帖子

明白,唔該塞

‹ 上一主題|下一主題