用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 仁立
樓主: Tvbbprince
go

宣道 VS 仁立   [複製鏈接]

引用:朋友個女全級1x,+自行LW失敗,碌左去陳大文

原帖由 仔仔錫錫你 於 15-12-25 發表
朋友個女全級1x, 自行LW失敗,碌左去陳大文。
至於仁立是否關愛學生就見仁見智,有某d老師好唔掂,求其,懶 ...

1X都入唔到林護? 咁好大件事

如果係咁一定選aps

至於仁立是否關愛學生就見仁見智,有某d老師好唔掂,求其,懶 ...
關操行事?唔係頭30 必收架咩?

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+15-12-25+發表

原帖由 cattz288 於 15-12-25 發表
關操行事?唔係頭30 必收架咩?
仁立全級考9X/160都係b1,抽獎結果可以係第一入唔到,第九十入到。不過學校會不斷遊說或建議考得後既b1生唔好報林護,會預先『警告』就算入到去都好大機會跟唔到,甚至會有機會留班,盡量避免b1中至尾學生一齊抽林護。學校會建議佢哋唔好自己人打自己人,盡量分散去其他學校。不過每年總無法避免有小量同學唔好彩會跌落第二志願。

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-12-25+23:44+編輯+

原帖由 sbux 於 15-12-25 發表
aps一定讀到dbs嗎?

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-12-25+23:44+編輯+

原帖由 sbux 於 15-12-25 發表
除非係一啲有直屬b1a中學既小學,例如好似喇沙、瑪利諾等,如果唔係邊有保證b1畢業生實上到b1a中學

回覆:宣道 VS 仁立

仁立是指仁立小學還是仁立紀念小學?

All_is_well  仁立是指仁立小學, 而仁立紀念小學, 多數人都叫佢做仁紀  發表於 15-12-29 00:58

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-12-25+發表本帖最

原帖由 晴晴小B 於 15-12-26 發表
aps一定讀到dbs嗎?
我無話讀aps就要上dbs,我考慮嘅係上b1a/b學校嘅機率。再者,個案分享係話自行階段失敗,即係學校唔收級1X,唔係抽獎問題

計入到band 1中學一定係APS好,接近90%,仁立如果入到林護一定發達,但入不到就........

你的例子令我想起我另一個friend 個大囝讀仁立,細囝係必收,但都打算出年考其他直資私小,我都唔明白,但她説仁立不是她想像咁好,有d學生質數麻麻。佢個囝讀書叻架,二年級已睇曬全套Harry potter 加大部分Ronald Dahl 既書。唔知點解我身邊幾個讀仁立既friend仔女,都麻麻地,有個讀得好升唔到林護,有個入唔到精英班話d老師
Hea, 不過可能佢地係最唔好彩既一羣啦

:wave:

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+15-12-25+發表

原帖由 happyapple 於 15-12-26 發表
你的例子令我想起我另一個friend 個大囝讀仁立,細囝係必收,但都打算出年考其他直資私小,我都唔明白,但 ...

同意你朋友諗法!  如果學費不是問題,一定aps, 尤其你朋友個小朋友咁叻,去aps可以更上一層樓。

仁立學生的父母唔少係新移民,學生質素參次.

咁當然一間免費,一間要學費又要interview ,學生質素背景有好大分別。

引用:Quote:原帖由+happyapple+於+15-12-26+發表

原帖由 hippoo 於 15-12-26 發表
同意你朋友諗法!讀 如果學費不是問題,一定aps, 尤其你朋友個小朋友咁叻,去aps可以更上一層樓。
Agreed

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-12-26+發表aps

原帖由 sbux 於 15-12-26 發表
我無話讀aps就要上dbs,我考慮嘅係上b1a/b學校嘅機率。再者,個案分享係話自行階段失敗,即係學校唔收級1X ...

仁立只計b1a+b1b比率應該剛好50%(有錯請更正),aps就65%左右(只能說大約,因大家既b1c定義應該會有分別)。不過一間係津校,而另一間係可以自己選學生既直資學校。

原帖由 happyapple 於 15-12-26 發表
你的例子令我想起我另一個friend 個大囝讀仁立,細囝係必收,但都打算出年考其他直資私小,我都唔明白,但 ...

你個朋友個仔有冇中途轉校?小朋友有咁既能力應該可以轉去啲更上一層樓既學校。

引用:+本帖最後由+hippoo+於+15-12-26+10:08+編

原帖由 hippoo 於 15-12-26 發表
讀津校再每個月用8k~10k出去學野,結果可能仲勁

之前有會員計過仁立入band 1係52%,應該已包band 1A-C了,有錯請更正

引用:之前有會員計過仁立入band+1係52%,應該已

原帖由 gigiwin888 於 15-12-26 發表
之前有會員計過仁立入band 1係52%,應該已包band 1A-C了,有錯請更正

hkpapa計 55%

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D3

我就將100扣返保六、兆民、全完、八三、基督教祟真、德信、陪基,既100-18=82,所以我計b1a~b1b就50%

回覆:gigiwin888 的帖子

手機apps版睇到第4頁,一面倒仁立,嚇得我呀,以為「九龍塘宣小」降咗呢,隔離又係vs真道、vs德雅!!

回覆:sukitelfold 的帖子

呢版都合理vs!!!一間免費vs要學費,一間九龍vs新界。。。

引用:手機apps版睇到第4頁,一面倒仁立,嚇得我

原帖由 sukitelfold 於 15-12-26 發表
手機apps版睇到第4頁,一面倒仁立,嚇得我呀,以為「九龍塘宣小」降咗呢,隔離又係vs真道、vs德雅!!:tooc ...
我都好出奇! 我估選仁立唔要aps主要因學費

引用:呢版都合理vs!!!一間免費vs要學費,一間

原帖由 sukitelfold 於 15-12-26 發表
呢版都合理vs!!!一間免費vs要學費,一間九龍vs新界。。。
兩間一線學校比較都合理,最離譜係搵間一線去同二線比

‹ 上一主題|下一主題