用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人收到教育局話會抽查住址的信?
樓主: karen613
go

有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

引用:回覆+karen613+的帖子 交差餉信都要查?

原帖由 WINDYNam 於 15-12-26 發表
回覆 karen613 的帖子

交差餉信都要查?
有差餉信唔代表你係個度住,只代表你係業主。

hppa    發表於 16-5-24 09:46

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有冇人收到教育局話會抽查住址的信?

識人臨抽獎至搬去12網,上門查!個職員又好友善。見到小朋友未訓醒仲話唔好嘈醒佢。

Yanamami 發表於 16-5-23 18:01
我都係41網,大女已F5當年亦要證明,到細女又要證明,無搬过~黑过墨斗!真正住係度就要證明,反而借地址租 ...
F5都查? 小一至F5,真係可能有人已經搬咗幾次

Yanamami  小—抽Maryknoll果時呀~~~  發表於 16-5-24 09:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係咪要補交文件就會有埋家訪0架...OR 家訪係SUDDEN VISIT?

引用:Quote:原帖由+WINDYNam+於+15-12-26+發表回

原帖由 cloudwingwing 於 16-05-23 發表
有差餉信唔代表你係個度住,只代表你係業主。
不是業主也可以有差餉單(單位佔用人)

Cosine122 發表於 16-5-24 11:52
係咪要補交文件就會有埋家訪0架...OR 家訪係SUDDEN VISIT?
當年補交文件後無家訪~

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-23+18:01+我都

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
F5都查? 小一至F5,真係可能有人已經搬咗幾次
佢意思應該是十年前大女抽小一時被查地址,現在細女抽小一又被查地址,證明教局非常勤力

Yanamami  正是  發表於 16-5-24 17:37

年年都有㗎啦!

回覆 Cosine122 的帖子

我前年年尾收到信(即入申請表大攪珠前),佢有比電話我,冇家訪,不過要去觀塘宣誓,仲要帶埋個女幼稚園三年嘅手冊以証明,而且仲要埋家姐本手冊。
我當自己黑仔囉!

引用:如果每個參加抽獎的個䅁都要交埋有力的住址

原帖由 vivienfong 於 16-01-06 發表
如果每個參加抽獎的個䅁都要交埋有力的住址証明,即抽查個案所需的文件,並抽樣上門,那麼就更有效杜絕虛報 ...
說得對。除左你用跨區地址便無人檢查。

證明教局有做野喎,係好事,對真係住果區既小朋友都公平d, 你真金白銀買就唔駛驚啦。

回覆:lovebunny 的帖子

真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址掛,小朋友原區讀書唔駛搭校車都唔錯丫

回覆 my.baby.love 的帖子

我唔係囉

醒目開學勳章 王國長老

引用:傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓

原帖由 my.baby.love 於 16-05-25 發表
傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓主驗證下
應該唔關事,識人抽查係3月做,果時應該未抽獎wor 。

我今年3月中先收電話 叫我再補證明文件(我租的)我有問管理處叔叔,佢話無聽過有教局職員黎問..但就試過抽中後黎查,真係呃地址架因為。

引用:傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓

原帖由 my.baby.love 於 16-05-25 發表
傳聞被抽中要查地址既都係派到好學校,等樓主驗證下
係就好囉我有被查,希望派得好不過我知唔關事

醒目開學勳章 王國長老

引用:真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址

原帖由 wing214 於 16-05-24 發表
真係有查都好啦,不過我相信唔多人會借地址掛,小朋友原區讀書唔駛搭校車都唔錯丫

...
你去保母車版走一轉,幾遠都有。(利申:就近返學從來唔係我首要考慮)

坐校車唔一定大抽獎,有自行,舊生,甲部的

引用:我今年3月中先收電話+叫我再補證明文件(我

原帖由 Jolly333 於 16-05-25 發表
我今年3月中先收電話 叫我再補證明文件(我租的)我有問管理處叔叔,佢話無聽過有教局職員黎問..但就試過抽 ...
除左租約仲有冇要其他証明;份租約有冇話要打stamp先算