用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考
樓主: 龍井
go

爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考 [複製鏈接]

judy 發表於 15-12-28 10:29
shadeslayer說,今天香港教育亂象,也是各方敗德之所致。我認為,今天香港教育亂象,壞腦也是原因之一。
...
既然衍生出咁問題。
係咪應該斬釘截鐵,暫援2016年小三TSA。

家下唔係只係家長覺得有問題,連校長代表都走出黎話要停一停。

咁你話教育局班人係樹搞邊科?

呢屆政府係最失民心的一屆,做好多嘢都唔人欣賞。

個教育局局長轉去做旅發局,可能更加合適。

回覆:龍井 的帖子

快啲罷, 唔好淨講!

goodenough 發表於 15-12-26 13:12
讀書唔温習,考試唔操練,咁重唔係叫做hea!考試不用理會結果,點樣有誘因去叫所有同學付出相同的認真去考 ...
"教局又係講一套就做另外一套啦。" 是常識了 !

skkeung 發表於 15-12-29 08:12
快啲罷, 唔好淨講!
614,615請兩日假就可以
以行動向專政者表示不滿

龍井 發表於 15-12-31 14:02
614,615請兩日假就可以
以行動向專政者表示不滿

表達不滿沒問題,請假需要向學校申請。

請分享你是希望大家 -

(A) 預測子女到時身體不適請病假;
(B) 用其他原因請事假;
(C) 為免欺騙學校而不請假去曠課
(D) 其他

要留意學校如不接受你請假的理由而你堅持為子女請假,學校可以當你子女曠課論。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:龍井+發表於+15-12-31+14:02+614,61

原帖由 palmchristy 於 15-12-31 發表

請分享你是希望大家 -
有些人,不合意,便抗爭有理,一切事可以合理化。

新年快樂!

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

http://pagedrinkingpaper.com/the_drinkable_book/

看人家Theresa姐姐多出色,光陰寶貴,忙著為人類貢獻,那來時間去革自己的命。

lonelyranger  Good post. What a contrast amid of recent flooding of advocacies from the "revolutionists".   發表於 15-12-31 21:44

回覆:爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考

不要再出陰招啦,叫人地小朋友Hea考TSA,Hea學冇壓力學習,不用理會成績名次,自己就叫自己仔女努力溫習,等你自己仔女入間好中學,其他人同我個小朋友就做儍仔,到高小時想追都追唔到,最終我個仔女入間band 3c中學,你個仔女就入Band 1a中學。叫我停TSA練習,當我都系儍仔。

sunnybebe 發表於 16-1-2 09:13
不要再出陰招啦,叫人地小朋友Hea考TSA,Hea學冇壓力學習,不用理會成績名次,自己就叫自己仔女努力溫習, ...
教育局長吳得掂咪講咗 TSA 低風險,跟學生冇關,跟學校冇關,跟升中冇關 ........ 囉!😝

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:sunnybebe+發表於+16-1-2+09:13+不要

原帖由 ANChan59 於 16-01-02 發表
教育局長吳得掂咪講咗 TSA 低風險,跟學生冇關,跟學校冇關,跟升中冇關 ........ 囉!😝

...
咪就係

真係D人反政府反到利用埋小學生甘毛恥, tsa只係一個全港統一評估既測驗, 起碼知道下自己小朋友既能力去到邊, 家長不用太着緊, 只係學校為排名而操練學生姐, E家出左事就賴落政府咋。

palmchristy 發表於 15-12-31 16:26

請分享你是希望大家 -
(A)至(D)都可以。
主要係向教育局SAY NO

BennkiChu 發表於 16-1-2 17:32
真係D人反政府反到利用埋小學生甘毛恥, tsa只係一個全港統一評估既測驗, 起碼知道下自己小朋友既能力去到 ...
原來tsa 真是做來排學校名

龍井 發表於 16-1-3 15:09
(A)至(D)都可以。
2016/1/1 元旦遊行, 証明TSA反對效果唔明顯.當中, 還包括李國章被委任港大校委主席.

既然如此, 係民主國度,  你可審視社會的立場嗎?

你個人要求自己子女罷考TSA. 請自便.

大家, 心平氣和, 解決子女讀書壓力.
社會和諧,  未必就是所謂"順民".
立場對立, 自詡: 勇武.  都幾好聽.

新年快樂!

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

龍井 發表於 16-1-3 15:09
(A)至(D)都可以。

我覺得話(A)至(D)都可以, 係太隨意, 未認真想清楚, 俾人講吓就算的感覺.
你有無諗過:

如果選A病假即係扮病, 會俾到一個訊息俾小朋友, 原來可以隨意無病都請病假.

如果選B事假, 你要找一個合理理由, 如果個理由係假的, 亦係俾一個壞訊息俾小朋友.  如果係講一個真的理由(e.g. 不想考TSA), 你要得到校方同意.

如果選C曠課, 雖然沒有欺騙成分, 但一來成績表有曠課記錄, 二來孩子也會學到原來曠課是一個選擇.

所以, 你有為你的小朋友想清楚了嗎? 你鼓勵他人這麼做是一個負責任的做法嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:龍井+發表於+16-1-3+15:09+(A)至(D)

原帖由 palmchristy 於 16-01-03 發表
我覺得話(A)至(D)都可以, 係太隨意, 未認真想清楚, 俾人講吓就算的感覺.
你有無諗過:
不滿就罷考, 將來工作不滿上司, 就唔做! 唔怪得咁多廢靑!

工作表現唔好或biz 唔好會炒人,掉轉公司制度唔好immediate manager 又差,儍或冇能力的先唔去搵過份

引用:工作表現唔好或biz+唔好會炒人,掉轉公司制

原帖由 MrBeast 於 16-01-03 發表
工作表現唔好或biz 唔好會炒人,掉轉公司制度唔好immediate manager 又差,儍或冇能力的先唔去搵過份 ...
我估,將近所有打工的人,都認為 immediate manager 無料又時不時唔合理。有下屬的人,其實其下屬想法也一樣。

實情係點,好難講。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:sunnybebe+發表於+16-1-2+09:13+不要

原帖由 ANChan59 於 16-01-02 發表

...
到而家仲有家長唔知TSA和升中無關,或唔信同升中無關。

shadeslayer 發表於 16-1-3 18:49
到而家仲有家長唔知TSA和升中無關,或唔信同升中無關。
If some parents don't trust EDB ..... Ask Arthur, Michael Suen, Ng Tak Dim .... why? They are not doing a good job.

You may claim that's schools and parents problem again  

annie40  正如兄台另文所言,不少家長缺乏求真精神。神仙難救矣!  發表於 16-1-3 20:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題