用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs 培道
樓主: starry_night
go

kv vs 培道 [複製鏈接]

jannychan 發表於 15-12-24 10:22
曾經有為過$13心動過。
真係超級心動,學校又好又直上小一,可惜我住得遠,要坐校車,之前都放棄左KV。

引用:I+will+choose+kindergarten+with+backup,+

原帖由 fatdogman 於 15-12-24 發表
I will choose kindergarten with backup, even kids in kv, only several amt (not high percentage) to g ...
我都係,撞咁培正無去😔

想請問培小一年學費會係幾多?

回覆:kk24bb 的帖子

上年我也是這兩間有offer, 最後老師朋友分析是,是否甘心留在培道小學唔去叩/考其他小學和每月俾2仟幾元學費,她説如拿住KV個成績表去叩同級凖小,很多會收,加上我同事小女讀LH,很容易考入幾間2⃣️線私小back up ,其中一間是培道,她説外來生不是難考入培道,所以最後我揀KV,除非培正,民生1線直上小學back up 才考慮

引用:上年我也是這兩間有offer,+最後老師朋友分

原帖由 MELODY430 於 15-12-24 發表
上年我也是這兩間有offer, 最後老師朋友分析是,是否甘心留在培道小學唔去叩/考其他小學和每月俾2仟幾元學 ...
嘩!原來kv咁勁架

回覆:JUNE408 的帖子

我信名牌效應,當然最後睇小朋友自己,但睇纸面同first impression 可能有少少著數。

引用:我信名牌效應,當然最後睇小朋友自己,但睇

原帖由 merrypris 於 15-12-24 發表
我信名牌效應,當然最後睇小朋友自己,但睇纸面同first impression 可能有少少著數。

...
Exactly, depends on kid character n performance in k1 interview, presentable n confident or not does matter rather than academically

MELODY430 發表於 15-12-24 13:12
上年我也是這兩間有offer, 最後老師朋友分析是,是否甘心留在培道小學唔去叩/考其他小學和每月俾2仟幾元學 ...
有道理。我而家就係培道同LH之間選擇,前兩日已放棄左KV offer. 因LH近家.

係咪KV / LH的小朋友日後考小一也比較有少少優勢呢?

回覆:anniemama1229 的帖子

近來LH 好似好勁。我識人LH 畢業入dgjs 同有媽媽話為LH 棄宣幼。

回覆 merrypris 的帖子

LH近年好似好HIT, 唔上EK唔知佢咁出名...因小朋友要考K先上網做下功課。

LH課程針對考小一而設,interview時校長都講要家長配合,裝備小朋友,個人認為應該比較谷,同培道HAPPY
School style相反,魚與熊掌,一月才註冊,還有時間考慮一下。

我同樣有這個問題, 我有SOKA, 培道, CANNAN OFFER, 但我而加唔知揀邊間好, 本身小朋友係CANNAN 讀緊K1, 如果揀SOKA, 培道就要REPREAT 多一年, 但我又驚培道對男仔無JETSO, 學術淺過CANNAN, 到時出去搵小學好難同人掙

引用:上年我也是這兩間有offer,+最後老師朋友分

原帖由 MELODY430 於 15-12-24 發表
剛睇完培道DSE results,覺得如果咁快限死小朋友讀band2培道(我估有1/3上band1,不過學校無寫明),有d唔甘心。

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+15-12-24+發表

原帖由 starry_night 於 15-12-24 發表
剛睇完培道DSE results,覺得如果咁快限死小朋友讀band2培道(我估有1/3上band1,不過學校無寫明),有d唔 ...
如果同時考其他一線或抽呢?

引用:Quote:原帖由+starry_night+於+15-12-24+發

原帖由 yuhehe 於 15-12-24 發表
如果同時考其他一線或抽呢?
培道課程淺,好難同其他名幼爭。到時又係留係培小。

我女都培幼畢業生,但出來叩門叩一缐小學是零競爭力,我女讀幼稚園時,不是hea住讀的,但出來一間好些的小學也叩不到,真的有點失望,現在女兒都只是入了二線小學,要點揀,真的要想清楚.

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-12-24+發表如果

原帖由 starry_night 於 15-12-24 發表
培道課程淺,好難同其他名幼爭。到時又係留係培小。
其實入到培幼也因為一條龍入培小!

引用:我女都培幼畢業生,但出來叩門叩一缐小學是

原帖由 milkmilkhan 於 15-12-30 發表
我女都培幼畢業生,但出來叩門叩一缐小學是零競爭力,我女讀幼稚園時,不是hea住讀的,但出來一間好些的小 ...

........
don't worry, be happy, look at me, i am happy

引用:Quote:原帖由+milkmilkhan+於+15-12-30+發

原帖由 bobo000 於 15-12-30 發表
我想問你果時讀培幼,唔係hea住讀,咁你另外幫佢報左咩或者點樣安排?
真心問,依家培幼家長。

...
Bobo, 我都係培幼生家長,其實揀培道我識家長都係大家主要係重德育,校学有愛心同有小学back up等大抽獎。滿足於萬一失敗於抽獎,亦樂意上培小。 每個小朋友冇可能都係一線,緊有人二線,3線。我聽左2個畢業生媽咪分享,一個完全冇外補,上小一辛苦追,一個有外補英普成績中上跟到冇問題。但品德均很好。凡事冇十全十美。

要谷深,一定要一線,咁培道就唔係岩飲。

回覆:kv vs 培道

呢幾日想通了點,我應該會揀KV了

引用:Quote:原帖由+milkmilkhan+於+15-12-30+發

原帖由 bobo000 於 15-12-30 發表
我想問你果時讀培幼,唔係hea住讀,咁你另外幫佢報左咩或者點樣安排?
真心問,依家培幼家長。

...
我都想知,其實身邊有朋友st cat 考十間直私全部不入,真人真事,令我感覺考小一其實真係好難,每間in 2-3次,所以入名幼只可講機會率高d,好睇小朋友能力同家長鬥,心,呢d只有自己最清楚,外人好難下決定

‹ 上一主題|下一主題