用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網同91網,大家會點選擇?
go

34網同91網,大家會點選擇?

女女今年K1,妹妹N班,預計升K3前會換樓,父母住何文田,想搬近佢地,但老公住左30幾年又唔太想離開沙田而且覺得91網比34網好,91網之前已經睇左好多post,覺得比較平均,即使四寶都無想像中差,34網比較唔熟,求意見🙏🏻🙏🏻應該選91網定34網好?

回覆:34網同91網,大家會點選擇?

當然34網比較好啲啦

回覆:judy_cheung 的帖子

可唔可以講多少少🙏🏻🙏🏻🙏🏻

引用:當然34網比較好啲啦 +

原帖由 judy_cheung 於 15-12-22 發表
當然34網比較好啲啦
女女得15分,91網的話目標蕭小,34網有咩好選擇?🙇🏻(聖羅撒,陳瑞琪,協恩,太叻既學校唔敢揀)

回覆:34網同91網,大家會點選擇?

34網係一個應該避之則吉嘅網。

引用:34網係一個應該避之則吉嘅網。 +

原帖由 siden 於 15-12-22 發表
34網係一個應該避之則吉嘅網。
何以見解?🤔🤔

bandband1437 發表於 15-12-22 23:31
何以見解?🤔🤔
34網既小學, 連D升中派位B1%得2X%-3X%都話放乙1都有機會唔入, 最差個幾間升讀B1既比例只有~10%.

咁妳話好唔好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bandband1437 發表於 15-12-22 22:00
女女今年K1,妹妹N班,預計升K3前會換樓,父母住何文田,想搬近佢地,但老公住左30幾年又唔太想離開沙田而且覺得91網比34網好,91網之前已經睇左好多post,覺得比較平均,即使四寶都無想像中差,34網比較唔熟,求意見 ...
既然住左30幾年,留在91網吧。

小學來說,有一呂、沙呂、培基、梁小、胡小、主風、朱小.......

中學來說,沙田區英中學位非常多,有十多間Band 1英中!

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-12-22+發表34網

原帖由 bandband1437 於 15-12-22 發表
何以見解?🤔🤔
連續幾多年呢?唔記得四定五年,首三志願比率全港最低。總之,自從啟德啲公屋入伙之後,一直全港最低,未解決過,亦解決唔到,除非啟德從此唔計34網,否則呢世34都係難。今時唔同往日,34的風光已成過去。

計小學平均質素, 首3志願嘅命中率, 升B1英中學額嘅充足率計, 一定係91啦. 唔洗諗!

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-12-22+發表34網

原帖由 bandband1437 於 15-12-22 發表
何以見解?🤔🤔
好運就唔使講啦!兩個網都有正嘢。但黑起上黎,91的所謂四寶,其實成績根本唔差,但34呢,二線校的成績已經麻麻,三線更加唔使講,黑到盡派去黃大仙的話,連返學都唔方便。

siden    發表於 15-12-23 13:53

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa ... 想請教 ... 點解34網會有咁既現象 ?
其實我同樓主面對差不多問題, 因為我都考慮搬去34網 (小囡現 pn ) , 主要想住近D父母 !自己現住40網,覺得差過34網 。。
父母住土瓜灣, 以前我讀書年代可以揀34 + 35 2個網 ... 唔知依家仲有冇呢個優勢 ?
好煩惱 。。。 

回覆 lauwingtai 的帖子

係唔係因為出名小小既津小都太多人競爭? 也包括世襲必收生既原因 ?

引用:Quote:bandband1437+發表於+15-12-22+23:31

原帖由 hkpapa852 於 15-12-23 發表
34網既小學, 連D升中派位B1%得2X%-3X%都話放乙1都有機會唔入, 最差個幾間升讀B1既比例只有~10%.

咁妳話好 ...
原來升B1%得2X-3X%,比起91網真係差得遠😭😭睇黎為左小朋友都係留91網好啲

引用:Quote:bandband1437+發表於+15-12-22+22:00

原帖由 www 於 15-12-23 發表
既然住左30幾年,留在91網吧。

小學來說,有一呂、沙呂、培基、梁小、胡小、主風、朱小.......
爸爸係培英舊生,好想兩個囡囡都有機會入返去,睇埋中學,都係無得諗,都係留返係91網,多謝提點🙇🏻🙇🏻

回覆:lauwingtai 的帖子

首三志願全港最低就無得諗喇,始終仲有一個妹帶住,穩陣返少少好啲🤔🤔多謝您意見

SumYausumsum 發表於 15-12-23 12:24

hkpapa ... 想請教 ... 點解34網會有咁既現象 ?
揀34 + 35 2個網, 依家一定唔得, 上年兩個網都唔夠位, 今年只會更差.

34網學童人口增長好快, 2010年參加統一派位人數820人, 到2014年參考統一位有1259人, 大幅增加超過53%. (2014年仲未計啟德新區既人口增長喎!)

小學學位不但無加, 仲變埋小班, 所以競爭更大.

而且, 34網小學, 除咗聖羅撒有直屬中學, 只有陳瑞祺(喇沙)同某幾間無乜人想入去讀既學校係升中派位方面係有明度之外, 其餘既都係得個估字. 不過大多數家長都好樂觀地認為間間都有"神校"既水平, 一線二線都一窩蜂衝去揀.....

坦白講, 當係同區學術水平較高既陳瑞祺(喇沙)過去兩年升中都只有37%-45%派到去B1中學時, 其它學校又真係有幾出色呢? 我都想知.....

而且, 係91網, 要搵間升中派B1有4X%, 有大把選擇.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:ok3 的帖子

多謝您意見,應都係無得諗,繼續留係91網🙇🏻🙇🏻

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 hkpapa+...+想請教

原帖由 SumYausumsum 於 15-12-23 發表

40都好過34,你唔搬好過

SumYausumsum  好多謝你意見 ^^  發表於 15-12-23 15:07

siden 發表於 15-12-23 13:51
40都好過34,你唔搬好過
40網係小一派位一定好過網.

不過升中嚟計, 深水埗男你仔升中派位就一定差過九龍城, 女仔升中派位情況會好D, 同九龍城較接近