用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york international am vs 禮賢pm,唔識揀
go

york international am vs 禮賢pm,唔識揀

York 英文好,校內活動多元化,好開心,同埋有哥哥讀緊,不過要面對升小,都好大壓力;

禮賢就半隻腳入左禮小,但又怕萬一升唔到禮小,就唔夠人爭其他直資。

有冇過來人可以俾建議我?

回覆:york international am vs 禮賢pm,唔識揀

我都想知,好多人面對既問題

回覆:york international am vs 禮賢pm,唔識揀

Follow

F

引用:我都想知,好多人面對既問題 +

原帖由 mebb622 於 15-12-22 發表
我都想知,好多人面對既問題
x2

仲有多個細妹跟尾,唔知禮賢會唔會大機會收返siblings?

請問有冇人可以share下?

引用:仲有多個細妹跟尾,唔知禮賢會唔會大機會收

WoonwoonChan 發表於 15-12-23 12:20
我朋友妹妹只收waiting
請問你朋友既大仔/女升小一未? 入唔入到禮小? thanks!

follow

引用:Quote:WoonwoonChan+發表於+15-12-23+12:20

引用:Quote:原帖由+belgiumchoco+於+15-12-23+發

原帖由 WoonwoonChan 於 15-12-23 發表
我仔讀k1,聽DK3家長話今年每班5,6個升禮小!好多都唔收,我都擔心緊!

...
5、6個咁少?請問禮幼學生係同其他幼稚園生同期同模式in禮小,定係會分開in?

引用:Quote:原帖由+belgiumchoco+於+15-12-23+發

原帖由 WoonwoonChan 於 15-12-23 發表
我仔讀k1,聽DK3家長話今年每班5,6個升禮小!好多都唔收,我都擔心緊!

...
請問你講既k3家長係咪16-17年升p1果批?

我仲見有人話禮小校長話會留50-60%學位俾禮幼,原本今年已經冇。

回覆:belgiumchoco 的帖子

回覆:belgiumchoco 的帖子

引用:我冇問呀,我只係係Dk3家長附近聽到!好似

我冇問呀,我只係係Dk3家長附近聽到!好似最近呢2年越收越少!
好擔心。

請問k1一班幾多人?你囝囝讀得開唔開心?學術方面你覺得夠唔夠?
Thank you.

引用:我冇問呀,我只係係Dk3家長附近聽到!好似

我冇問呀,我只係係Dk3家長附近聽到!好似最近呢2年越收越少!
上,下午班得2班,咪只收得2x人

belgiumchoco 發表於 15-12-22 21:15
York 英文好,校內活動多元化,好開心,同埋有哥哥讀緊,不過要面對升小,都好大壓力;

禮賢就半隻腳入左 ...

讀York畢業升小選擇比較多,一般情況可考入禮小同級學校,甚至有上望可能⋯
相對你的另一選擇,因為不是直升關係,出路比較狹窄了⋯

純粹個人意見,如果是我自己,我會選擇York,因為[進可攻、退可守],希望幫到你

Santi 發表於 15-12-23 16:08
讀York畢業升小選擇比較多,一般情況可考入禮小同級學校,甚至有上望可能⋯
相對你的另一選擇,因為不是直 ...
Thanks!

禮賢升小比例首輪係30-40%, 之後要靠大抽獎後的小朋友或有其他更好OFFER 的小朋友放位, 之後WAITING 補上, 聽說以往都有唔少禮幼人最終有禮小OFFER.  不過只是傳聞, 細則最好向校長或主任求證