用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭樂基同第一城嘉德麗
樓主: Happpys
go

火炭樂基同第一城嘉德麗

回覆:火炭樂基同第一城嘉德麗

HKPS 啦!

我女今年嘉德麗畢業, 佢係傳統, 但小朋友都好開心愛返學,  而且銜接小一好ok.  但係貴囉同校舍環境非常一般。

睇返資料,今年26人成功叩門

我依家想更嘉德麗定聖心呀女返更嘉德麗pn 好happy.  但就真係貴D。唔知轉唔轉聖心好

回覆:Happpys 的帖子

只計15年9月入讀沙呂的話,根據兩校公布資料 ,嘉德麗 1人自行,另加3人大抽獎入,冇人成功叩入,共4人入讀。

火炭樂基共 20人入讀,我估當中相信一定有人叩入。

我唔知嘉德麗有冇安排,但樂基年年學校都校長帶隊,去沙呂參觀和聽簡介會,相信樂基和沙呂關係不錯。

回覆 poonmc 的帖子

我仔而家都喺嘉記讀緊pn, 我會繼續比佢升K。雖然佢傳統但吾算谷,學術基礎打好啲,對小朋友升小一 都容易啲適應。我女今年小一,發覺幼稚園銜接得好,小一初段佢真係容易啲習慣。當然每間學校都有優缺點,最重要係適合自己小朋友。

回覆 heidilampy 的帖子

多謝你意見。咁你女升小係lucky draw 定叩門。 、

回覆 poonmc 的帖子

我女大抽獎中第一志願。

樓主如果係揀pn,都要諗下出年會唔會想再戰k1考九龍塘,如果會,嘉德麗其實可以訓練小朋友出唔錯既習慣。有朋友讀完pn嘉,k1考到根德園,大前題係小朋友可以做到好有禮貌,一見任何人都打晒招呼,好主動咁,呢樣野樂基未必做到。如比較學術基礎,嘉會特別重中文,對小一生黎講,中文先係難適應既一科,所以想小朋友打好中文基礎既話,嘉係唔錯選擇,始終中文難學過英文。

補充一下,樂基係有扣沙呂位,但如你小朋友唔夠叻,校長都未必推薦你小朋友去扣,唔好錯覺覺得入左樂基就易入沙呂

我相信火炭樂基考到kv 的不會比嘉德麗少。考到kv , 不能代表間pn 有幾好

引用:我相信火炭樂基考到kv+的不會比嘉德麗少。

原帖由 貝珠 於 15-12-28 發表
我相信火炭樂基考到kv 的不會比嘉德麗少。考到kv , 不能代表間pn 有幾好

...
邊間好過邊間係好難定奪,我都唔夠膽講邊間學校一定好,我睇到既係各有所長,相信只要適合小朋友同家長既教法就會係一間好學校。我就覺得兩間各有selling point。

ame1128    發表於 16-1-13 09:31

引用:只計15年9月入讀沙呂的話,根據兩校公布資

原帖由 ta__ta 於 15-12-27 發表
只計15年9月入讀沙呂的話,根據兩校公布資料 ,嘉德麗 1人自行,另加3人大抽獎入,冇人成功叩入,共4人入讀 ...
估?叩入最多一二個,唔好神化佢啦。

引用:樓主如果係揀pn,都要諗下出年會唔會想再戰k

原帖由 TabbyDong 於 15-12-28 發表
樓主如果係揀pn,都要諗下出年會唔會想再戰k1考九龍塘,如果會,嘉德麗其實可以訓練小朋友出唔錯既習慣。有 ...
其實嘉德麗pn八月中開學,距離考KV 只有兩個幾月時間,一般pn小朋友都要成個月時間適應,仲未計學校假期同病假,所以學校真正幫既不多!戒片、禮貌、規矩呢啲,在家教育先係最重要!正如有啲學校考K1已考學術,返得兩個月學得幾多,又係靠自己教!如果小朋友本身內向其實係需要時間,用幾個月時間其實唔可以改變到啲乜;我班有小朋友完成了一年的pn課程都依然好怕陌生人!  考K1似係緣份遊戲多啲,到考小學先見真功夫!如果二選一,我覺得HKPS考九龍塘K1更有優勢; 我識好幾個HKPS K1轉去九龍塘私幼,反而嘉德麗pn學生target K1學券同龍校比較多,又或者直升K1!

其實有唔少hkps升k1時會轉出去讀,眼見都有1/3人,當中轉返學卷幼稚園亦有一定數量。當中不乏已有哥哥姐姐帶入好小學,所以入返學劵。

回覆:Happpys 的帖子

點解同自行分配有關呢?

引用:Quote:原帖由+ta__ta+於+15-12-27+發表只計

原帖由 samchan2179 於 15-12-29 發表
估?叩入最多一二個,唔好神化佢啦。
樂基唔公布幾多學生係靠叩門入各小學,所以大家只好估估下。 我好欣賞嘉德麗咁透明度高去公布每年小一入學數字。

回覆:貝珠 的帖子

非常同意,尤其小朋友讀了2個月pn已經要interview,小朋友第一叻係出生月份,第二叻先係表現

我覺得整體嚟講HKPS好D.

多謝各位意見,

HKPS