用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有付得到学費但不給子女報考私立/直資的家長呢? ...
go

有沒有付得到学費但不給子女報考私立/直資的家長呢? [複製鏈接]

hppa  i know more who have applied and finally did not take offer or go.  發表於 15-12-28 17:58
   1    0    0    1

muimui5 發表於 15-12-22 18:15
考左最終唔去讀既會多D.............

回覆:有沒有付得到学費但不給子女報考私立/直資的家長呢?

我覺得有弟妹跟尾的都會希望有津校,前提係好的津校

醒目開學勳章 王國長老

都唔少人會咁唸,覺得免費津校都好多好質數,唔值得俾錢讀二線學校。

有Daddies are la salle, st jo, wah yan old boys
Or mommies are marymount, maryknoll, st francis, st paul cat, st stephen girls, sacred heart etc old girls

簽名被屏蔽

我會睇吓係邊間直資囉!DBS/DGS/SPC呢D神級嘅就會報,否則政府/資助都有好嘅學校。自從臻美黃乾亨出事後我對直資有保留⋯

引用:我會睇吓係邊間直資囉!DBS/DGS/SPC呢D神級

原帖由 1a2b3c4z 於 15-12-26 發表
我會睇吓係邊間直資囉!DBS/DGS/SPC呢D神級嘅就會報,否則政府/資助都有好嘅學校。自從臻美黃乾亨出事後我 ...
其實教統局以前出嘅Code of Aid係針對資助中學/小學/特殊學校。所以對直資學校無任何school rules & regulations,可以俾教統局監管。直資係前朝羅范及梁錦松搞出來嘅三不像。因此直資在財務教學方面,以前完全無監管。現在已經成立一隊人去monitor,希望財務及教學問題可以得到改善。而由團體辦嘅學校(例如:保良局)就比較有規模及有系統,可以比較放心。最好由前資助學校轉直資,相對地辦學經驗比較豐富及「安全」。

我有兩個小朋友prefer津校,私校學費要俾都俾得起但兩個十幾年(假設中學都係直資)都幾大負擔。

引用:我有兩個小朋友prefer津校,私校學費要俾都

引用:分享吓你們的想法好嗎?

唔賭唔知時運高。prefer津都會考1,2間直私既。收至算。

供仔女讀書好过供MPF~

hppa    發表於 15-12-28 17:59
hkpapa852  呢點我唔認同, MPF到65歳起碼有渣拿, 養仔女呢.....   發表於 15-12-28 11:09

簽名被屏蔽

當年沒有考慮過,所以沒有選擇。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

父母吾係舊生,無大仔大女開路,無宗教分,無神父修女幫你寫信,無人事,又吾願意認命派也讀也,就唯有考學校。

siden  你講緊我?  發表於 15-12-28 16:31

引用:分享吓你們的想法好嗎?

原帖由 muimui5 於 15-12-22 發表
想考神級直資,考到喇(即有買樓首期),一路讀上去(每月付出供款),仲有雜費呀,係長期負擔,要收入穩定才好。

一線官津都多世襲或受歡迎,入唔入到全講運氣,好多人不願受「命運」擺報,所以就拎返d 主動權,報考直資私校。

我都會報直資私校,當個經驗吧,最終我還是會比小朋友讀津校。

簽名被屏蔽

Jane1983 發表於 15-12-28 09:52
父母吾係舊生,無大仔大女開路,無宗教分,無神父修女幫你寫信,無人事,又吾願意認命派也讀也,就唯有考學 ...

除左以上, 仲要連住既地區都輸蝕埋, 唯有考學校....

回覆 neko1234 的帖子

有抽、有考、有叩,年年有插班,都有機會。
無人事,又有要求,咁係會辛苦d。如果做得到派也讀也咁豁達,又真係可以少好多煩惱。

hppa    發表於 16-1-5 11:18
‹ 上一主題|下一主題