用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光~幾時出result㗎?
go

大坑真光~幾時出result㗎?

如題

引用:如題 +

原帖由 Joanching 於 15-12-22 發表
如題
23出信

回覆:大坑真光~幾時出result㗎?

等到頸都長

如果佢真係23先出信, 咁係要 XMAS 後先收到, 咁係趕唔及去教育局申請註冊信!  (P.S :  註冊信係for *沒有*申請 2016/2017 學卷的小朋友)
所以, 我估學校佢應該寄出了信吧 (係要 22 號前寄出咁先有可能23 / 24 收到, 否則 28 都唔知收唔收到喎)   !
p.s. 註冊信教育局話要28 號前申請 (而且申請前要已確定有學校收錄)咁先至可以 JAN 14/16 前出到封比你拎住去幼稚園註冊 (**如果你無 2016/2017 學卷在手).  

昨天問過學校,已寄出信,呢一兩日應該收到

回覆 missdoraemon 的帖子

學券不是一早申請的嗎?不用等學校取錄

引用:回覆+missdoraemon+的帖子 學券不是一早申

原帖由 i2be 於 15-12-23 發表

學券不是一早申請的嗎?不用等學校取錄
佢講緊冇學券

Sorry...你意謂有offer才可幫小朋友申請2016-19學券?
我8月尾已申請2016-19學券, 10月收到, 當時大部份學校未接受報名

教署亦規定接受學券之學校, 最遲24號前announce入學名單

你的資料從可得知?

以下資料是from 教署website:
1    如家長未能於「統一註冊日期」內向取錄其子女的幼稚園出示「2016/17學券」,該幼稚園或未能為其子女進行註冊。因此,家長須在指定日期內向學生資助處遞交申請。

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index-2.html#2

引用:昨天問過學校,已寄出信,呢一兩日應該收到

原帖由 lubb 於 15-12-23 發表
好想快d知呀

Sorry, 你原來講緊本身已有2015-18的學券的小朋友

引用:昨天問過學校,已寄出信,呢一兩日應該收到

原帖由 lubb 於 15-12-23 發表
咁就好了

2015.12.23 收到信了~waiting