用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂既畢業生,你地上小學還好嗎? ...
樓主: MASAYA
go

香港靈糧堂既畢業生,你地上小學還好嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-10-21+發表即係

引用:Quote:原帖由+penguin8+於+16-10-21+發表如

引用:Quote:原帖由+55479090+於+16-10-21+發表而

回覆 55479090 的帖子

藍田靈糧K1有phonics嗎?

回覆:hazel555 的帖子

55479090 發表於 16-10-21 22:28
全線課程環境都大致一樣,老師一流有愛心,每天可以係學校裡面睇小朋友早會,暫時無聽過有幼稚園可以睇早會 ...
睇黎課程上同以前有d唔同,以前冇寫信呢個活動,不過以學生為本,愉快學習呢d核心不變
其實我唔太記得有冇phonics,只係知我小朋友畢業後基本上唔識phonics,但對我黎講又冇乜所謂,phonics原本係畀英文母語既人學習閱讀,類似台灣既注音,香港學生就運用係串字度,我小朋友英文閱讀同串字都冇問題,所以有冇phonics對我黎講唔係重點,靈糧教小朋友自理自律自學同愉快學習,呢個係重點
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:55479090+發表於+16-10-21+22:28+全

thank you!

宮二 發表於 16-10-21 09:57
我和你情況差不多,以前讀靈糧堂學前班,好認同他們的教育理念,但無廿五分唔敢搏,㨂了龍校k1 happy schoo ...
無廿五分唔敢搏,㨂了龍校k1 happy school>>> would you mind tell me which school?thank you

55479090 發表於 16-10-21 22:28
全線課程環境都大致一樣,老師一流有愛心,每天可以係學校裡面睇小朋友早會,暫時無聽過有幼稚園可以睇早 ...
完全同意,今年K3,只有外補英語,剛開學巳经有捨不得的感覺了

引用:Quote:55479090+發表於+16-10-21+22:28+全

hcma88 發表於 16-10-22 21:11
完全同意,今年K3,只有外補英語,剛開學巳经有捨不得的感覺了
中文和數學課程可以嗎?

回覆:香港靈糧堂既畢業生,你地上小學還好嗎?

藍田靈糧舊生,升上傳統小學,每日有七、八樣功課,基本上放學回家會自己做功課,約一、二小時內完成,我放工返去對吓改少少就得。在幼稚園非常開心投入,升上小學亦好開心,係老師眼中的開心果,雖然每星期有中、英默書,多測驗考試,但依然喜愛學習。

三年裡面差不多日日玩吾同既活動和遊戲, 我們在網上可以睇到每日既學習生活, 現在小學無得睇真係吾係好慣.  真正無書學習和無功課 (K3有番些少), 同學升小叩門成功率高

引用:三年裡面差不多日日玩吾同既活動和遊戲,+我

其實老師有冇教認字丶句子?定比字卡、圖書等家長自己教?
數學課程最深是什麼程度?

penguin8 發表於 16-10-22 08:14
想問港島嗰間係咪要讀過佢哋playgroup先大機會收K1?
學校有冇提供興趣班比K1~K3?
升小叩門方面去邊間有優勢 ...
我囡囡13年年尾bb, 無讀佢o既playgroup同pn, non-christian, 好好彩都收左.  都有其他同學仔係咁o既case.  覺得佢地鐘意活潑好動o既小朋友.  真心覺得學校好好, 有機會入讀係一個 blessing.  

有日在公園認識一位K1小朋友, 好動, 主動, 有禮貌. 她唔怕陌生人, 在父母陪同但無提水下,讀出了學校的卡, 內容有三四十個中文字. 星期六下午已找了五六個人聽佢讀.

引用:回覆+55479090+的帖子 其實老師有冇教認字

‹ 上一主題|下一主題