用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島女校
go

港島女校 [複製鏈接]

小女成績屬band 1B, 灣仔區, 以下心水, 唔知點選:

聖保祿中學
瑪利曼中學
st paul convent
英華女校
庇利羅士
聖士提反女校

請教各位意見!!

COwo  堤反女校係中西區  發表於 15-12-27 15:12
elbar  還有st paul convent  發表於 15-12-23 11:11
elbar  聖士提反女校   發表於 15-12-22 15:20
   5    0    1    0

Daisymum 發表於 15-12-22 11:51
小女成績屬band 1B, 灣仔區, 以下心水, 唔知點選:

聖保祿中學

搏大抽獎啦!

引用:小女成績屬band+1B,+灣仔區,+以下心水,+唔

原帖由 Daisymum 於 15-12-22 發表

聖保祿中學
若仲未報st paul convent,要等出年了~~~

Daisymum 發表於 15-12-22 11:51

聖保祿中學
Paul Con、英華女校、庇利羅士、瑪利曼四間比較好,但係B1B比較難入。灣仔區,英華女校、庇利羅士、瑪利曼可以搏大抽獎。

回覆 Daisymum 的帖子

My preference :

SPCS>YWGS>BPS>SPSS>MSS>SSGC

王家爸爸 發表於 15-12-22 15:30
Paul Con、英華女校、庇利羅士、瑪利曼四間比較好,但係B1B比較難入。灣仔區,英華女校、庇利羅士、瑪利曼 ...
Paul Con、英華女校、瑪利曼....我估.....都未必一定~~~

papaya854 發表於 15-12-22 17:20
回覆 Daisymum 的帖子

My preference :
我既排法差唔多,除咗MSS>SPSS。  

王家爸爸 發表於 15-12-22 20:58
我既排法差唔多,除咗MSS>SPSS。
我想問東區B1A女仔, BPS, SPSS, YWGS  你會點排?自行1同甲1乙1都應該會報 BPS,  諗緊自行2。

ivyscyip 發表於 15-12-23 11:30
我想問東區B1A女仔, BPS, SPSS, YWGS  你會點排?自行1同甲1乙1都應該會報 BPS,  諗緊自行2。 ...
B1A女仔,自行應該BPS同YWGS合理啲。

ivyscyip 發表於 15-12-23 11:30
我想問東區B1A女仔, BPS, SPSS, YWGS  你會點排?自行1同甲1乙1都應該會報 BPS,  諗緊自行2。 ...

Solely based on academic,  surely yw is on the upper hand compared to ssgc.  Does location matter?  Yw temp location is in Kowloon.

回覆:Daisymum 的帖子

Ying Wah> BPS> marymount> SPCS> SSGS> SPSS

Yet Ying Wah currently in Kowloon

回覆:港島女校

我個女又係東區band 1A,自行1甲1乙1揀BPS,假如自行2揀Canossa College,各位有咩意見?先謝!

王家爸爸  自行2:MSS  發表於 15-12-30 11:32
elbar  BPS   發表於 15-12-27 22:00

回覆 saetang 的帖子

如果Canossa係你女兒想讀嘅學校咪OK。

因為假設自行1 BPS唔收而自行2 Canossa收咗,咁就等於放棄甲1乙1嘅BPS。

引用:回覆+saetang+的帖子 如果Canossa係你女兒

原帖由 LingChiBaBa 於 15-12-27 發表
回覆 saetang 的帖子

如果Canossa係你女兒想讀嘅學校咪OK。
請教以上個案,如樓主終極想囡囡入bps,這樣是否最好只填自行一(bps),而自行二則漏空,之後甲一乙一則繼續填bps以勝加勝算?

回覆:suzuki12 的帖子

你可以咁講,不過在統一派位時,Band1A已無優勢,同1B和1C一樣機會,祇靠運氣。

引用:我個女又係東區band+1A,自行1甲1乙1揀BPS

原帖由 saetang 於 15-12-27 發表
我個女又係東區band 1A,自行1甲1乙1揀BPS,假如自行2揀Canossa College(因為學校喺屋企附近),各位有咩 ...
我係你,如果好鍾情BPS,自行只會選佢。自行2, 如果唔想浪費一個機會,不如選英華,我本人覺得BPS同英華係同level,甚至我女既老師覺得英華更好。

引用:我個女又係東區band+1A,自行1甲1乙1揀BPS

原帖由 saetang 於 15-12-27 發表
我個女又係東區band 1A,自行1甲1乙1揀BPS,假如自行2揀Canossa College(因為學校喺屋企附近),各位有咩 ...
1A成績如果自行二選擇嘉諾撒,好大機會自行時已經被嘉諾撒收了。

自行和大抽獎甲部都應該選擇一些入了無悔的學校,大抽獎乙部才是講求策略的部分。
‹ 上一主題|下一主題