用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於補習的疑問
go

關於補習的疑問 [複製鏈接]

今日放假,送完仔囡返學, 同班同學媽咪飲茶, 適逢考試後, 大家都傾學業上o既野,傾傾下, 原來發覺大家對全科同功課輔導的定義都唔同

我本身以為全科等於功課班, 有d媽咪話全科係功課同默書, 有d又話温默書同温考試,有d話功課默書加考試,
又有d話專科咁温晒全科, 傾談間原來個價都差好遠, 究竟全科補習分幾多種?
   0    0    0    0

完全視乎家長目的同補習社性質,可以有好多個答案

同讀小學一樣,讀小學係為考中學?相信有唔不人咁諗,讀小學係為升中前打好讀書基礎?都唔少人咁諗,讀小學係因為政府話免費教育,唔讀唔得,相信仲有人係咁諗
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:今日放假,送完仔囡返學,+同班同學媽咪飲

原帖由 tingting_mum 於 15-12-22 發表
今日放假,送完仔囡返學, 同班同學媽咪飲茶, 適逢考試後, 大家都傾學業上o既野,傾傾下, 原來發覺大家 ...
「全科補習」這字眼並不準確,容易產生不用的理解。在為孩子報班前,有需要先跟相關中心了解清楚。

普遍的(不是絕對的)小學全科補習/功課輔導都包括以下服務:

1. 指導學生完成主科(中英數常)功課
2. 中英文預默
3. 測考前温習/操卷

因現在的功課繁多,如果還有時間資源能做到當天的課堂温習,就要當bonus。

回覆:tingting_mum 的帖子

睇個人需要,錢係其次

引用:今日放假,送完仔囡返學,+同班同學媽咪飲

原帖由 tingting_mum 於 15-12-22 發表
今日放假,送完仔囡返學, 同班同學媽咪飲茶, 適逢考試後, 大家都傾學業上o既野,傾傾下, 原來發覺大家 ...
我仔補緊係嗰種係在補習社完成功課和温默書,我屋企附近有一種係只對改功課+補習社的補充練習,我不喜歡後者,已經辛苦了一天還要再加練習,沒完沒了的功課練習,好恐怖

‹ 上一主題|下一主題