用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全部game over
樓主: m_fu
go

全部game over [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

原帖由 m_fu 於 15-12-22 發表

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game  ...
小朋友做得好好啊,人生唔會永遠贏,我覺得你女女用正面態度去面對失敗,比起有offer更難能可貴, 小學只係起點, 佢嘅人生仲有好長,同女女一齊加油吧, 況且, 大抽獎之後,一定好多人放位, 你又點知係唔係真係game over呢

hppa    發表於 15-12-23 15:59

回覆:baobutong 的帖子

我亦是過來人,上年衹有一間不理想的私小。最後大抽獎中了頭獎。當看似末路時,其實上主己安排更好的給妳。不要氣餒。💪

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:57
hppa    發表於 15-12-23 15:59

回覆:全部game over

考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表露自己的失望心情而加諸壓力在小朋友身上又何苦?

加上只考三間,咁同投機賭博有乜分別?輸係正常,贏係幸運。父母賭輸返黎心情唔靚,黑面自閉。小朋友確實無耐而且有終身陰影。

條路咁長,下下比壓力小朋友,日子點過。

引用:考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表

引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game  ...
The best is yet to come, 振作! 就算reject,都獎勵一下小朋友吧!

引用:考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表

原帖由 Nowayback 於 15-12-23 發表
考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表露自己的失望心情而加諸壓力在小朋友身上又何苦?

加上只考三間 ...
非常同意!

Nowayback 發表於 15-12-23 15:41

加上只考三間 ...
朋友教揀小學要諗埋中學,唉,超級煩!

回覆:全部game over

其實大人有情緒也是人之常情,我也試過被孩子安撫我,我反而感到很開心和自豪,立刻去讚賞他。當時,我並没有刻意隱瞞自己的負面情緒,因為這可以讓孩子認識父母並不是強者,也會有失落和沒自信的時候。在孩子的成長中,這也是非常重要的一課,我從不會迴避任何不好的事,因為人生必定有起有跌,最重要是從小就正面教育孩子如何在失意中成長,父母的帶領起了很大作用。

樓主,我覺得沒什麼問題,人因為有期望,才會失望。那人怎可以對自己和兒女沒有期望呢?只要做好事後分享和正面教育便行了,人的再次成長也是在做了父母後。和孩子一同努力加油!

LSKLTK 發表於 15-12-23 17:09
其實大人有情緒也是人之常情,我也試過被孩子安撫我,我反而感到很開心和自豪,立刻去讚賞他。當時,我並没 ...

對, 懂得振作才是最好的身教。

小朋友每個都唔一樣, 因材施教, 找到適合自己小朋友的方法先係最重要.

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去迴避唔好的事,但當然程度要控制好. 我唔覺得5歲小朋友就要比佢覺得呢個世界係會一帆風順的, 我平日都會比適量的壓力佢, 而家香港的小朋友平均黎講係比我地以前聰明, 但係抗壓性真係一般般, 好多都係讚得唔話得, 所以個人覺得從細比佢知道要努力, 而且唔係努力左就一定有好的成果, 無好成果咪下次再努力LOR~

話題扯遠左, 有感而發而已

引用:小朋友每個都唔一樣,+因材施教,+找到適合自

原帖由 m_fu 於 15-12-23 發表
小朋友每個都唔一樣, 因材施教, 找到適合自己小朋友的方法先係最重要.

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去 ...
非想認同,唔比人鬧得,攪到咁脆弱,所以咁多抑鬱,又唔知足感恩!

引用:我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-22 發表
我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試過就好,唔好太介懷,帶d小朋友係唔著緊/唔投入面試,唔等於讀書 ...
d 仔傻下傻下,我懷疑男仔有幾多個會care 考小。

知道自己做緊物既仔,一定考得唔錯…

引用:小朋友每個都唔一樣,+因材施教,+找到適合自

原帖由 m_fu 於 15-12-23 發表

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去 ...
加油樓主, agree with your view!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-22+

原帖由 retriever 於 15-12-23 發表
d 仔傻下傻下,我懷疑男仔有幾多個會care 考小。

知道自己做緊物既仔,一定考得唔錯…
我仔就係完全唔care個隻!有時被佢激到扎扎跳!

hppa  My son is the same  發表於 15-12-23 20:49

baobutong 發表於 15-12-23 16:39
是的,如情況是我,要調轉頭由女兒以正面情緒來安慰,我會很慚愧,也會自我檢討
...

布希亞/baobutong,

由於你的言行,被版主禁言,知恥近乎勇,禁言期間請好好反省,請不要再回來繼續挑釁和攪事,好嗎?
希望你明白,身教比言教重要,家長的言行會對孩子有直接的影響。

引用:+本帖最後由+www+於+15-12-23+20:08+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-23 發表

引用:+本帖最後由+www+於+15-12-24+01:22+編輯+\

‹ 上一主題|下一主題