用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全部game over
樓主: m_fu
go

全部game over

回覆:全部game over

我都識人今年9月收call ,有waiting即係仲有希望,加油
(利申:我今年考,唯一一個offer都係waiting獲得,祝樓主都得到呢分幸運)

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:51
wing.2bb    發表於 15-12-24 13:51

唔好唔開心咁耐,小朋友已經好叻,我報多你幾倍都無。雖然有唔開心,但直資/私立唔係唯一出路,亦唔好懷疑自己小朋友既能力,畢竟差不多間間私校都幾千人報、位就得百幾個,一個至少對比廿幾三十個人,分分鐘機率重細過大抽獎。何況面試亦好個人觀感,做得好亦未必合老師眼緣,唔好太上心。The best is yet to come~~

geminialing 發表於 15-12-22 15:12
我都識人今年9月收call ,有waiting即係仲有希望,加油
(利申:我今年考,唯一一個offer都係waiting獲得, ...
想請問你有沒有寄信?

回覆 bearbee004 的帖子

hope for the best la~~~

回覆 ALK 的帖子

正能量. 大家加油! 我前一排都排左一下統一派位個list. 希望6月份有好消息.

hppa  which school zone?  發表於 15-12-22 15:49
hppa    發表於 15-12-22 15:49

簽名被屏蔽

回覆:vinik 的帖子

有寄呀

大家都係做人父母, 出發點都係為小朋友好. 唔需要因為大家觀點與角度唔一樣而爭吵.
其實我都係上黎呢到呻下. 正如大家所講, 道理大家都明白, 但要接受又係另外一回事, 畢竟都prepare 左唔短的一段時間.
我報3間係因為覺得呢3間就算坐校車都唔會太遠, 而且都深入了解過呢3間學校, 第一我唔覺得我因為只係幫小朋友報左3間學校而付出的努力比其他報10間或20間學校的家長少; 第二我無對個女發脾氣, 只係0個一刻真係希望想自己靜一靜, 所以叫佢出去自己玩, 唔好講到我好似因為無OFFER就埋怨個女咁. 我唔會因為個女係5歲就0係佢面前掩飾我的失望,  事後我都有同佢講返,我地大家努力左咁耐, 其實考到係一個bonus, 考唔到會失望都係好自然的事, 但係失望過後仍然係要如常樂觀正面咁生活.

真心講得每個父母都唔容易, 希望大家都有好運.

wing.2bb   support you  發表於 15-12-24 13:52
布希亞  對,自己明白就好,不要讓其他人利用你做炮彈攻擊他人  發表於 15-12-22 16:25
www  相信你無對個女發脾氣,不要理會落井下石的人。加油!  發表於 15-12-22 16:08
四隻貓  觀點唔同唔緊要, 但要有禮貌同客客氣氣.  發表於 15-12-22 16:06
hppa    發表於 15-12-22 15:52

m_fu 發表於 15-12-22 15:34
回覆 ALK 的帖子
正能量. 大家加油! 我前一排都排左一下統一派位個list. 希望6月份有好消息.  ...

加油!你有waiting 在手,可能好快收到學校電話,有offer了!

收拾心情,不要理會那些落井下石,冤枉你對個女發脾氣,話你「把壓力轉移給五歲小朋友甚至屏之門外」的黑心留言。

排完統一派位個List後,仲要排埋聖誕去邊玩個List呀!

布希亞  你除了不斷抽水外,還能說甚麼?  發表於 15-12-22 16:20

簽名被屏蔽

其實除左interview係睇小朋友表現外,都好講運氣,所以,用一日時間去頹廢好啦,開開心心去同個女過聖誕,唔好俾呢d小事影響心情。或者遲d會有好消息呢!小朋友喺呢d遊戲上係好無辜,人仔細細就已經要面對好似我地大人見工既interview,有時諗諗下,佢地真係好叻豬!媽咪,加油呀!

回覆:MM6 的帖子

尚未game over, never give up

引用:加油呀媽媽,+努力寫信有機會架..我識好多個

原帖由 beautyhar 於 15-12-22 發表
加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月 ...
Reject 寫信都有用?定係要waiting list 寫先有用呢?

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-12-22+發表

原帖由 幸福花師奶 於 15-12-22 發表
Reject 寫信都有用?定係要waiting list 寫先有用呢?
有waitting位寫信, reject就要系second in前求俾機會。

回覆:LODAVID 的帖子

望下自己四周,你會發現其實很多名校畢業生和普通中上學校畢業生成就差不多,這是真的。我相信那些普通學校出來的會因自己沒有讀名校但從沒比人差而自豪,我亦相信他們有更好的本質和能力。

回覆:laiman201503 的帖子

但這建基於自己的原動力和努力

布希亞 發表於 15-12-22 14:42

樓主只報了三間,卻已淚流洗面還把小朋友屏之門外,把壓力轉移給小朋友,這種方法絕對不應支持難道你認為應該把這種負面情緒加諸在五歲小孩身上,又或者你本身就是這樣長期給壓力自己小朋友?...

樓主已經很慘了,請不要再污衊樓主對囡兒發脾氣吧!你可以不支持樓主,但有必要落井下石的說這些的話嗎?

讓我再勸一句:請多點同理心,做人誠實一點,說話有禮貌一點,不要太涼薄,好嗎?

身教比言教重要,身為父母,若口中教孩子說做人要誠實、有同理心、有禮貌,自己卻做出相反的行為,實在是做父母的大忌。

見賢思齊焉,見不賢而內自省也。

布希亞  閣下有心挑釁,可惜此處版主愛理不理  發表於 15-12-22 19:36

阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直資offer,加油

引用:加油呀媽媽,+努力寫信有機會架..我識好多個

原帖由 beautyhar 於 15-12-22 發表
加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月 ...
請問幾時寫信去waiting 的學校呢?