用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全部game over
樓主: m_fu
go

全部game over

m_fu 發表於 15-12-22 10:36
今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game 就正式畫上句號.
總共報左3間, 一間first in  ...
除非你連本區任何一間官津小學都不接受, 否則還是有不錯的機會.

讀唔到要考既學校, 並唔係你同小朋友既捐失.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:全部game over

同路人報到!
我之前用咗幾日時間傷心,就接受咗,回頭一看,無咩大不了,我信小朋友無論去到邊間學校,總會有喺學校嘅開心時刻,去到邊度讀、有幾好嘅老師,都係要靠自己努力!所以我都收拾心情,疊埋心水,排下位,下個月要交form了,所以我都積極周圍貢下D學校,做可以做的事,其他交比個天。
大家都努力!同小朋友聖誕假期玩得開心D啦,錫番同比支持佢!

ALK 發表於 15-12-22 12:37
同路人報到!
我之前用咗幾日時間傷心,就接受咗,回頭一看,無咩大不了,我信小朋友無論去到邊間學校,總 ...
very good

回覆:m_fu 的帖子

加油呀! 呢一刻無任何offer唔代表會失去一切⋯the best is yet to come!!!

有waiting就继續加油,音樂椅有排玩吖~好多人仲xxx vs yyy 紧,玩到暑假都唔奇~唯有寄多幾封信去waiting果间学校。

回覆:sauting0820 的帖子

認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offer 而怨小朋友,請記住小朋友只有幾歲大咋,點解要承受你以為係間學校係好而入唔到的壓力?

引用:認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offe

原帖由 cyyuen0120 於 15-12-22 發表
認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offer 而怨小朋友,請記住小朋友只有幾歲大咋,點解要承受你以為係間 ...
講得很好!大家加油呀

簽名被屏蔽

將要玩呢個game.因為自己無宗教分同舊生分,覺得自己累左囡囡。由考k1已十分緊張,非入龍校不可。沒有offer時晚晩失眠。總算有offer,仍然十分擔心做不到叻的一半,因為學校升小只收一半幼稚園生。真係羨慕其他人有舊生同宗教分,開開心心等自行手持25分入心儀學校。其實我唔想囡囡四圍去考直資私小,只係聽到14網抽不中乙一即人寶校。呢D係另類跨代貧窮。其實就算女女考入直資私小,將來佢D仔女一樣無自行分,囡囡就會面對我今日的擔憂......
私小直資全部咁難考,見到樓主的post 真係好感慨

回覆 m_fu 的帖子

塞翁失馬......條路好長, 努力向前, 現今社會EQ, AQ比IQ更重要

之前面試時亦與校長老師說了仔仔好多壞處.....但校長老師都將我說的壞處變成好處, 並說小朋友是個體, 有時父母會投放了自己意願或期望. 面試只是其中一個過程, 反之了解更多子女性格;天賦, 再向前才是.

樓主其實你個女反倒來安慰你, 佢真係好叻.

hppa    發表於 15-12-22 14:54

坦白講,間間學校o既競爭都咁激烈,入到2nd in,或者係waiting list,我覺得個小朋友都已經好叻叻!即使1st in完就止步了,咁又代表d咩?
我小朋友暫時都係無offer,失望就一定會有,但我會嘗試正面咁睇,我小朋友能夠順利完成o黎幾個面試已經好叻,我常常提醒自己...佢只得5歲人仔!

樓主,我仔考12間,得兩間有waiting, 不要灰心,好嘅喺後面!好似馬雲咁佢後生時4個人去考公安,另外3個得咗,佢一個唔得。到去肯德基見工,24個人入面,23個得咗,得佢唔得。但佢嘅好戲就在後頭,希望我哋嘅小朋友都係好戲在後頭

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:45
LODAVID  好戲在後頭  發表於 15-12-22 14:18

其實幾歲人仔自己一個走去一間陌生學校面試係好叻架啦, 佢地要聽陌生人既指令, 全部人都係唔識, 最後有無OFFER都好, 佢地已經好叻好勇敢, 講真, 大人問下自己係咪都可以做得到, 一D緊張都無? 可以好好表現? 唔好負能量, 明天總有陽光,我唔識講野, 但我想講我會為唔認識既小朋友因為DAD MAM咁樣而心痛,所以請為自己注入正能量吧

hppa    發表於 15-12-22 14:55

布希亞 發表於 15-12-22 12:07
你並不是今年考小一,所以不會明白今年父母感受,別人說考了十幾間,甚至有父母說考了二十間都有,當然是有同理心和同樣打擊才這樣說...

你的邏輯思維真令人莫名其妙?!

m_ku 出文說「全部game over」家長和孩子都很失望,各網友都出言安慰,你竟然無禮的說「得過三間就好灰,大把人考十幾間都未出聲」!

你用甚麼邏輯,說考十多間的未出聲,考三間的 m_ku 便不可以出文傾訴失望之情呢?

你怎知道其他網友沒有孩子考小一呢?你用甚麼邏輯,說不是今年考小一的網友,就不會明白今年父母感受呢?

對於「支持誠實,反對用假地址」的網友,你反對他們,說他們是「有錢人」,你怎知道其他網友是不是「有錢人」呢?

讓我再勸一句:請多點同理心,做人誠實一點,說話有禮貌一點,不要太涼薄!

身教比言教重要,身為父母,若口中教孩子說做人要誠實、有同理心、有禮貌,自己卻做出相反的行為,實在是做父母的大忌。

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:46
布希亞  其他人講廿間都有,你又唔嘈?  發表於 15-12-22 14:46

好明白樓主的心情, 呢幾日都幾down.... 道理大家都明, 但要接受還是需要時間, 有人可能一日就平復, 有人可能需要一段日子。呢排看得多聽得多人家報喜, 心裡總想著為何自己不是一份子, 可以開開心心過聖誕?

簽名被屏蔽

各位都是所有事為孩子好的家長,每人都有自己的見解,不用爭論,好嗎?

況且此post是另一位家長開的。

未有offer的,我們大家都要加油啊!

利申:尚未有offer

wing.2bb    發表於 15-12-24 13:46

布希亞 發表於 15-12-22 14:42
你早年已有小一學位,根本不知道今年競爭激烈,你加把嘴來吵架做咩呢

樓主只報了三間,卻已淚流洗面還把小朋友屏之門外,把壓力轉移給小朋友,這種方法絕對不應支持

有父母選擇開導,也有人如我比較堅強地說,人家十多間都未出聲,何必傷感,我有咩錯呢?每個人都有表達的自由,何故要你判斷誰說的對誰說的錯,何況大把家長也如此看法,唯獨你卻不斷搵架吵,自己又不是本年度小一面試家長,卻年年來旁觀者講風涼話或者和人吵架,又有何意義呢?

你怎知我有沒有參加競爭呢?你怎知我是否所有孩子都「上了岸」呢?做人請不要太自作聰明。

樓主已很失望,請多點同理心,多點禮貌吧,即使不願雪中送炭的給與支持,也不要落井下石吧!

你不是說要教孩子有禮貌嗎?身教比言教重要啊!

wing.2bb  www. agreed with your point of view  發表於 15-12-24 13:50
布希亞  你根本沒看清樓主個案,就知道罵  發表於 15-12-22 16:05
布希亞  樓主的女兒也因感因親壓力而哭了,你還要盲目支持?  發表於 15-12-22 16:01

簽名被屏蔽

回覆:m_fu 的帖子

加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月中尾都重有收到call, 所以吾好灰心。