用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
go

SFA vs APS   [複製鏈接]

唔評論宗教,應該點選擇呢?

hppa  everybody has his/her own preference. you better make your own decision. both schools are great!  發表於 15-12-29 11:52
   7    0    0    0

兩間都係好好的學校, 入到其中一間都唔錯, 你又有乜考慮因素呢?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

http://www.edu-kingdom.com/forum ... i0HpdsQKLjVpSt7UDI=

有好多旧文可以爬下……上边“搜尋”打入关键字即可~

回覆:SFA vs APS

我知道sfa 課程深,都擔心自己小朋友會讀得辛苦。

回覆:細芝麻 的帖子

小朋友喜音樂嗎? APS一定要學樂器。

年年都有如是比較,差不多次次拗到火紅火綠都冇乜conclusion。

建議你不如爬下舊文先

purplechung  年年都有人問  發表於 15-12-23 10:01

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 Yanamami 於 15-12-22 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2734148&highlight=Sfa%2Bvs%2Baps&__ncforminf ...
謝謝你!

謝謝大家,會爬舊聞。

引用:唔評論宗教,應該點選擇呢? +

原帖由 細芝麻 於 15-12-22 發表
喜歡音樂去aps,反之sfa,如果是我會咁揀,不過其實我沒有考過sfa

作為APS畢業生家長, 我認為APS學生有兩把刀, 一流樂器水準及不錯的學業表現, 加上位處九龍塘這個Band1位多於Band1生的區份, 因此近年有近九成學生升讀主修Band1學生的中學.  學生在小五小六兩年的大部份時間需要每星期數天留校補課, 加上到時樂器學到高級需時練習, 因此時間上會很吃力.  至於初小階段, 是少功課的愉快學習型, 功課在學校的功課堂已能完成大半. 畢業生升讀理想中學後, 會是玩得讀得的全能型學生.

至於SFA,  其學術能力平心而論應該更強, 畢業生很受歡迎, 特別是學業能力要求高的中學, 而且入讀理想中學後大多能保持高學術水平. 要注意校網在深水埗區, 理想中學沒有九龍城區的多, 該區部份Band1學生未必能在原區升讀主修Band1學生的中學. 但相信對SFA畢業生不是問題.

comemon999    發表於 15-12-22 10:47

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

細芝麻 發表於 15-12-22 09:48

嘩, 咁快出VS?

會唔會又比人圍?

兩間都好,大部分人放不低SFA校舍舊、地區差嗟。當然,有APS又真係好吸引。最大分別只係音樂上。唔好以為APS課程會淺而SFA就一定係深。我覺得兩間一樣。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

當年都有這兩個offer,選了SFA, 主要因為唔想用呢個方式要女女學音樂, 個人認為音樂應是自發性的享受, 另一原因係喜歡SSP中學網的女校多於九龍城網。

但如樓主的小朋友是仔仔,好像是九龍城網較好,男校沒有詳細研究。不過近年亦有不少SFA男生成功自行港島ST JO。
邊個因素重要,樓主要自行判斷,但總之也是愉快的煩腦

只是分享朋友的經驗.

朋友當年有APS AND SFA OFFER, 最後選了APS...朋友的小朋友在當年的小一是全級第一, 但沒有再升小二便轉去了GH......

我問點解, 主因是學校TEACHER, 功課質素及一些事情, 朋友只見議如果這兩間選擇, 應選SFA以及在SFA讀了一年后的學生會較優秀.....

利: 小朋友2間都有OFFER.

布希亞 發表於 15-12-22 10:56
當然APS高一班,升中好多係神校,校網又係九龍城

相信音樂體育因素較多, 呢方面既付出唔容易, 也沒有上限...

SFA 係用成績表當銀紙駛...

其實女仔,我會揀SFA

如果男仔,為咗離開ssp網,唯有APS

Kidultdaddy 發表於 15-12-22 10:56
兩間都好,大部分人放不低SFA校舍舊、地區差嗟。當然,有APS又真係好吸引。最大分別只係音樂上。唔好以為AP ...

好奇係計分方面, APS 普遍同學音樂強, 分分計既家長, 音樂唔可以唔跟住搶...

SFA 無音樂強既氣氛, 係咪相對簡單D?

siden 發表於 15-12-22 11:48
其實女仔,我會揀SFA

如果男仔,為咗離開ssp網,唯有APS

SFA 公佈既昇中資料, 似乎男仔強過女仔... 男仔以前多入九華, 而家係ST JO, 女仔一直多入上智!

iedummy 發表於 15-12-22 11:41
只是分享朋友的經驗.

朋友當年有APS AND SFA OFFER, 最後選了APS...朋友的小朋友在當年的小一是全級第一,  ...

可否講下 "學校TEACHER, 功課質素及一些事情", 點解朋友會建議SFA?

不方便既, 講下個大概?
‹ 上一主題|下一主題