用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS
樓主: 細芝麻
go

SFA vs APS   [複製鏈接]

iedummy 發表於 15-12-22 16:09
回覆 hkpapa852 的帖子

會否是ST. JOE (Wan Chai) ?  仍然十分心儀...
所以我覺得SFA既男生家長, 似乎比APS既男生家長識揀學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:iedummy+發表於+15-12-22+16:09+回覆

原帖由 hkpapa852 於 15-12-22 發表
所以我覺得SFA既男生家長, 似乎比APS既男生家長識揀學校

回覆:SFA vs APS

大家band 1率不相伯仲。

但有個現象非常明顯。

SFA 升名津中比例比APS多。

APS 則升名直資中比例比SFA多。

咁我呢啲覺得我納了稅如無必要唔會自己花錢讀直資中學的人,自然鐘意SFA。仲要不用夾硬學樂器,又慳番一筆。

引用:Quote:superying+發表於+15-12-22+15:13+我

如果目標係升讀local degree, DBS絕對唔係一個好選擇
DBS 已經超勁喎!唔通你只睇得上QC, Lam Woo, Tang Hin?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-22+發表

原帖由 superying 於 15-12-22 發表
DBS 已經超勁喎!唔通你只睇得上QC, Lam Woo, Tang Hin?

DBS超勁?

Network 同spirit 同運動同醒目一定超勁。DSE....你肯定?

hkpapa852  盲目信奉名牌效應既例子  發表於 15-12-22 16:29

superying 發表於 15-12-22 16:25
扣除DBS中既IBDP學生, DBS學生近年可以成功通過DSE而入到本地大學既百份比, 恐怕連丘佐榮同銀禧都不如

布希亞  這可是新資訊,唔怪得男拔近年排名較以前低  發表於 15-12-22 21:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你的資料,亦認同你建基於客觀數據的意見。但總在這裏看到小部份家長以有幾多人升中到 DBS 為準則去判斷一間小學的教學表現。

manmonster 發表於 15-12-22 16:38

謝謝你的資料,亦認同你建基於客觀數據的意見。但總在這裏看到小部份家長以有幾多 ...
如果要以有幾多人升到XX學校代表叻D, 咁一定要揀仁立同軒小, 仁立每年都有3X人升上林護, 兩間軒小每年各有25+男生升上QC

布希亞  但這兩間是抽入,家長可參與因素少  發表於 15-12-22 21:16

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你

但依然祝你大抽獎成功!

恐龍家

引用:Quote:iedummy+發表於+15-12-22+16:09+回覆

其實估計好多男生一早坐定左直資就唔再搏名津中,如果比著我,可能都會這樣

siden 發表於 15-12-22 16:25
大家band 1率不相伯仲。

但有個現象非常明顯。
最對應既分別

hkpapa852 發表於 15-12-22 16:53
如果要以有幾多人升到XX學校代表叻D, 咁一定要揀仁立同軒小, 仁立每年都有3X人升上林護, 兩間軒小每年各有2 ...
咁 SJ / LS / MCS / SM 過百直升計唔計先

引用:唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你但依然

原帖由 小曳人 於 15-12-22 發表
唔駛花太多心神考慮,APS比較適合你

但依然祝你大抽獎成功!
係呀,都係你最明白我!

回覆:siden 的帖子

我選了SFA,最主要係考慮到學術已經不易,想佢輕鬆點學音樂。SFA也有樂園及樂器班,壓力相對輕。

SC校舍一樣較舊,但不影響學術水平。

yes, SFA 比較易Handle, 不用分心在音樂練習上

個人認為選APS要覺得小朋友真心喜歡樂器,最重要係「願意練習」,否則一間又要學術又要音樂嘅學校唔易讀。就算小朋友音樂了得,時間分配上點都要將兩三成時間(或更多?)放落樂器練習,換係我會喺學術上加多兩錢肉緊,一成放去hea學樂器算數,費事多樣嘢同小朋友有衝突。

SFA 同 APS 的學術屬同級,凖家長需評估當中難度。

細芝麻 發表於 15-12-22 09:48
唔評論宗教,應該點選擇呢?

又BINGO? 勁呀!

‹ 上一主題|下一主題