用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 嚴重睡眠窒息症致adhd
樓主: babyheima
go

[過動] 嚴重睡眠窒息症致adhd [複製鏈接]

babyheima 發表於 15-12-21 13:19
大家好,我仔一年級時被確疹有adhd專注力不足及輕微讀寫障礙症

就係咁我同呀仔渡過左極度痛苦既1年級
我仔都有睡眠窒息症, 10分鐘內佢已可以 over 10次停一停呼吸咁樣,  醫生(唔只一個)都話一定要做手術, 因阻礙緊佢發育吸收行為等等.  未手術前我仔訓10個鐘都仲會好攰咁.  脾氣又唔好, 上堂亦唔合作.  手術係割扁桃腺同鼻增值線,  做完後佢精神係好左.  乖左d.....但我仔現等緊confirm, 佢應該有專注力不足, 因每位老師+學校社工+私人 therapy 都睇到佢應該有.  唔太嚴重, 已比起以前好左好多.  我仔好似3定4歲左右做手術, 現已6歲半, 佢既專注力不足已經唔關睡眠窒息症既事...

回覆 我係好媽媽 的帖子

你好呀!我而家先睇到你既分享。我仔仔都係鼻(線樣體)增生,及喉嚨(偏桃體)大既問題,
個問題一直沒改善,有時都好嚴重,唉⋯⋯
已經一年半了,我而家係想佢做呢個手術,因為晚晚見佢瞓得咁辛苦(亞仔自己唔覺的),
我突然好想佢做手術,但我老公唔想⋯⋯唉⋯⋯好煩腦啊!

請問你係私家定政府做呀?

BeBe媽媽 發表於 16-7-3 00:59
回覆 我係好媽媽 的帖子

你好呀!我而家先睇到你既分享。我仔仔都係鼻(線樣體)增生,及喉嚨(偏桃體)大 ...
我係澳門做的.  香港你自己search下邊間好...
睇醫生前, 拍仔仔訓覺短片比醫生睇.
仔仔訓覺有冇成日突然停止呼吸??  胸口位起伏係唔係好勁?  訓覺用口抖氣?? 如有, 就拍短片拍比醫生睇.  
如真係有睡眠窒息症就真係要做架啦.....帶埋老公見醫生, 等佢聽醫生講解

我仔仔都是開口睡, 平常專注也不好, 請問割扁桃腺手術大嗎? 從那裡開? 傷口多大? 要多久複完?

Babyheima, 你仔仔現在睡得好嗎? 專注要進步嗎?
‹ 上一主題|下一主題