用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青Band3頭自行怎麼選校
go

葵青Band3頭自行怎麼選校

仔仔五年級呈分試(中英數常)DDBC.   六年級呈分試(中英數常)BDBA,係Band3頭。自行想博葵涌蘇浙、梁植伟中學。有機會收嗎?

英文D會另很多中學卻步, 自行機會很微, 但考好些呈三上到BAND 2, 統一大抽獎就可以選心儀的中學 !

Thank you!我都知好微。老师叫我一間选苏浙,一間选band3頭學校。但還有一次呈分試,我唔想浪費機會。就試吓啦。

呈三後先補一補英文, 上到中學會比較易適應, 雖然BAND 2 & BAND 3 會有好多中文科目, 但英文仍然是主科

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:19

多謝哂!

引用:呈三後先補一補英文,+上到中學會比較易適應

原帖由 Gabrielma 於 15-12-28 發表
呈三後先補一補英文, 上到中學會比較易適應, 雖然BAND 2 & BAND 3 會有好多中文科目, 但英文仍然是主科
...
幫朋友問,請問band 2有咩中學簡?C,B,B, 平均B,謝謝您。

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:20

Band2學校:皇仁、陈兆民、吴祥川、顧超文、荔景天主教、蘇淅,李賢堯、梁植偉、迦密、石篱天主教

醒目開學勳章 王國長老

MAN9040 發表於 16-1-7 23:46
Band2學校:皇仁、陈兆民、吴祥川、顧超文、荔景天主教、蘇淅,李賢堯、梁植偉、迦密、石篱天主教 ...

你既資料有誤

皇仁係  B3
陳兆民  B1C
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:葵青Band3頭自行怎麼選校

醒目開學勳章 王國長老

引用:皇仁很多人話升佐2b-c

原帖由 cherriesiu 於 16-01-08 發表
皇仁很多人話升佐2b-c
我八到既資料皇仁仍然係 B3

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

老师話皇仁是band2......我昨天交咗自行表蘇浙,梁植偉,試吓

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:20

引用:老师話皇仁是band2......我昨天交咗自行表

原帖由 MAN9040 於 16-01-08 發表
老师話皇仁是band2......我昨天交咗自行表蘇浙,梁植偉,試吓
據校務報告提供資料,皇仁舊生會中學13/14年度中學文憑試取得3322比率為22%,入U率未有提供,相信只係低個位數字。呢個成績應該屬b3水平。

cherriesiu 發表於 16-1-8 01:15
band 3A 選石天同裘錦秋,亦可選2c-3a 燕京
石天係咪真係b3? 因為見佢自行寫明要全科b以上,佢咁低banding但又寫到咁高,成績好嘅又唔會報,差嘅又報唔起,佢點收生?想知多啲。同埋想問裘錦秋校風ok嗎?

石篱天主教是band2c, 我原本想试这间,但見到要B級以上........,裘錦秋校風不知好唔好

醒目開學勳章 王國長老

引用:我住裘錦秋附近,是學生行出來都ok

原帖由 cherriesiu 於 16-01-09 發表
我住裘錦秋附近,是學生行出來都ok
我見到既係 “非常畀面” 學校,著住校服係不準吸煙既公園做 “蒸氣火車頭”。

引用:Band2學校:皇仁、陈兆民、吴祥川、顧超文

原帖由 MAN9040 於 16-01-07 發表
Band2學校:皇仁、陈兆民、吴祥川、顧超文、荔景天主教、蘇淅,李賢堯、梁植偉、迦密、石篱天主教 ...
陈兆民一定不是b2

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:21

引用:Band2學校:皇仁、陈兆民、吴祥川、顧超文

原帖由 MAN9040 於 16-01-07 發表

陳兆民係b1,梁植偉同皇仁係b3

更正:陈兆民係band1,點解老师話青衣梁植伟、皇仁是band2