用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屬低收入人士,仔女成績優異
樓主: cherrycheung528
go

請問屬低收入人士,仔女成績優異 [複製鏈接]

雖然有學費減免資助(這是好事),但也要注意學童本身的心理發展和質素,因為入得呢類直資學校的學生大多來自中產(有些非常富裕)家庭,學童本身家境佳,物質條件豐裕,家有工人服侍,所以如果本身家庭的經濟情況欠理想,缺乏經濟能力可配合學童各項的學習和生活所需,若子女入到這類'貴族'式的學校,我擔心他們會承受很大壓力,有些學生甚至會感到自卑、難受!  事實上,過往亦有案例,貧窮家庭的學生經常受到同校來自富裕家庭的同學所欺凌!  因此,家長們在選校時也應注意到這方便的問題。

little_yolky  DBS啲學生應該OK,唔會太白鴿眼。  發表於 15-12-23 13:41

cherrycheung528 發表於 15-12-20 18:34
請問屬低收入人士,但仔女成績優異,可否考直資?如果直資學校收左,唔想等7月派彩!但驚學費比唔起,但唔想 ...
最緊要係真真正正窮, 因為直資有學費減免, 最慘係貧窮中產。
如果小朋友成績勁好, 有無諗過SPCC?

回覆 smartwong 的帖子

其實您想講邊間?
SPCC 也沒有此情況出現. 普通中產人士大把. 居屋, 屋村家庭也大把. 不要先LABEL 自己, 其實看自己如何看世界而已.

欺凌, 其實不一定對窮人,對於好有錢的同學, 反而少人埋堆, 大家怕左佢咁有錢 !

同意! 如果自己都睇唔起自己出身,如何開懷做人? 如果有人話自己屋企好富裕而看不起別人,那才是真正貧乏的人。為什麼要放棄好的直資避開呢啲人和事? 我總不相信全校都是富貴人家的孩子才可入直資。

Tassie    發表於 15-12-24 21:08

TEMPO123 發表於 15-12-20 19:39
应該叫助学金?  發表於 21 分鐘前

Remission scheme, 中文為學費減免計劃 , 等同獎學金一環。
助學金,給予一般清貧而有能力入讀的學生,但並非成績卓越的學生。DB, SPCC 呢啲級數,不是卓越成績,唔多似會助學囉!
‹ 上一主題|下一主題