用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣陪養佢自己做功課
go

點樣陪養佢自己做功課 [複製鏈接]

點樣陪養佢自己做功課 or 佢好鐘意做功課

1    0    0    0

好鈡意做就唔会啦……但自动做好功課,執好書包由幼稚園开始~放学番黎食完晏,休息陣就要佢开工,做完先有得玩。其间唔会坐係旁边陪佢做,会做下家務,间中走去望下佢~習慣早d養成就以後煩少d.

小朋友做功課時放個鐘係佢面前, 每樣功課 set target 比佢,初初未必可以按時完成,如佢做得到要比d小鼓勵佢,初小建立到這習慣,大人細路都有好日子過。

引用:小朋友做功課時放個鐘係佢面前,+每樣功課+

原帖由 yuenkw 於 15-12-20 發表
小朋友做功課時放個鐘係佢面前, 每樣功課 set target 比佢,初初未必可以按時完成,如佢做得到要比d小鼓勵 ...
不同意, 太大壓力!

skkeung 發表於 15-12-20 09:19
不同意, 太大壓力!
小兒從小開始習慣用這方法做功課,E+做paper(包括考試、功課)都幾快手、係一段時內可以幾專注地做一件事。

我諗樓小朋友還小吧,先培養閱讀習慣和保持學習興趣是首要。

在囝囝很小的時候,我會揀趣味性强既迷宮,找不同和貼紙練習同佢一齊玩,後來就係連線圈圈果d,  佢開始喜歡做練習。幼稚園階段學校功課唔多,通常有兩樣,我會設定2-4 點功課時間,佢要在其間半小時内完成,過左4點即收。我覺得做功課是每日必需責任,會讚做得好但唔會獎,其他行為表現可獎勵的機會多的是呢!

要從生活上大大小小既事情培養出責任感,才能容易培養主動做功課呢。幼稚園開始要佢自己執書包,取出要洗既杯毛巾,幫忙做家務等。

從幼稚園起已培養了良好習慣就能延續至小學了!

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

如小朋友細的,可先培養小手肌,令佢寫字舒服啲,覺得容易就冇咁抗拒,做既過程讚多的,好專心,好比心機……, 佢有滿足感就會比較樂意做,另外大人唔好要求太高,唔好成曰擦。

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

好有係统及步驟! 好!

引用:好有係统及步驟!+好! +

原帖由 skkeung 於 15-12-20 發表
好有係统及步驟! 好!
好有係统及步驟! *😎

‹ 上一主題|下一主題