用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞(下康) vs 蘇浙
go

維多利亞(下康) vs 蘇浙 [複製鏈接]

住東區,會點揀,大家都係 am,阿仔係 7 月中 b ,比較好動,說話能力仲係慢,做緊言語治療,有間 25 分東區既小學,當然如果讀到書既話,會試叩 st joe and 華仁,應該會讀 local 津小學,可能都會考下港大同學會既,但考唔到都唔會失望,同埋有個妹妹跟住,妹妹下年報 pn ,後年讀,妹妹係 1 月大 b,諗住搵間好既 pn ,k1 考女校

維多利亞:
6k+,廣英普,1:9,小班活動教學,阿仔而家返緊 n 返得好開心,亦睇到佢有進步,老師好包容,話佢跟到哂啲 task ,係講野慢啲,英文語景好好,但驚太鬆上小學難跟,同埋,啲人話 k2 k3 要出去補中文同數學,加埋條數都好襟計,k3 係 pm,無 am,但都可以揀全日,但全日學費過 10k+,唔會考慮全日,睇得出老師好有愛心,好鼓勵小朋友,阿仔亦好肯去試講野,自信心 build up 一定得

蘇浙:
學卷學校,扣埋學卷只係交幾百蚊學費,全日普通話,每日中間有 40 分 net 英文,1:14,大班傳統教學,上小學中文唔使驚,但要出去補英文,因為間 25 分小學都唔係易既學校,k3 有全日班可以讀,適應小學生活同訓練獨立,我 buy 既,但係最怕大班教學,如果阿仔自己唔留心唔主動,行埋一邊,老師理唔到咁多,就會學唔到野,或老師覺得個小朋友難攪,就叫佢企埋一邊唔理佢,但學費平,有多餘錢出去上興趣班

唔識揀 .... 真心請教,謝謝

1    0    0    0

回覆:c9ha 的帖子

你既情況都好掙扎,兩間都各有利弊,如果係我,會上午Victoria,下午Kcs,觀察半學期,先作取捨,始終小朋友語言發展未好,Kcs又大班又用晒外語,會令廣東話發展得更慢。Victoria係2文3語既支援強好多、專業d。

與其拎舊錢出去上興趣班或外補,冇針對小朋友缺點,我會選擇留耐少少Victoria,有目標同專業既老師改善小朋友問題,成效會大d。

回覆:維多利亞(下康) vs 蘇浙

係真係好難抉擇,因為各有各好,你個提議係好,試哂 2 間先作決定,但 hold 住 2 間,大人小朋友都辛苦,我都要做抉擇 ......

依家做決定,又真係怕選錯,番唔到轉頭,始終要到出年8-9月,大少少先知小朋友語言發展成點。

或者你試下打去問蘇淅,問下有冇語言跟進等支援?

簽名被屏蔽

KCS 係幾時出offer ga?

sw_2013  上星期六收到信  發表於 15-12-21 17:44

如果你唔太擔心升小既話,維記重語文重小朋友既表達,維記小朋友基本上好outspoken. 蘇幼大班教學,發揮機會確實不大。但如果想有小學backup, 又冇能力讀維小,就揀蘇幼。樓主一定要決定,幾時先下到決定都好,但萬萬不可先試番兩間,真係辛苦自己又辛苦小朋友,更重要既係那係好自私既行為,兩間都有好多小朋友wait緊。

放心,我一定會做抉擇去放位,我明白等待係痛苦,其實經濟未係考慮,如果 2 個小朋友都讀維多利亞,都 afford 到,問題係銜接小學,同阿仔學到既野為主,今日問緊 25 分小學既用家,原來間小學而家都行緊普教中喇,我會 consider 埋

真心問,想聽多啲意見,感激

Merry Christmas !

‹ 上一主題|下一主題