用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙
樓主: lpylcklp
go

蘇浙 [複製鏈接]

回覆:蘇浙

我未收到信呀,係咪等如reject?

sw_2013  寄失咋掛  發表於 15-12-21 11:56

pm waiting

lpylcklp 發表於 15-12-20 09:49
照睇似無reject, 咁waiting 咪唔駛諗
呢間有學卷加英普真係正,最concern 是四十幾人一班,老師in ...

亞仔interview時,老師又係問我同一條問題呀!問"小朋友返學收傷,你會點?"  唔通真係幾經常發生??

我都最擔心一班太多人,雖然係K1, 佢地都係2歲幾人仔,仍然係一嚿嚿雲咁。。。

lamkwan 發表於 15-12-21 08:25
學券個邊也是你講個d?
Dear lamkwan, 我說的是本地部,即有學卷那邊。

回覆:oxfordgirl 的帖子

未收到信 x2

回覆:Danjunior 的帖子

問得應該有發生,未必經常有,老師都想搵d家長會以平常心對待小朋友之間出現既碰撞。

不過,我同老公講超大班同會有碰撞事件,佢接受唔到,我地唔考慮呢間既offer

回覆:micha0426 的帖子

今日先收到,有pm offer

其實我覺得每人都有條跌倒嗰條問題,係俾個心理準備你,如果你介意呢啲情況就要認真考慮喇,我自己就覺得小朋友就跌跌下就大,所以唔太介意

引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 有offer+的

原帖由 Soo2011 於 15-12-20 發表
回覆 Arale_Norimaki1 的帖子

有offer 的會讀嗎?40 人一班會不會有小小擔心?但英普敎學,有NET又有學券 ...
會讀呀!自小學普通話真的好好!我自己都是在蘇浙幼稚園和小學畢業的,9年在普通話語境中成長!中學入Band one 中學,之後入香港大學。不過這是以前的事,現正的競爭和現在又不同了。但自小在普通話環境中長大,家人沒有說普通話,但我不用特別學習已經懂普通話,中文也比別人好。
蘇浙是好的,不過似校訓話齋「整齊嚴肅」,傳統d囉!😅

無人收到reject letter?甘我女系唯一一個被reject  啦!

回覆:lovely_meloci 的帖子

Arale, 你是用家中的用家,多謝你的分享!我都決定左幫阿囡選擇蘇浙的am offer.

Arale: 請問蘇浙幼稚園英文水凖如何?除了普通話強之外,比較其他學校,學術水評如何?如果將來去考其他私立直資夠用嗎?還是要外補?

回覆:rinarina 的帖子

Received today pm waiting

引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 Arale,+你是

原帖由 Soo2011 於 15-12-22 發表

Arale, 你是用家中的用家,多謝你的分享!我都決定左幫阿囡選擇蘇浙的am off ...
祝您好運,KCS 老師好,大班教學

引用:Quote:原帖由+Soo2011+於+15-12-20+發表回

原帖由 Arale_Norimaki1 於 15-12-21 發表
會讀呀!自小學普通話真的好好!我自己都是在蘇浙幼稚園和小學畢業的,9年在普通話語境中成長!中學入Band  ...
港大讀乜科

引用:Quote:原帖由+Soo2011+於+15-12-22+發表回

原帖由 dreamdream081 於 15-12-22 發表
祝您好運,KCS 老師好,大班教學
我只是講我自身的經驗,我完全不認識現在的老師。我只是覺得有普通話環境,小朋友可以中文好些,所以我會為我小朋友選蘇浙。
你不喜歡蘇浙,就不要入來看post,還要質疑我港大讀什麼科,關你什麼事呢?我不需要在這𥚃講大話。我不只學位,碩士和現在讀的博士學位也是在港大就讀。

引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 Arale:+請問

原帖由 rinarina 於 15-12-22 發表

Arale: 請問蘇浙幼稚園英文水凖如何?除了普通話強之外,比較其他學校,學術 ...
我真的不知道現在的學術情況,我只知道蘇浙的普通話好,英文也不差。我選蘇浙是我個人的選擇,不是想影響別人選擇,好彩我的小孩也考到已而。
我以前讀幼稚園和小學時都是已經由外國人教英文,好像現在也是。我相信有好的語文基礎,無論在本地或外國讀書也有好處。

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+15-12-22+

原帖由 Arale_Norimaki1 於 15-12-23 發表
我只是講我自身的經驗,我完全不認識現在的老師。我只是覺得有普通話環境,小朋友可以中文好些,所以我會為 ...
好叻叻!

回覆:Arale_Norimaki1 的帖子

‹ 上一主題|下一主題