用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英小英作程度
go

英小英作程度 [複製鏈接]

30-40分鐘作200-300字記敘一件事情的發生,tense & grammer 存在少許 mistake. 是否一般英小P4學生的基本水平?

王家爸爸  我估有一半學生做唔到。  發表於 15-12-25 17:35
   1    0    0    0

我不見学校要求200字以上,通常佢10 min 完150 字左右,記敍好易,議論性質未見過,通常是故仔

回覆:yuenkw 的帖子

好似要求高左啲喎....

回覆 wister 的帖子

係小兒做完功課後, 晚飯之前的半小時所寫的隨筆, 而非校內功課。初時寫5頁字, 約3百字, 內容都係生活趣事或睇完套卡通寫番大概內容等。

近來可能睇得課外書多, 定左大框架後將內容 cut 成4至5個 chapter, 再加d插圖, 等佢大個睇返自己d作品都幾搞笑。

yuenkw 發表於 15-12-24 23:21

係小兒做完功課後, 晚飯之前的半小時所寫的隨筆, 而非校內功課。初時寫5頁字, 約3百字 ...
可以試下投稿兒童報紙,例如Junior Standard、Goodies等。亦可以参加寫作比賽。

王家爸爸 發表於 15-12-25 17:39
可以試下投稿兒童報紙,例如Junior Standard、Goodies等。亦可以参加寫作比賽。
大家D小朋友真係勤力又進取, 我家兩隻娃鬼, 有時間就一齊玩層層疊, 唔係就波子棋, 無嚟上進

annie40  買副英語版大富翁當溫習生字都好噃!  發表於 15-12-31 23:03
annie40  開開心心玩,也是學習!  發表於 15-12-31 23:01

回覆:little_yolky 的帖子

唔需要擔心,小朋友天性如此。日日讀書先有問題。
我高中才開始學英文,不是一樣可以和英國人辯論美國人談判,寫出來的文章漂亮過公司里大部分香港同事。從來沒有輸在起跑線這回事!
祝妳全家快樂新年新氣象一切順利!

annie40    發表於 15-12-31 22:59

little_yolky 發表於 15-12-30 11:43
大家D小朋友真係勤力又進取, 我家兩隻娃鬼, 有時間就一齊玩層層疊, 唔係就波子棋, 無嚟上進
...
我兩個小學時都喜歡玩層層疊同棋,我會乘機教佢地策略的重要性。

little_yolky  點教佢哋丫,係我玩輸咗。  發表於 16-1-4 09:48

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+15-12-24+23:28+編

原帖由 yuenkw 於 15-12-24 發表

好方法!唔怪得之小朋友咁叻

RiboMM 發表於 15-12-31 18:48
唔需要擔心,小朋友天性如此。日日讀書先有問題。
我高中才開始學英文,不是一樣可以和英國人辯論美國人談 ...
Hi, 好耐無見, 囝囝應該已經完全適應了吧。

雖則話小朋友天性愛玩, 但都唔好日日玩唔讀書丫, 仲要教壞埋個家姐唔讀書一齊玩。好似噚晚先發現家姐中文口語考試咁大鑊, 小三真係唔少嘢, 範圍好大, 因為係普通話, 都要練一下, 咁唯有夜晚晚開始練習。讀到一個「捏」字不會讀, 我就用普通話說就是我想捏死你的捏, 佢馬上爆喊。

引用:Quote:RiboMM+發表於+15-12-31+18:48+唔需

原帖由 little_yolky 於 16-01-04 發表
Hi, 好耐無見, 囝囝應該已經完全適應了吧。

雖則話小朋友天性愛玩, 但都唔好日日玩唔讀書丫, 仲要 ...
哈哈,妳都好識寓教於樂啊。淡定,淡定,有些是好的天性,需要引導和以身作則來發揮所長。譬如家長在家一起靜靜看書讀報寫學習,應該小朋友慢慢都會養成每日讀書的習慣。小學真是培養終生學習習慣的重要階段,其他那些不必急。
廣聞博識里,廣和博是重頭戲。所有的玩,都屬於這個範疇啦。玩的好,才會開竅,世界之大,萬物知識邏輯相通。

阿仔非常適應,學校有各種比賽同埋活動,我鼓勵也是玩為主,玩中學習。比如玩機器人佢就自己學識圓的面積計算和領悟到物理一些基本概念,最近也有拿些大型比賽的獎,主要是試試到底好不好玩。
多謝妳一直以來的指導和鼓勵!祝全家幸福健康!

RiboMM 發表於 16-1-4 23:05
哈哈,妳都好識寓教於樂啊。淡定,淡定,有些是好的天性,需要引導和以身作則來發揮所長。譬如家長在家一起 ...
她們是看書呀, 不過成個聖誕假只看閑書唔看教科書!!! 而且家姐係鑽牛角尖型, 只喜歡某類型的書, 好狹窄。雖然話小朋友有閱讀習慣好重要, 但種類太狹窄都好讓人擔憂。引導好定自由發展好? 真係一門深奧的學問。

引用:Quote:RiboMM+發表於+16-1-4+23:05+哈哈,

原帖由 little_yolky 於 16-01-05 發表
她們是看書呀, 不過成個聖誕假只看閑書唔看教科書!!! 而且家姐係鑽牛角尖型, 只喜歡某類型的書, 好狹窄。雖 ...
那就要引导去新兴趣,比如提问她如何帮你解决买菜费用大的问题,数学和家政常识一起学;提问她为何吃多了肚子不舒服的问题,探讨人体生物系统和健康方面的知识。未必这些探讨就要变成枯燥的,可以轻描淡写聊天和假装苦恼请求她们帮助妈妈。
投资大师查理·芒格曾经写过,事物之间都是相互联系的。对于一个具体的问题,如果仅用一种思维方式进行分析和思考,只会得到一个狭隘的结果。对于孩子的教导也是,从坐着安静看书才叫学习变化到无时无刻其实都在各种各样学习,孩子们就会喜欢啦。
不知不觉大家一起学了好多东西,这是我们做父母要培养和培训他们的。说穿了就是习惯和方法的培养。
那些迟早都会知道的知识,特别是死知识,不急。急的是习惯,方法,和态度。

‹ 上一主題|下一主題