用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實大意呢樣嘢係咪有得改善呢?
go

其實大意呢樣嘢係咪有得改善呢?

上學期成績又出咗啦.... 結果除個別科目外, 大多數都不過不失啦, 不過每科嘅老師都係話佢被扣嘅大意分最少10分以上, 唉!! 即係佢真係可以考得好啲嘅, 其實大意呢個問題真係有冇得訓練, 大個啲又有冇改善呢 (依家小三), 真係有啲擔心呢個問題真係會拖累佢日後成長嘅好多嘢.....

哈利媽 發表於 15-12-18 16:55
上學期成績又出咗啦.... 結果除個別科目外, 大多數都不過不失啦, 不過每科嘅老師都係話佢被扣嘅大 ...

當然有得改善啦
我老公最近訓練我姪女,少左d錯,當然仍有大意,唔小心。 數學考得好成績 。 姪女話只有小一考數學試過有9字頭,今年小四 mid term 有9字頭,開心死佢

回覆 mwfwinnie 的帖子

可唔可以講吓點訓練? Thanks.

回覆:mwfwinnie 的帖子

我都想知, 真係扣成十幾分大意分,好貴😭

回覆:哈利媽 的帖子

其實都好難避免

引用:Quote:哈利媽+發表於+15-12-18+16:55+上學

原帖由 mwfwinnie 於 15-12-19 發表
當然有得改善啦
我老公最近訓練我姪女,少左d錯,當然仍有大意,唔小心。 數學考得好成績 。 姪女話只有小 ...
我都想知!

引用:Quote:哈利媽+發表於+15-12-18+16:55+上學

原帖由 mwfwinnie 於 15-12-19 發表
當然有得改善啦
我老公最近訓練我姪女,少左d錯,當然仍有大意,唔小心。 數學考得好成績 。 姪女話只有小 ...
有咁好嘅例子俾大家學野,但已經幾日都未見你回覆,等到頸都長埋!

我唔係成日上呢道,所以未回應。 加上放大假,更加少上綱 。

其實每一個學生都唔同,我老公用係我姪女身上,並不等於適用於其他人 。
我老公每次比練習姪女做,錯埋d唔小心,每錯一條唔小心,就會同佢點解? 錯咩?係咪唔小心錯? 當佢自己答到係唔小心錯,就會同佢講,其實你識,錯埋d唔小心,係咪好唔抵 。 佢答係 。 就會鼓勵佢唔好錯d咁唔小心,減少唔小心錯,可以執番十幾分 。 每次提佢,咁佢又改到 。
當然有 set 目標比佢,考試達到某個分數,會有獎勵 。而她又好恨得到,自然會比心機啦 ~

我自己都有個學生,P5,佢又係錯大意,我要求她所有功課先行 check 一次先比我對 。 不可多於 3個不小心錯 ,每次10分滿分, 累積到某分數,送一份禮物比佢 。 佢又係減少左好多唔小心。

我老公都係今年8月份同我姪女補習數學,冇補習經驗 ,只係了解姪女,用啱方法,所以有效 。 姪女自己都超開心有9X分 。 佢想繼續有好成績 。
我做過託管義工,也學懂少少如何教學,都係因姪女英文補習老師突然唔教,我弟婦叫我幫手,我才教。 我同老公一齊 set 目標比姪女的 ,她很受落 。