用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局幼兒園幼稚園
go

保良局幼兒園幼稚園 [複製鏈接]

唔知有無JM 有留意保良局的幼兒幼稚園, 有部份係唔洗INTERVIEW, 只要夠歲數就可以APPLY, 唔洗INTERVIEW, 至多都係同D 小朋友傾計, 全無壓力的, 如果有JM 擔心BB 無學校收, 可以考慮報呢保良局的學校 (於我認為呢D幼稚園先係正常明白小朋友需要, 同真正做到有教無類的辦學機構,係濁流中的清泉)
希望幫到來年想讀K 或者N 的JM, 唔洗咁徬徨,可以試下報呢D學校~~

P.S. 我真係我欣賞呢D有教無類的學校,而聽返COMMENTS, 呢D 學校老師都好有愛心~
   0    0    0    0

請問即係邊間?

tuliplee_hk 發表於 15-12-18 13:24
請問即係邊間?

觀塘保良,藍田保良都係好簡單見下面,其他地區唔知~ 可以去網頁度睇下~

保記幼兒園有好多間,有D完全唔洗IN,有D簡單見下面。講緊幼稚園暨幼兒園,得長全日冇半日o個d。

回覆:保良局幼兒園幼稚園

要有出世紙/滿1歲/滿歲半先報名, 對細B來說一樣機會低

紫怡 發表於 15-12-18 16:04
要有出世紙/滿1歲/滿歲半先報名, 對細B來說一樣機會低

但佢有CALL過我叫我做細B讀K 架~所以細B 都有機會讀的~~

回覆 cutelittlebb 的帖子

ME2,收左我12月B讀K。不過我報左5間保記先得1間有回音(但都有2間我遲左幾個月先交申請)。

回覆:Littlecatta2013 的帖子

我都有保良全日offer, 本身我覺得保良應該幾好,但就係擔心我呢間會否interview 也不用的話d學生好參差咩人都有唔係咁好?可否給我一些意見?

哩d仲難報。只要滿一歲即可交表,不用面試。年頭月份的會著數d,因為早d滿一歲。
而且收夠人數full佐就無。

我囝1歲時報過大埔保良局。佢係8月b,一足歲我就馬上交表。但都係排唔到。之後我親身去問。原來只收30人,full佐之後仲有九十幾個排我仔前面.

回覆 kimonchic 的帖子

我呢邊保良局全日有間都幾好口脾,曾經見過有家長有其他全日OFFER(其他係要IN的)最後都揀保良局。
其實幼稚園都唔知收生標準係乜,有D要IN的以為IN得好就收,實則唔係。

如果你講學習差異,其實保良局不是甚麼名校講求學術,我覺得大多只係月齡的差異,距離下年開學仲有9個月時間咁耐,短短幾分鐘可以TEST到小朋友D乜﹖﹖就算你TEST佢又代表D乜﹖﹖例如學校TEST佢唱歌跳舞,我仔唔跳,係咪代表佢本身好唔得﹖唔俾我仔唔鐘意o個首歌所以唔跳﹖
家長的質素係居住地區的問題,唔係間學校。
如果你話兼收位的問題,其實好多要IN的長全日制學校都有兼收位。

其實我細個讀幼稚園都係唔洗INTERVIEW, 咪又係咁讀, 讀到上大學, 其實幼稚園在學校我唔期望學術上學到D 咩, 我只係想佢中意返學, 建立好人格, 識得同人相處就夠了~~

報了三間保良局都未有通知,打去佢地話waiting list中,真係唔知應該幾時報先有機

我囡係12月细b保良局方󰀃
王錦全都受

朱李月華好唔好

i just got this offer: 呂陳慧貞幼稚園暨幼兒園, 其實我都有THINK OFFER, 唔知點好? 全日保良局好難排...有無家長比D意見?

引用:i+just+got+this+offer:+呂陳慧貞幼稚園暨

原帖由 CROYLEUNG 於 15-12-22 發表
i just got this offer: 呂陳慧貞幼稚園暨幼兒園, 其實我都有THINK OFFER, 唔知點好? 全日保良局好難排... ...
我都想知,我囡都有offer

引用:回覆+kimonchic+的帖子 如果你講學習差異

原帖由 Littlecatta2013 於 15-12-20 發表

如果你講學習差異,其實保良局不是甚麼名校講求學術,我覺得大多只係月齡的差異, ...
香港人的迷思,覺得考得愈深愈好

引用:i+just+got+this+offer:+呂陳慧貞幼稚園暨

原帖由 CROYLEUNG 於 15-12-22 發表
i just got this offer: 呂陳慧貞幼稚園暨幼兒園, 其實我都有THINK OFFER, 唔知點好? 全日保良局好難排... ...
我仔8b,都收到offer,我好surprised.都想知校內情況喺點

‹ 上一主題|下一主題