用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會唔會揀比band數低少少既學校?
樓主: sammag
go

會唔會揀比band數低少少既學校? [複製鏈接]

引用:Quote:sammag+發表於+15-12-18+09:27+如果

原帖由 johnnywalker 於 15-12-19 發表
在b1a中學,總有b1b、b1c學生抽入,強校網甚至b2都有可能,如果子女係b1a,點解要擔心入到b1a中學會冇曬信 ...
這點我完全沒有想到,感謝你的提醒!

sammag 發表於 15-12-19 19:45
這點我完全沒有想到,感謝你的提醒!
我都覚得津校唔洗太惊,大抽獎总有一批band1头中尾入,但band1头直資就可能学生间差别少d.`band1头津中,只要英文能力好、有目標、勤力,差極有限~要知道小学有学生係家長發功、補习、操卷……之類谷上band1, 但上到中学,成个学習模式、答卷技巧同小学大不同,家長可以做既相对較少,所以部份学生就会出事~

洋蔥頭媽咪  Agree  發表於 15-12-20 13:57
王家爸爸  講得啱   發表於 15-12-20 10:29
johnnywalker    發表於 15-12-19 21:20

tintinlam 發表於 15-12-19 17:02
當年老師話阿仔B1A-B, 我揀B1B-C比佢.  我仔冇咩鬥心, 仲意運動, 怕佢就算好彩入到B1A, 都要追, 追得來可能 ...
咁亞仔而家點?成綪同運動都平衡到?其實一開學時問過亞仔想追人定比人追,曾經有諗過如果佢答想追人就揀band1,想人追就band 2

fennieng 發表於 15-12-19 21:00
咁亞仔而家點?成綪同運動都平衡到?其實一開學時問過亞仔想追人定比人追,曾經有諗過如果佢答想追人就揀band1 ...
佢讀得好開心, 入左校隊, 另外仲有時間係出面跟其他學校既同學仔一起玩.  最緊要唔使太辛苦, 返學又方便, 功課又唔多.

tintinlam 發表於 15-12-20 10:10
佢讀得好開心, 入左校隊, 另外仲有時間係出面跟其他學校既同學仔一起玩.  最緊要唔使太辛苦, 返學又方便,  ...
能夠唔係太辛苦又讀得開心,咁就真係太好,恭喜你幫亞仔搵到間岩佢既學校,希望我亞仔都搵到啦....

回覆 王家爸爸 的帖子

band 2男仔有冇機會入到長天呢?

王家爸爸  機會唔太大  發表於 15-12-21 14:59

如果同區應該揀返自己band, 起碼返學近d就算讀得辛苦,休息既時間都多d,
如誇區,建議揀低一格, 讀得輕鬆d, 咁就算路途搖遠都不會感到百上加斤,
所以我絕對認同樓主的想法

俗語話,針冇兩頭利,又想有收穫,但又不願意付出,呢個世界真係冇咁理想㗎!  所以我認為要看情況而定,如果子女是有學習能力丶上進而又有鬥心的話,我會為他們選擇一間banding較高的學校,我寧願他們學習先苦後甜的道理!  其實,先甜後苦非常容易,但要子女學習到先苦後甜才困難呢!  

若子女從小便受到過份的呵護,當他們長大後,一旦遇上生活上各樣的困難時,就會缺乏個人解決問題的能力了!

Yanamami  同意  發表於 15-12-22 12:55

popochu 發表於 15-12-22 09:59
如果同區應該揀返自己band, 起碼返學近d就算讀得辛苦,休息既時間都多d,
如誇區,建議揀低一格, 讀得輕鬆d,  ...
不过通常都係為更好既而長途跋涉,边个想去禁遠讀间差d㗎?

回覆:Yanamami 的帖子

你囡囡讀書咁叻,點會考包尾

Yanamami  巧难講吖~小学同中学两回事……  發表於 15-12-22 23:45

引用:俗語話,針冇兩頭利,又想有收穫,但又不願

原帖由 smartwong 於 15-12-22 發表
俗語話,針冇兩頭利,又想有收穫,但又不願意付出,呢個世界真係冇咁理想㗎!  所以我認為要看情況而定,如 ...
agree

回覆:王家爸爸 的帖子

yes..total agree .

‹ 上一主題|下一主題