用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會唔會揀比band數低少少既學校?
go

會唔會揀比band數低少少既學校?

如果孩子banding係b1a,

揀學校時會揀返同是1a既學校?
定揀1b or 1c既學校?

擔唔擔心讀返1a學校會好辛苦,
由小學考得名列前茅,上左中學會冇晒信心?

讀1b or 1c會稍為輕鬆,唔好咁大壓力,
自信心都強些?

大家可以分享下嗎?

回覆 sammag 的帖子

那要看小朋友喜歡做小魚會遇強愈強, 還是喜歡做大魚獨佔驁頭......

綜合各有好處, 係BAND頭的小朋友初期戰鬥力是略勝, 到了高中就別有一番光景

sell2japan 發表於 15-12-18 10:32

那要看小朋友喜歡做小魚會遇強愈強, 還是喜歡做大魚獨佔驁頭......

我小朋友自律較差,粗心大意,平時溫書都要我鞭策,
閱讀校外書就自動自覺極為積極,
閱讀校內書最積極就係每年買了新學年書時,未教先讀,
佢份人冇咩鬥心,但享受學新知識。
我都唔知應該點同佢揀學校...

如果小朋友是如此, 重點係要培養專心和毅力,

「物以類聚,人以群分」你觀察一下小朋友是否容易受人影響,

選高一線的學校看來較著數

sell2japan 發表於 15-12-18 11:09

如果小朋友是如此, 重點係要培養專心和毅力,

你講得對,他缺乏的正正就是毅力!

咁似我個女既性格, 但我個女會追成績, 識比較, 所以我會睇高一線, 不必入到, 都會試揀略高小小既中學, 等佢發揮, 去追成績

妹妹頭 發表於 15-12-18 11:38

咁似我個女既性格, 但我個女會追成績, 識比較, 所以我會睇高一線, 不必入到, 都會試揀 ...

我個仔把口就識得講,咩咩大理想,咩咩下次要考得點,
但係真正表現出來時,就好似懶懶閒咁,要我發嬲或者講一輪大道理後先至醒咁,
醒都係醒果次考試,下次考試又係咁歷史重演。

就係驚佢哩種態度,一旦讀進取d既學校,佢會追唔到。

我係會揀讀書氣氛好既學校, 因為朋輩好重要, 如果朋輩係互相幫助, 一齊學習, 佢地自然會去學習

sammag 發表於 15-12-18 09:27
如果孩子banding係b1a,

揀學校時會揀返同是1a既學校?
如果孩子係B1A,我會建議你揾幾間B1A同幾間B1B,等佢自己揀。

我同樓主的處境一樣。

小朋友1a,有鬥心,心理質素夠硬淨,是那種遇強愈強的人。
參觀過幾間學校之後,非常喜歡一所上位中的1B中學。無論老師學生,氛圍,課程,課外活動,無一不是心中所求。
就讀中的師兄師姐的反饋,對這所1b校也是讚譽有加。
唯一有憾,就是它仍未達到1a水準。

問題來了。
身邊的人,都認為我們應該看高一線。

究竟我們選校,要求的是甚麼?

1010mum 發表於 15-12-18 16:46
我同樓主的處境一樣。

小朋友1a,有鬥心,心理質素夠硬淨,是那種遇強愈的人。
我個人既選校最基本要求的是小朋友自己鍾意,鍾意先會讀得開心。唔知其他人點諗?

MCLIAN  Agree!  發表於 15-12-21 14:33

王家爸爸 發表於 15-12-18 16:54
我個人既選校最基本要求的是小朋友自己鍾意,鍾意先會讀得開心。唔知其他人點諗? ...
非常認同王家爸爸。

sammag 發表於 15-12-18 10:54
我小朋友自律較差,粗心大意,平時溫書都要我鞭策,
閱讀校外書就自動自覺極為積極,
閱讀校內書最積極就 ...
你個係仔定係女?我個仔就同你小朋友一模一樣,我又係煩梗想搵低少少比佢,想佢讀得有自信啲,開心啲,因為佢唔係好夠自信,同埋佢操行唔係咁好,驚搵好學校,會比較嚴成日比人投訴,又唔想佢讀得咁辛苦,但係如果搵低啲,又驚自由得滯佢會重懶散,有時做人真係好矛盾!

1010mum 發表於 15-12-18 16:46
我同樓主的處境一樣。

小朋友1a,有鬥心,心理質素夠硬淨,是那種遇強愈的人。
你個都好,會有鬥心,我果個乜都無所謂,淨係鐘意玩

引用:Quote:sammag+發表於+15-12-18+10:54+我小

原帖由 fennieng 於 15-12-18 發表
你個係仔定係女?我個仔就同你小朋友一模一樣,我又係煩梗想搵低少少比佢,想佢讀得有自信啲,開心啲,因為佢唔 ...
我個情況同你一樣,小兒要陪溫,自律不足,無自信,想搵少d壓力,輕鬆少少的學校,但又怕佢hea晒,真係好難決定。

王家爸爸 發表於 15-12-18 16:54
我個人既選校最基本要求的是小朋友自己鍾意,鍾意先會讀得開心。唔知其他人點諗? ...
同意~
再講自信心问題~都有同女溝通过,我話:入呢d学校,个个小学時都係头十名,入到去包尾点算?佢話:唔会包尾啩……中间就收貨囉呵~

回覆:會唔會揀比band數低少少既學校

讀1abc一樣咁辛苦,你肯降grade但學校想升grade。

Yanamami  亦係事實。  發表於 15-12-18 18:18

見過幾年前沙田區B1a留班生,轉同區B3中中讀,由中二開始年年第一,讀得好開心,校內乜奬都攞晒!愉快學習左5年。

不過最後入吾到U,只讀副學士。
原因在校方教得太淺,策略上只望多些人及格,目標並非入U。
這就是B1生在B3校都無收成的原因。

引用:不過最後入吾到U,只讀副學士。 原因在校方

原帖由 fatman69 於 15-12-18 發表
不過最後入吾到U,只讀副學士。
原因在校方教得太淺,策略上只望多些人及格,目標並非入U。
這就是B1生在B3 ...
即是要擇先甜後苦,還是先苦後甜。