用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你們子女的成績表有無show reprimand mark?
go

你們子女的成績表有無show reprimand mark?

舊年成續表無show,今個term加咗reprimand mark,呀仔記了3次,我問呀仔衰D乜?佢話小息完遲咗少少入課室及忘記帶功課所以被記了,咁少事就被記落成績表?會否影响將來考高中學校呢?

回覆:你們子女的成績表有無show reprimand mark

真係好好小事,另外活動咁有表揚? 很多學校多數直升上,想轉校?

都有reprimand remarks.

回覆 scso 的帖子

呀仔那间都有記disciplinary remark (e.g. 遲到, 無做完所有功课题目, 無带書等等...). 但学校亦有記merits (e.g. 帮吓老師, 上堂表现好等等...). 而这兩者是可互相抵銹的.

回覆:你們子女的成績表有無show reprimand mark

有merits及demerits

引用:有merits及demerits +

原帖由 亮燈 於 15-12-18 發表
有merits及demerits
成績表上吾見。但有commendation 同 detention. 阿仔試過走EAL 堂要detention. 但亦攞過好多commendations, 最後化為書卷或school shop coupon

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-18+發表有meri

原帖由 Ruby1219 於 15-12-18 發表
成績表上吾見。但有commendation 同 detention. 阿仔試過走EAL 堂要detention. 但亦攞過好多commendations, ...
阿大就冇喇!只係記低,如果demerits太多,阿大話有可能趕出校。

只有記reprimand 沒有merit或表揚,想遲D轉政府高中慳返D$

我女學校有merit system....功課做得,好 測驗高分....儲夠一定數量有金星別針.佢今次拎左校褸返屋企洗....我見有粒星星章咪問佢
.佢其實就唔喜歡扣, 話好幼稚.

引用:我女學校有merit+system....功課做得,好+測

原帖由 wloi 於 15-12-18 發表
我女學校有merit system....功課做得,好 測驗高分....儲夠一定數量有金星別針.佢今次拎左校褸返屋企洗.... ...
阿仔舊年year 10, 老師派好多commendation. Assignment 做得好都有,頭十個commendation 可以由novi 轉house tie (但要比$!),之後送bookstore coupon, school shop coupon. 佢話今年派少好多commendation. 可能因為大個仔?

我個仔響學業方面比較積極同進取。我講笑講過話希望佢GCSE 成績可以攞學校scholarship 幫補下學費,佢幾認真同我研究可能性!今次返黎一落機嗰日就溫習,因為返去即考mock! 我同daddy 都叫佢放鬆d,話佢知scholarship 只係bonus, 吾好aim 咁高,吾好用力過度。

Ruby1219 發表於 15-12-19 10:21
阿仔舊年year 10, 老師派好多commendation. Assignment 做得好都有,頭十個commendation 可以由novi 轉hous ...
你個仔好好,對自己有要求,而且做事認真又積極。

亞細好想有merit,佢現一個都冇,有就可以show off

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-12-19+10:21+阿

原帖由 gloriamimi 於 15-12-19 發表
你個仔好好,對自己有要求,而且做事認真又積極。
佢既認真積極只限於學業同食嘢!好自我中心同冇乜同理心,要人照顧,都仲有「港孩」習性。但我知我應該知足,亦希望好似朋友話斎,佢大個會越來越好。

引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-12-18+發表我女學

原帖由 Ruby1219 於 15-12-19 發表
阿仔舊年year 10, 老師派好多commendation. Assignment 做得好都有,頭十個commendation 可以由novi 轉hous ...
令公子好叻,我阿大依家仲HEA緊,冇佢收

Ruby1219 發表於 15-12-19 10:21
好明白你心情,仔女叻父毋其實仲擔心, 驚下次佢失手會承擔唔到,好大打擎...又怕佢身體負擔唔到.我大女每次攞獎,我開心得來亦好擔心.....其實我大女都會問我點解佢每次攞獎我都唔係太興奮,其實佢唔明我嘅擔心
我細女讀到F2都仲好hea ...F3時突然間好勤奮,成績好到我唔想俾佢出國, 佢好受家姐影響

今次除了有星星襟章,呢個term 仲考到10名以內 ,有得上台領獎,,佢話好多day school同學立即add 佢做facebook friend...

我其實唔prefer 學校公開名次...攪到我又開始擔心.

有朋友問點樣栽培兩個女....我話自由放養就得..興趣班,補習班,佢要求先好報名....結果,我兩個女琴棋書畫,唔多識,運動就只識游泳

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-12-19+發表阿

原帖由 亮燈 於 15-12-19 發表
令公子好叻,我阿大依家仲HEA緊,冇佢收
做父母就係咁矛盾同貪心。我都學習緊要戒,學緊放手。其實我諗我比好多港爸港媽放手㗎啦,尤其響學業同課外活動上,但就又貪心想佢做個幫助人嘅善心人,當然又想佢生活得健康丶舒適丶快樂啦!我知道想得太完美了。
要取捨,一定係健康快樂丶善良正直最緊要。名利丶才智係其次。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-12-19+10:21+阿

原帖由 wloi 於 15-12-19 發表
好明白你心情,仔女叻父毋其實仲擔心, 驚下次佢失手會承擔唔到,好大打擎...又怕佢身體負擔唔到.我大女每次攞 ...
我個仔試過打擊啦!舊年T校冇即收佢只入到waiting list 佢同我都好大打擊好depressed,但其實亦係一個好難得的教訓同鍛練。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-12-19+發表令公子

原帖由 Ruby1219 於 15-12-19 發表
做父母就係咁矛盾同貪心。我都學習緊要戒,學緊放手。其實我諗我比好多港爸港媽放手㗎啦,尤其響學業同課外 ...
我同你諗既都一樣,最重要係健康,做個有用、有良心、及能夠幫助有需要人士既人。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-12-19+發表做

原帖由 亮燈 於 15-12-19 發表
我同你諗既都一樣,最重要係健康,做個有用、有良心、及能夠幫助有需要人士既人。

...