用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資自行次序
樓主: evayanyan
go

直資自行次序 [複製鏈接]

回覆:直資自行次序

即是說,如直資收了,先註册,再去自行interview, 放棄攪珠,最後再去叩官津校?

引用:即是說,如直資收了,先註册,再去自行inte

原帖由 yvonney25 於 15-12-28 發表
即是說,如直資收了,先註册,再去自行interview, 放棄攪珠,最後再去叩官津校?

...
同問

引用:大部份津校做法+:+自行分配係+4/1+-20/1+交

原帖由 hugub 於 15-12-22 發表
大部份津校做法 : 自行分配係 4/1 -20/1 交表 , 通常中學會把收表名單比教育局, 教育局會把有關學生的全港 ...
學校收到教局二、三月ranking 未包括呈三?如果自行學校決定收該學生,一般不會再改?

只收到呈一及呈二 .... 有d學校4月才考呈三 , 所以ranking只有呈一及呈二

引用:大部份津校做法+:+自行分配係+4/1+-20/1+交

原帖由 hugub 於 15-12-22 發表
大部份津校做法 : 自行分配係 4/1 -20/1 交表 , 通常中學會把收表名單比教育局, 教育局會把有關學生的全港 ...
你說"直資係 4月中 交取錄名單比教育局 , 所以見唔見自行係唔影響",請問你的意思是否就算直資係自行截止前已通知收,教署都吾會知仍可交表去心儀既自行學校,並可參與自行面試?
另外,係咪表示其行直資都吾會知有另一間直資已收?謝謝!

引用:+本帖最後由+babych+於+15-12-22+18:09+編

原帖由 babych 於 15-12-22 發表

我上年就接受了直資學位(因不是十分第一心儀,又怕第二次呈 ...
請問你小朋友上一年是幾時收到直資取錄通知?是否那時已交了自行?你是何時收到教署通知信話冇得派位?謝謝!

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+hugub+於+15-12-22+發表大部

原帖由 princesshk2 於 16-01-05 發表
你說"直資係 4月中 交取錄名單比教育局 , 所以見唔見自行係唔影響",請問你的意思是否就算直資係自行截止前 ...
津校係唔知啲學生有無接受到直資學位的.

直資學校畀offer啲申請人時亦唔會考慮佢地有無其他直資的offer

+3金熱血 貢獻勳章

引用:即是說,如直資收了,先註册,再去自行inte

原帖由 yvonney25 於 15-12-28 發表

...
可以咁做...

princesshk2 發表於 16-1-5 12:02
你說"直資係 4月中 交取錄名單比教育局 , 所以見唔見自行係唔影響",請問你的意思是否就算直資係自行截止前 ...
建議你睇吓呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1416Sept_TC.pdf

P.3 Q10, Q11

直資中學4月交名單俾教育局係最後期限, 直資中學有可能係4月已前便交了.

因自行同統一派位都係7月先公佈結果, 教育局收集直資收生名單, 主要係統計將那些學生可在自行和統一位中刪除.

所以教育局唔會通知中學, 你係可以去繼續面試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+princesshk2+於+16-01-05+發

原帖由 chan803 於 16-01-05 發表
津校係唔知啲學生有無接受到直資學位的.

直資學校畀offer啲申請人時亦唔會考慮佢地有無其他直資的offer
Oic, 謝謝!

引用:Quote:princesshk2+發表於+16-1-5+12:02+你

原帖由 hkpapa852 於 16-01-05 發表
建議你睇吓呢份文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...
明白,謝謝!
但請問如同時報了幾間直資。如其中一間收了,教署會通知其他直資還是好似津校一樣係吾會知可繼續去直資面試?請指教!🙇

直資會要求交學生資料表及簽同意書, 由於毎人只有一份學生資料表, 所以如直資A注左册而心儀直資B又收的話, 你必須去直資A取回學生資料表再交去直資B作注册...因此唔會有HOLD到幾間直資的case同現

引用:直資會要求交學生資料表及簽同意書,+由於毎

原帖由 hugub 於 16-01-05 發表
直資會要求交學生資料表及簽同意書, 由於毎人只有一份學生資料表, 所以如直資A注左册而心儀直資B又收的話,  ...
請問是否表示即使簽了直資A,直資B是不會知仍可照去面試?但如心儀的直資B都收了,則可向直資A取回證。但不可同時hold兩間,對嗎?

princesshk2 發表於 16-1-5 14:41
請問是否表示即使簽了直資A,直資B是不會知仍可照去面試?但如心儀的直資B都收了,則可向直資A取回證。但不 ...
對...
‹ 上一主題|下一主題