用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資自行次序
go

直資自行次序

如已有直資offer,仍可去自行面試嗎?因好多直資係自行面試前已放旁!謝謝

MCLIAN  我認識有人這麼做 , 搏遲些叩門。  發表於 15-12-18 09:15

+3金熱血 貢獻勳章

引用:如已有直資offer,仍可去自行面試嗎?因好多

原帖由 evayanyan 於 15-12-18 發表
如已有直資offer,仍可去自行面試嗎?因好多直資係自行面試前已放旁!謝謝

...
如果你接受直資offer就無必要再去啦....

...
唯ㄧ既好處係,若你仲有機會去叩門

evayanyan 發表於 15-12-18 07:44

...
三年前有朋友問過同一問題,佢打去學校(官校)問,學校話你可以來自行面試,面試之後覺得有希望先去直資囉返張表。

回覆:直資自行次序

謝謝回覆!

但直資收左表話會交上教育署,唔可以再去自行,咁就算去左自行面試,都唔會派自行的學校比你,...咁又點可能去直資取回張表??...定係我理解有誤??呢個選校環節我真係好唔明...

引用:但直資收左表話會交上教育署,唔可以再去自

原帖由 kittypo 於 15-12-21 發表
但直資收左表話會交上教育署,唔可以再去自行,咁就算去左自行面試,都唔會派自行的學校比你,...咁又點可能去 ...
我都覺得係不可以,面左試都吾比位。我囡升小時,本來間直資學校寫明放榜日期都幾遲下,上網自己查,怎知自行截止前幾天突然晚上七點幾,晚飯中,打來話收左要兩天內註冊,是第一批,不是waiting,再過兩天第二批收到電話。突然改變通知方式和早左通知,我諗是教育局摧他們交名單。我們其實早已接受了另一間直資offer,自行截止前已經收到教育局信不安排津校位,這方面,教育局應很嚴格。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+kittypo+於+15-12-21+發表但

原帖由 natnatbaby 於 15-12-21 發表
我都覺得係不可以,面左試都吾比位。我囡升小時,本來間直資學校寫明放榜日期都幾遲下,上網自己查,怎知自 ...
官津升中面試通常會早過直資交名單畀教育局。

同埋官津中學唔知道啲學生有無接受到直資學位的。

回覆:chan803 的帖子

請問是否遞表已經會呈上教育處?還是只是某些直資才會這樣做?

引用:請問是否遞表已經會呈上教育處?還是只是某

原帖由 muima 於 15-12-21 發表
請問是否遞表已經會呈上教育處?還是只是某些直資才會這樣做?
所有直資學校都收政府直接資助,所以收生後一定要交人名上教育局,將學生從政府派位機制下的名單中剔除,以免學生double benefit…

但樓上話可取回信,我理解的意思是:去完自行面試完,如果自己感覺良好,感覺被收的機會非常大,可以通知教育局放棄直資學位…這是比較冒險的做法…

直資會4月中交人名上教育局,吾派位比學生,上面mc1203 講得岩,簡自行去in只是為了博7月叩門。因為間津校吾知個學生接受直資offer, 照收,但教育局知道,會吾比呢個津校學位比學生。針冇2頭利,接受直資offer 就吾好唸津校喇,直資的資源比津校好好多

kittypo  明白,咁都係如果一線直資收左都唔好攪咁多野了  發表於 15-12-22 16:38

請教各位~

假如我囡囡去直資學校interview完, 學校通知收我囡囡, 但我囡囡最後又唔接受offer, 咁我囡囡係唔係可以如常去官津學校自行面試? 其實官津學校會唔會知直資學校曾有offer比我呢?

謝謝!

+3金熱血 貢獻勳章

引用:請教各位~+假如我囡囡去直資學校interview

原帖由 ILoveCinderella 於 15-12-22 發表
請教各位~

假如我囡囡去直資學校interview完, 學校通知收我囡囡, 但我囡囡最後又唔接受offer, 咁我囡囡係 ...
前面咪有會員講過官津中學係唔會知直資有無畀offer啲學生的.

如果你無接受到個offer,更加唔會影響到自行學位....

ILoveCinderella  Thanks!  發表於 15-12-22 13:05

...
如你接受了直資offer(前提是這間直資真的是你可接受範圍內的學校,不然就千萬不要註冊),而又有更心儀的官津有自行面試,當然要去,這樣,7月放榜後,你才有機會去叩門。
經驗所得,自行面試表現得好,學校是有紀錄的,能增加叩門再入的機會。

大部份津校做法 : 自行分配係 4/1 -20/1 交表 , 通常中學會把收表名單比教育局, 教育局會把有關學生的全港排位 ranking 2月尾 or 3月頭比中學 , 中學自行安排面試(名校一般係睇ranking 選人in)與否 or 全 interview.... 取錄結果係 4月上旬透過教育局網上輸入已取錄的學生資料...eg 40個位, 中學通常會收70-80人..排好先後名次比教育局 ( 因為有2個志願, 想取錄的學生有可能比第1志願學校收左, 所以要填多d)

直資係 4月中 交取錄名單比教育局 , 所以見唔見自行係唔影響 , 可否轉軑就要睇返直資中學, 有d學校冩明唔可以轉軑 , 有d就答4月頭之前可以放棄

hugub 發表於 15-12-22 10:52
大部份津校做法 : 自行分配係 4/1 -20/1 交表 , 通常中學會把收表名單比教育局, 教育局會把有關學生的全港 ...
唔去讀都唔俾放棄....邊間咁惡C ??

引用:大部份津校做法+:+自行分配係+4/1+-20/1+交

原帖由 hugub 於 15-12-22 發表
大部份津校做法 : 自行分配係 4/1 -20/1 交表 , 通常中學會把收表名單比教育局, 教育局會把有關學生的全港 ...
不好意思,想問有沒有限制報直資學校數量?如果直資收但不接受offer, 這樣會影响自行&派位嗎?

引用:Quote:原帖由+hugub+於+15-12-22+發表大部

原帖由 muima 於 15-12-22 發表
不好意思,想問有沒有限制報直資學校數量?如果直資收但不接受offer, 這樣會影响自行&派位嗎?

...
無限制 和 無影響 ~~~

引用:Quote:原帖由+muima+於+15-12-22+發表不好

原帖由 mcl203 於 15-12-22 發表
無限制 和 無影響 ~~~
Thank you so much

醒目開學勳章

回覆:muima 的帖子

我上年就接受了直資學位(因不是十分第一心儀,又怕第二次呈分失手),也到2間自行心儀學校面試, 到7月扣門,成功了. 當時覺得有D傻, 但都盡力試下.