用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 資小校長討論TSA教局釐清通告爭議
go

資小校長討論TSA教局釐清通告爭議 [複製鏈接]

資 小 校 長 討 論 TSA 教 局 釐 清 通 告 爭 議

基 本 能 力 評 估 及 評 估 素 養 統 籌 委 員 會 最 快 下 周 召 開 會 議 , 討 論 會 否 暫 緩 小 三 TSA 。

(星島日報報道)明年小三全港性系統評估(TSA)會否暫停,須待基本能力評估及評估素養統籌委員會下星期開會決定。香港資助小學校長會昨舉行特別大會,五、六十名學校代表在場交流TSA意見。教育局昨在網上專欄「政策正面睇」撰文,進一步釐清「遏止為準備TSA的操練」通告的爭議,強調學校「拔尖保底」可如常進行,相信學校可運用專業判斷作適當安排,毋須教育局運用最終的權力。

小三TSA暫緩與否,最快在聖誕節之前分曉。據了解,基本能力評估及評估素養統籌委員會開會日子仍在協調中,有可能在下周一舉行,至於負責行政安排及研究試題設計的兩個小組,均在下周三開會。

資小校長會昨召開會特別大會,約五、六十人出席,近兩小時交流,不少人表達對日前教育局發出「遏止為準備TSA的操練」通告的不滿。

有份出席的資小校長會副主席張勇邦指,校長間怒火已平息不少,認為教育局現階段須修補與學校之間的關係,至少感覺要有誠意去溝通,「教育局早前可能在情急之下、不小心侮辱了學校,經過澄清後,校長們情緒平復,理性討論。」他又指,有校長在會上表達憂慮,擔心學校補課會受處分。

教育局繼十月底後,昨再更新網上專欄「政策正面睇」,就「遏止為準備TSA的操練」通告引起的回響澄清,強調沒有踐踏教育專業的意圖;當局反對TSA過度操練,而就學校付出額外的努力,例如課後為照顧學生學習差異而提供適當的練習、輔導和支援是容許及欣賞。

教育局局長吳克儉上周六指,若有需要,會向操練TSA的學校發警告信,但昨在專欄中強調,教育局鼓勵家校溝通,並非如坊間傳聞鼓勵家長舉報學校,因此學校的「拔尖保底」活動可如常進行,相信學校領導層能運用專業判斷,促進學生全人發展及健康成長,作適當安排,毋須當局運用最終的權力

0    0    0    0

引用:資+小+校+長+討+論+TSA+教+局+釐+清+通+告+

原帖由 JWKun 於 15-12-18 發表
資 小 校 長 討 論 TSA 教 局 釐 清 通 告 爭 議

基 本 能 力 評 估 及 評 估 素 養 統 籌 委 員 會 最 快 ...
即係操練補課,孩子幾忙都無問題,只要唔好叫做TSA補課就可以了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-18 07:51
即係操練補課,孩子幾忙都無問題,只要唔好叫做TSA補課就可以了。
吳局長應該係咁既意思
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

所以我一向認為TSA問題好易解决。

要解决孩子操練問題就難好多。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-18+07:51+

原帖由 MASAYA 於 15-12-18 發表
吳局長應該係咁既意思
所以,香港地操練之風入骨入血,不少家長唔深個間唔選。不少學校也認為操練是提升業績的不二法門。業績,pre S1 重要得多。

TSA引起操練之風之說,真心信嗰個仲唔係傻的?

其實你講咁耐,立場不明顯,唔知你為乜而討論。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-18 10:16
所以,香港地操練之風入骨入血,不少家長唔深個間唔選。不少學校也認為操練是提升業績的不二法門。業績,pr ...
立場唔明顯?我一開始講過取消TSA,我唔同意,不過都唔反對,只係反對操練TSA,呢樣教局、學校、家長三方都有責任,學校同家長唔可以完全解決到時 (我係見到有部份學校同家長改變亦改善緊,當然仲有d冇改過),權力最大一方即教局責任最大,見問題早幾年教局已知,一直唔見佢有係呢方面改善過,我只係不滿呢樣,呢幾日我見教局好似開始想溝通下解決辦法,就算唔可以即時解決,起碼佢肯開始我覺得已經有起步,而且我冇乜新論點,所以我都冇乜再留言
一定要支持取消或反對取消先可以討論?明知各方都有責任,一定要推晒去一邊先叫有立場?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

judy 發表於 15-12-18 09:55
所以我一向認為TSA問題好易解决。

要解决孩子操練問題就難好多。

我個細女英文差少少.  佢做錯的題目是因為大意, 改正時立即明返, 但係下次又錯返類似的東西.  好明顯佢有D野未掌握好.  

所以應對的方法, 就是要教佢做同類題目時, 要圈keyword, 同埋做多少少佢較易錯的題型, 希望有進步.  我知呢D某程度上叫操練, 但係唔咁樣做, 唔通有得佢繼續積累錯的概念, 定或寄望佢大大吓自然識得改善?

所以為鞏固所學的操練, 我並不抗拒.  但無針對性的操練, 又或是想由90分進到100分的操練, 就唔好攪我了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

不如學校推出自願性補課操練計劃,家長自行決定,唔知得唔得呢﹖
‹ 上一主題|下一主題