用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St.clare, St.stephen, Sacred Heart
樓主: tszyaumama
go

St.clare, St.stephen, Sacred Heart [複製鏈接]

回覆:St.clare, St.stephen, Sacred Heart

小學來講三間是否聖心最谷?跟着是St Clare定聖提

socute 發表於 15-12-22 15:23
小學來講三間是否聖心最谷?跟着是St Clare定聖提
邊間聖心?私立部谷啲定係無咁谷?

回覆 tszyaumama 的帖子

呢3間女校都好好的, 呢到有排名,

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=secondaryranking&schoolcategory=2
呢3間分別排 St.clare/St.stephen/Sacred Heart   56/10/22 位..........St. Stephen Girl 的fans, 看完會好開心......

不要太認真.3間都好, 入到都開香檳

引用:Quote:socute+發表於+15-12-22+15:23+小學

原帖由 王家爸爸 於 15-12-22 發表
邊間聖心?私立部谷啲定係無咁谷?
不好意思我條問題是小學部計用最谷來排是否 聖心私小>聖心津小>St Clare / 聖堤?

回覆 Lucifer3960 的帖子

呢個網D排名不太可信,得啖笑

socute 發表於 15-12-22 15:37
不好意思我條問題是小學部計用最谷來排是否 聖心私小>聖心津小>St Clare / 聖堤?

...
我都聽過啲人話聖心好谷,但唔知係聖心私小、聖心津小還是兩間都谷。

信呢個排名就死得人多了

Lucifer3960  最慘, 大陸人信  發表於 15-12-22 16:06

王家爸爸 發表於 15-12-22 16:00
我都聽過啲人話聖心好谷,但唔知係聖心私小、聖心津小還是兩間都谷。 ...
我所知係一間谷中文, 一間谷英文.
聖心中學部既直屬位只夠收番~40%小學部既學生, 就算學校唔谷, 恐怕家長都會谷
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:aminafy 的帖子

如果自己走去信、自己害自己就冇所謂;但攞呢d流料去叫人跟就真係呢⋯⋯

hkpapa852 發表於 15-12-22 16:04
我所知係一間谷中文, 一間谷英文.
聖心中學部既直屬位只夠收番~40%小學部既學生, 就算學校唔谷, 恐怕家長都 ...
如果只夠位收40%小學部既學生,真係家長都會自動谷。

王家爸爸 發表於 15-12-22 16:22
直屬位夠收幾多達小學生, 之前整過個統計.... 其實40%可能已經樂觀咗

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604

王家爸爸  真係無留意,原來咁難升返聖心中學部。  發表於 15-12-22 16:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-12-22 16:22
真係家長都會自動谷!!!  So horrible.  Must not choose 聖心

王家爸爸  Many Parents will choose SHCC because it is a very good school.   發表於 15-12-22 16:43

hkpapa852 發表於 15-12-22 16:33
直屬位夠收幾多達小學生, 之前整過個統計.... 其實40%可能已經樂觀咗

http://www.edu-kingdom.com/forum.p ...
SHCC個校網係咁多間學校,我去睇得最多既,因為佢地啲比賽資料係最齊。
http://www.shcc.edu.hk/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&Itemid=93

hkpapa852 發表於 15-12-22 16:33

http://www.edu-kingdom.com/forum.p ...

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150103/18989963

聖心以前自行位多留給兩間小學, 依家改左.  
兩小學的BAND 2 女, 實入唔返, 冇左直屬的優勢.另外兩間BAND 2 女仲可以.

回覆:Lindytiger 的帖子

個榜不是我的,小心比人告,你有另一些資料在手嗎?不要隨便話人流

回覆:St.clare, St.stephen, Sacred Heart

引用:+本帖最後由+katebb+於+15-12-22+16:56+編

原帖由 katebb 於 15-12-22 發表
Agree

引用:回覆+Lucifer3960+的帖子 呢個網D排名不太

原帖由 Snakesmall 於 15-12-22 發表
回覆 Lucifer3960 的帖子

呢個網D排名不太可信,得啖笑
我寧願看hkpep個排名,雖然都係哈哈。但都好過呢過。

‹ 上一主題|下一主題