用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 設計系
go

設計系 [複製鏈接]

小朋友選中學,他有志將來要入讀設計科。如這中學高中不開V.A.,藝術科不能考DSE,他要怎樣準備,要有幾分?要考什麼其他試?準備什麼作品,普通畫作?參加什麼認可性比賽?外面多畫室會幫到忙嗎?或最好找間可以考DSE藝術科的中學較有利?

0    0    0    0

我就係讀大專廣女告設計既 最緊要睇前途
讀只係過程

其實無修藝術科都可以係中六戈年8月份申請報考VA, 以自修生身份報考就ok

其實我覺得揀反有va呢科讀嘅學校會好啲嘅,起碼有個方向跟住做。不過如果如果真係要讀就要考慮下,因為我之前中學都係修art ,讀都幾辛苦,因為呢科比較多project做,同埋本身讀完岀黎個前景一般。

引用:其實我覺得揀反有va呢科讀嘅學校會好啲嘅,

原帖由 貓貓貓貓貓 於 16-01-26 發表
其實我覺得揀反有va呢科讀嘅學校會好啲嘅,起碼有個方向跟住做。不過如果如果真係要讀就要考慮下,因為我之 ...
謝謝!我小朋友是活動型學生,一向做project也起勁過其他功課。現在仍是很初步的,還要她大些才確定。我也認同學校有這科會比較好的,如靠自己去學去考,沒同學互助,功課忙就不到時間,外面導師不知如向,這樣會有困難,容易放棄。其實我估將來可以做相關行業,如designer, advertising, teacher, merchanizer 等等……出路也ok既。

‹ 上一主題|下一主題