用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
go

SC vs KV [複製鏈接]

大家會點簡?一齊討論下

6    0    0    0

2間其實都好 ... 視乎你小朋友性格吧 !
我自己就揀左 SC !

回覆:SC vs KV

兩間各有千秋!我按自己小朋友性格去選!我女較活躍,曾在傳统學校返pn,覺得佢唔太投入,想試吓活動教學,所以收到KV offer 也不作考慮了!現在返SC返得好開心,好喜歡返學!

回覆:kkycc 的帖子

2間offer 都有。我面一樣也傾向SC,比較適合我女性格~

回覆:Landytalk 的帖子

打漏,我「同上面一樣」

KV KV

2間offer 都有。i go for SC,比較適合我仔性格。

回覆:SC vs KV

我都掙扎緊呢兩間。

SC(自信)vs KV(自律),邊樣好d?

應該跟小朋友性格(例如活躍d就SC),定係因為小朋友活躍所以去KV令小朋友學坐定定?

回覆:milkteatea 的帖子

希望大家齊齊幫手可以找多些SC & KV 資料,以作比較。以下幾篇大多關於KV 的

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2724988&highlight=kv真心分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2388770

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2333509&extra=page%3D1&page=

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2314749

回覆:ivyvy_cheung 的帖子

用手機send, 有些亂。請自行copy & paste

引用:我都掙扎緊呢兩間。 SC(自信)vs+KV(自

原帖由 milkteatea 於 15-12-17 發表
我都掙扎緊呢兩間。

SC(自信)vs KV(自律),邊樣好d?
我自己會順小朋友既性格,每人都有自己個性,我唔會刻意改變呢樣嘢;當然守紀律,禮貌呢啲係必要!其實呢啲一般學校都會教,最重要還是家庭教育!SC上堂一樣要坐定,我諗冇乜邊間會俾你周圍走!

回覆:99dogdog 的帖子

Yes, 唔可能改變小朋友性格,只可以改善,KV有幾個同學仔,媽咪説之前pN好happy, 在家成個小霸王,現在返了kV改善了很多,變得有禮守規矩

回覆:MELODY430 的帖子

2間offer 都有。i go for SC,比較適合我仔性格 x 2

我個女喜歡講野,有時牙眨眨,面對陌生人也不用太多時間warm up, 屬行動型,我覺得佢未必咁鐘意乖乖坐下學習果種,係咪應該留係sc發掘佢長處,定係轉kv, 等佰規矩d學術好d,補足短處?

SumYausumsum  如果你個囡本身都鐘意學術性D ... 可以揀 KV ... 不然, SC Happy learning 會好D !  發表於 15-12-18 11:38

L+H 發表於 15-12-17 17:39
我個女喜歡講野,有時牙眨眨,面對陌生人也不用太多時間warm up, 屬行動型,我覺得佢未必咁鐘意乖乖坐下學 ...
我囡囡情況非常相似 真係好難取捨
擔心唔適應

SC上堂一樣要坐定,我諗冇乜邊間會俾你周圍走!

---> 講得好好
‹ 上一主題|下一主題