用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網Band1B男生的自行選擇
go

九龍城網Band1B男生的自行選擇

小兒兩次呈分後,被評估為Band 1B。班主任建識自行(可進取D)沙田曾肇添和保一。但對這兩所學校不熟悉,只聽聞保一較讀書型;另有師兄同小兒成績相約,自行入了沙田崇真,所以她也提議小兒可一試。
但我們從未想過沙田區,卻心儀九華和旅港開平。可是小兒較活躍、有專注力問題,不會自律。只怕九華(都知難考)太自由,小兒更不會自動自覺。而班主任認為現階段試旅港,會曬咗,她建議如要留守九龍城,可試迦密/華英。

請問有冇人可分享意見,為圓心願照博九華?謝謝!

王家爸爸  LSC+九華  發表於 15-12-18 14:22
elbar  九華   發表於 15-12-17 13:23
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

其實九華是Band幾?謝謝!

1B 沙田曾記比較微, 九華應該是以1B, 兩間都不是全IN, 要小心考慮
迦密和華英都很好 不用外出去求

external 發表於 15-12-17 13:51
1B 沙田曾記比較微, 九華應該是以1B, 兩間都不是全IN, 要小心考慮
迦密和華英都很好 不用外出去求:fu ...
旅港點睇?謝謝!

旅港近年成績好好, 但九龍城大抽獎應該不難入, 自行應放一間高少少的來試,
和小朋友相量一下比較好.

foster_ma 發表於 15-12-17 13:16
小兒兩次呈分後,被評估為Band 1B。班主任建識自行(可進取D)沙田曾肇添和保一。但對這兩所學校不熟悉,只聽 ...

"...而班主任認為現階段試旅港,會曬咗...",為何老師要咁講?

YmOra 發表於 15-12-17 15:12
"...而班主任認為現階段試旅港,會曬咗...",為何老師要咁講?
因為她認為自行可放高一線,而大抽獎放旅港,入到機會大,當然隨機號碼後就沒有計。

YmOra  IC  發表於 15-12-17 17:28

external 發表於 15-12-17 14:04
旅港近年成績好好, 但九龍城大抽獎應該不難入, 自行應放一間高少少的來試,
和小朋友相量一下比較好.  ...
老師也是這様説。

引用:+本帖最後由+foster_ma+於+15-12-17+13:18+

原帖由 foster_ma 於 15-12-17 發表

小兒兩次呈分後,被評估為Band 1B。班主任建識自行(可進 ...
1B 試曾記機會不大

無謂浪費自行機會

引用:+本帖最後由+foster_ma+於+15-12-17+13:18+

小兒兩次呈分後,被評估為Band 1B。班主任建識自行(可進 ...

external 發表於 15-12-17 14:04
和小朋友相量一下比較好.  ...
我個囝心儀旅港,其中一個原因是他在學校玩開田徑,而旅港田徑又真是好好。加上參觀完,對學生和學校,感覺是活潑得來不是死讀書那種,所以我和小兒都覺得幾合適的。

siden 發表於 15-12-17 20:10
1B 試曾記機會不大

無謂浪費自行機會
我就是怕太高攀及我們真的孤漏寡聞,對這所學校沒有認識,怕到頭來得不償失,攪到要大抽獎就騰騰震喇。

evacalbee 發表於 15-12-17 20:54
1B,曾記都保一都有難度喎
班主任説自行要搏高一線,可是這兩間都沒有去過簡介會,所以不認識,都是立即在BK刨文,才知道曾記咁勁。

引用:Quote:siden+發表於+15-12-17+20:10+1B+試

我就是怕太高攀及我們真的孤漏寡聞,對這所學校沒有認識,怕到頭來得不償失,攪到要大抽獎就騰騰震喇。 ...
自行係唔會預先知結果的,所以點都要等埋大抽獎,這就是升中的苦惱。加油呀!

foster_ma 發表於 15-12-17 21:08
班主任説自行要搏高一線,可是這兩間都沒有去過簡介會,所以不認識,都是立即在BK刨文,才知道曾記咁勁。 ...

你仔班主任都好搏下啵~“听闻”曾記要头五先有得in? Band1B入到有信心讀得掂?今年位多过band1生,係应搏高dd, 但呢两间唔止高dd 呢~或者自—搏—搏,但自二都係穏陣d好。不过两间都無去简介会又唔知仔鈡唔鈡意,亦唔知两校理念……如果去in時被问点解会揀佢去,心儀学校d乜,阿仔未必答到?

回覆 STee 的帖子

謝謝!這個「戰場」真是好刺激!

回覆 Yanamami 的帖子

同意,所以班主任的建議,只會作參考。

foster_ma 發表於 15-12-17 21:56
回覆 Yanamami 的帖子

同意,所以班主任的建議,只會作參考。
其實九龍城既B1中學有大把選擇, 根本無必要外闖?
況且B1B外闖搏它區B1A, 絕非明智之舉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學校就緊係想學生坐高一線啦! 如自行唔入闖,統一點闖...!
真係睇你自己點睇,好似學校都叫我仔去皇仁試,我真係採佢都傻,上年人少眼見好多家長上年自行選合適已坐低,所以我都會安安全全搵間B1自己鍾意嘅坐低就好,話曬仲有一次呈分,驚架嘛!

hkpapa852 發表於 15-12-17 22:06
其實九龍城既B1中學有大把選擇, 根本無必要外闖?
況且B1B外闖搏它區B1A, 絕非明智之舉
...
以小兒較活躍、有專注力問題,不會自律,温一次就去考但熱愛看書(看書時可以好專注)的性格,請問旅港、迦密和華英,哪間不會錯配呢?謝謝!