用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 VS 德愛女中 邊間好D呢?
go

銀禧 VS 德愛女中 邊間好D呢? [複製鏈接]

小女今年升中派位,讀精英班,可能是A1C,吾太想死讀書,英文一向有A,對科學很有興趣,自律能力梢低(要迫先做果隻),自行想報銀禧同德愛,吾知有冇機會?那一間比較好呢? 請賜教!

1    0    0    1

慢咪咪 發表於 15-12-17 12:44
小女今年升中派位,讀精英班,可能是A1C,吾太想死讀書,英文一向有A,對科學很有興趣,自律能力梢低(要迫 ...
成績係銀禧好, 但如自律性低揀天主教學校好D, 不如自行諗吓其它區既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問1C只有朗誦校隊獎,其他咩都冇,如自行考銀禧有冇機會?

Tks!

回覆 hkpapa852 的帖子

THKS

回覆 yingb 的帖子

要視乎該校注重咩技能,銀禧好似跳舞出名的。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁其他區的學校有冇咩可以提議下,我住黃大仙區,其他區吾糸咁知,謝!

elbar  協和   發表於 15-12-17 19:50

回覆:hkpapa852 的帖子

為什麼天主教學校會令學生自律,我覺得要看個別學校。

little_yolky  同grade既,天主教學校校規會相對嚴謹。  發表於 16-1-14 09:04

我吾知點好,昨天學校公佈了囡是B2B,原本我想佢應是B1C,咁我之前預算的銀禧同德愛自行糸咪太進取呢?而家情況,自行我又吾太想選B2學校,有咩策略可以建議呢在自行,甲,乙階段。我維有叫囡第三次程分要加緊努力,吾知又可吾可以補救到呢?

慢咪咪 發表於 15-12-18 10:51
我吾知點好,昨天學校公佈了囡是B2B,原本我想佢應是B1C,咁我之前預算的銀禧同德愛自行糸咪太進取呢?而家 ...
如果只係B2, 咁要諗吓:

自行可考慮既中學

黃大仙本區:
德愛 (機會低)
聖母
可立 (機會低)

他區
觀塘: 梁式芝 (機會低), 聖安當
九龍城: 九真 (機會低), 培道, 何文官立田

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

慢咪咪 發表於 15-12-18 10:51

我吾知點好,昨天學校公佈了囡是B2B,原本我想佢應是B1C,咁我之前預算的銀禧同德愛自行糸咪太進取呢?而家 ...

問清楚老師,2b是指第二次呈分成績,還是綜合兩次呈分?妳原先
估計是1c,應該是第二次呈分試失手?如果是,我覺得妳首要係找
出成績向下的原因,及早補救。

如果2b是綜合兩次呈分的結果,我覺得要三次呈分後綜合上番B1
,其實一點也不容易。如果我係你,我自行最多會選一間B1全面試
的,另一間就要選間好的2a校了。個人認為自行二可選德雅。

另外第三次呈分試及期終試也不要放軟手腳。。。因為成績亮麗的話
會為叩門增添不少籌碼!

hkpapa852  德雅自行會見B2B學生嗎? 恐怕機會不高  發表於 15-12-18 12:30
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

很多謝你們的建議。一向成績都是 40至50中/150全級,因6年級轉了補習室,又開始返判,叫温書又反感,考試我問書佢又返感冇心情,關糸搞到吾糸咁好,咁我就冇咩理佢,所以今次失準。而家佢知了,主動要求我睇佢D功課,又話自己吾知點解同其他同學差咁遠,希望佢可反醒,在程分三加盡油。因佢英文是很好的,若真的要選B2,大多是中中真糸會晒左。

慢咪咪 發表於 15-12-18 12:38
回覆 奥脫福 的帖子

很多謝你們的建議。一向成績都是 40至50中/150全級,因6年級轉了補習室,又開始返判, ...
我都係呢區, 我考到8X, 係味更加唔洗唸?  我見聖文德都有開英文班, 想試下, 係到問, 好似無人覆, 都唔知點好? 你又會否考慮呢間呢?

我地個班主任好怪, 叫我女試余近卿, 反而D考得仲比我女差, 即9X至11X, 佢叫佢地選德愛, 直資就德望.

TwinWong  如过去余近卿, 都諗下潔心林炳炎中學(係女校)  發表於 15-12-18 14:54

回覆 YC04 的帖子

YC04

您好,原來同區街坊,我吾知聖文德有開英文班,所以冇去到聽講坐,都可以睇下,又問清楚老師先。

TwinWong  聖母都有中文班, 考PS1 好, 會有机會埋英文班, 自行諗培道, 我囡同學当年B2B都有得IN   發表於 15-12-18 14:47

回覆 YC04 的帖子

D 建議又真糸好另類喎,德望我接觸過佢地D學生,英文oval好勁

慢咪咪 發表於 15-12-18 12:57
回覆 YC04 的帖子

YC04
我見B2學校就只有聖母, 文理同聖文德有英文班, 所以要唸都係唸呢3間, 你有無意見比我呀, 我自己都好煩

回覆 YC04 的帖子

若你想選 B2 英中,本區真糸吾多,聽老師講文理校風好,建議自行睇埋其他區。
有冇聽孩子講程二考試糸咪特別深,我囡好多同學都做吾切,題目比平常多。

慢咪咪 發表於 15-12-18 14:25
回覆 YC04 的帖子

若你想選 B2 英中,本區真糸吾多,聽老師講文理校風好,建議自行睇埋其他區。
咁又唔知BOR, 我見佢今次考得應該比上次好左, 但唔明點解, 考極個名次都係咁后, 咁你外區有咩心水呀?  比D意見我呀!

YC04 發表於 15-12-18 14:14
我見B2學校就只有聖母, 文理同聖文德有英文班, 所以要唸都係唸呢3間, 你有無意見比我呀, 我自己都好煩
...
----
‹ 上一主題|下一主題