用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 VS 德愛女中 邊間好D呢?
樓主: 慢咪咪
go

銀禧 VS 德愛女中 邊間好D呢? [複製鏈接]

悠悠110409 發表於 15-12-18 14:34
女仔好D.  有聖母 & 德愛. 大抽獎都有人好彩, band 2 入到德愛.
佢學校好多都入到德愛, 但好奇怪, 自行唔收, 大多數都係大抽獎入, 最衰亞囡又唔想讀女校, 咁先更煩

TwinWong  咁自行試文理/何官  發表於 15-12-18 15:30

我都想請教一下, 同是黃大仙區, 男仔, band 1尾, 自行同甲部應如何選好,
係咪應該當band 2咁plan 呢...
自行和甲部可以點好...........

回覆 YC04 的帖子

我都有睇九龍城區 B1b, B1C 學校,冇睇過 B2, 程2之後冇左預算, 學校開放日多數又過晒,我 B2 他區未有資料。但你可以睇下 BK  中學交流可能會有資料。最緊要學校教學理念同老師跟你孩子配合,學校附近環境多吾多誘惑(如放學後有地方可周圍逛)我亦會考慮。
希望可以幫到你,大家要努力!

回覆 Rainy 的帖子

自行,甲通常可選進取些,吾得有乙包低。 個人建議。

慢咪咪 發表於 15-12-18 15:49
回覆 Rainy 的帖子

自行,甲通常可選進取些,吾得有乙包低。 個人建議。
你間學校有成150人一級, 唔係錦X就係CPS(新XX).

如果係CPS, 除非呈二跌到去100/150或以下, 否則無乜可能變B2B喎?!

CPS過去幾年都有>50%學生派到/考到一線中學, 咁只要係top 50%內 (75/150內), 應該唔會係B2喎.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-18 17:22
你間學校有成150人一級, 唔係錦X就係CPS(新XX).

如果係CPS, 除非呈二跌到去100/150或以下, 否則無乜可能變 ...
hkpapa,

你D數據係邊到找到?  我反而無資料, 我囡呈一, 8X, 呈二派晒劵, 但未出名次, 但明顯好過呈一, 老師都有讚她, 但問呢位老師, 佢可以選咩男女中學, 佢話無咩, 因可立只收藍球叻既學生, 因此, 叫我選余近卿.  咁你睇, 我囡可以點選?

YC04 發表於 15-12-18 17:32
hkpapa,

你D數據係邊到找到?  我反而無資料, 我囡呈一, 8X, 呈二派晒劵, 但未出名次, 但明顯好過呈一, 老 ...
CPS校網有近3年升中派位 (只列英中):
http://www.cps.edu.hk/web_2015/schinfo/P6_allocation.htm

睇番個百份份, 最少個間有1%, 即係個Pie chart有100人, 扣番部份B2英中, 除番當年畢業生人數, 就可以計到個百份比.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

HKPaPa852
多謝你詳細資料,我2間都吾糸。有同學25/150 老師話佢糸 B1C, 我都覺得奇,已經好前都1C. 我囡程2是 7x/150,
老師話我囡 interview 完全冇問題,最好用英文 in 佢仲好。叫我自行選 1間 B1C, 1間 B2A. 程3仲要十分努力,不要寄望扣門同甲選。

慢咪咪 發表於 15-12-18 22:57

HKPaPa852
多謝你詳細資料,我2間都吾糸。有同學25/150 老師話佢糸 B1C, 我都覺得奇,已經好前都1C. 我囡程2是 7x/150,
老師話我囡 interview 完全冇問題,最好用英文 in 佢仲好。叫我自行選 1間 B1C, 1間 B2A. 程3仲要十分努力,不要寄望扣門同甲選。

如果係呢間:

http://tsbcps.edu.hk/%e5%8d%87%e4%b8%ad%e6%b4%be%e4%bd%8d/

我又唔認為全級七十幾可以係B1生囉(即係B1生比率唔會多過一半),再加上
你同學老師的數據看,B1生比率有無四成(即係全級六十名內都係B1生),都
是一大疑問。

所以你千金呈一八十幾,呈二七十幾,呈三後要以B1結數,實不容易。個人認為
,無論在自行還是統一,已不能用B1生的選校方法。開英文班的B2學校,在現
階段似乎己是最務實的選擇。

hkpapa852  呢間B1比例應該只有1/3左右  發表於 15-12-20 10:46
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

慢咪咪 發表於 15-12-18 22:57

HKPaPa852
如果唔係個兩間, 除非係何壽南, 否則其它黃大仙區小學既B1比例應該只有~1/3

其實何, 錦, CPS, 雖然升B1中學率高, 但實際B1率可能只在40%-50%之間

回覆 奥脫福 的帖子

糸囉,原來仲有分學校 B1 數量都吾同,而家先知

引用:回覆+奥脫福+的帖子 很多謝你們的建議。一

原帖由 慢咪咪 於 15-12-18 發表
回覆 奥脫福 的帖子

很多謝你們的建議。一向成績都是 40至50中/150全級,因6年級轉了補習室,又開始返判, ...
如果負擔得到,試試報直資。顔保鈴和福建都是用英語教學,band 2生都有機會入。

謝謝。我應該自行會以1銀禧 B1C, 2培道 B2A 試試。吾知培道程1 54/150, 程2 7x中/150 機會大吾大呢!

馬媽媽  The chances of both schools are low.  發表於 15-12-21 10:47

回覆 慢咪咪 的帖子

馬媽媽

點解咁講呢? 可否分享一下。THX。

回覆 YC04 的帖子

個人唔太喜歡聖文德,如果你有去過佢學校見佢D學生唔太醒目,校長口齒唔太清,校舍舊......全是我個人感覺
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak 發表於 16-1-13 16:56
回覆 YC04 的帖子

個人唔太喜歡聖文德,如果你有去過佢學校見佢D學生唔太醒目,校長口齒唔太清,校舍舊...... ...
以DSE成績計, 聖文德亦不適合B1C/B2A學生.

黃大仙區B2學校, 聖母, 文理為大熱, 培敦, 孔仙洲近年較好

hkpapa852 發表於 16-1-13 17:01
以DSE成績計, 聖文德亦不適合B1C/B2A學生.

黃大仙區B2學校, 聖母, 文理為大熱, 培敦, 孔仙洲近年較好
最主要係見B2學校得文理及聖文德有開英文班, 所以先考慮文理或孔仙洲.  不過,我依家仲15/16, 因亞囡學校出左個模擬名次, 她是6X/16X, 咁可以點選?  但唔想入女校.

至於問班主任, 之前叫我選余近卿, 依家話可以選好小小, 叫我選培敦, 文理或孔仙洲, 好無信老師呢? 謝謝!

YC04 發表於 16-1-13 17:23
最主要係見B2學校得文理及聖文德有開英文班, 所以先考慮文理或孔仙洲.  不過,我依家仲15/16, 因亞囡學校出 ...
余近卿只係話成績有進步, 大多數學生繼續升學(但讀乜?), 仲有近兩成學生未出成績已受台灣大學收咗

透明度唔係咁高, 本區既話, 除咗聖母同文理, 我會建議培郭/孔仙洲>余近卿

引用:Quote:YC04+發表於+16-1-13+17:23+最主要係

原帖由 hkpapa852 於 16-01-13 發表
余近卿只係話成績有進步, 大多數學生繼續升學(但讀乜?), 仲有近兩成學生未出成績已受台灣大學收咗

透明度 ...
hkpapa852,請問小兒級3X/125,老師話係B1C,學校上年有50人左右上B1中學,小兒沒有特異功能,冇𡘾,老師叫自行選協和,但我和兒子在黃大仙也没愛好的中學,選了郭得勝和長天,有冇機會?有否選錯學校?

metrochung 發表於 16-1-13 20:02
hkpapa852,請問小兒級3X/125,老師話係B1C,學校上年有50人左右上B1中學,小兒沒有特異功能,冇𡘾 ...
你個間好似係PLK既小學, 無理由一級得125人咁少呀?

B1C選長天和郭得勝叫合適, 應該機會都高 (當然都要睇面試表現). 但你始絡要諗定大抽獎排位
‹ 上一主題|下一主題