用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「呼吸」學校
樓主: MSWONG1001
go

「呼吸」學校 [複製鏈接]

其實版主要對自己小朋友有信心, 不用理會他人,
我見你幾日開一個POST...(留意左好耐)....好多疑問....係咪真係有需要樣樣都問....不要太擔心了...interview都完了,.大局已定... 努力向前吧, 反思完勿常回頭再想太多了~~

其實呢個term 又何止侮辱緊學校...

學校有資源又有錢,收生一定多,講到尾幼稚園都係自負盈虧,呢個係供求common sense. 有很多超大b 都無offer, 如果無呢類幼稚園提供學位,家長會很徬徨。

但我覺得樓主唔需要對號入座,有什麼家長就教出什麼小朋友,我反而為他們的小朋友擔心。因為有如此家長,讀超神幼又有何用?

有好多考試狀元都只係村校出身而已。用讀什麼學校來炫耀自己高人一等只不過顯得自己內心軟弱,要靠小朋友來證明自己或家人的價值,這無疑忽略小朋友的真正需要。

回覆:「呼吸」學校

其實為什麼要介意?

我覺得根本幼稚園收生應該呼吸化。

我自己小時候咪就係在最近爸媽工作地點的幼稚園讀。根本呼吸學校才是正常!

我覺得聖根德國際全日班幼稚園才是反常

回覆:busydaddy 的帖子

我覺得根本幼稚園收生應該呼吸化。 我十分贊同。成個幼稚園收生遊戲其實浪費學校老師甚至家長好多時間同感情。幾分鐘interview 睇到啲乜?學校不停出offer 不停比人drop offer又哂時。有小朋友好多offer 但有小朋友一個到冇,嚇死啲家長仲要覺得自己果個唔夠醒。其實外國好多地方幼稚園小朋友都係玩,按成長需要慢慢加入學術原素,到中學大學先係讀書爆炸期。

引用:其實為什麼要介意? 我覺得根本幼稚園收生

原帖由 busydaddy 於 15-12-17 發表
其實為什麼要介意?

我覺得根本幼稚園收生應該呼吸化。
同意,成個生態已經跟畸形,由搞直資開始。派位未幾好,以前係叻就真系可以入到想入的好學校,而家非常世襲,我覺得越來越似印度,無錢無人事好蝕底

引用:其實版主要對自己小朋友有信心,+不用理會他

原帖由 siubibu 於 15-12-17 發表
其實版主要對自己小朋友有信心, 不用理會他人,
我見你幾日開一個POST...(留意左好耐)....好多疑問....係咪 ...
Yes , 我都留意左好耐

大家好。
其實本身真係唔想留言,但見到呢但字眼真係有少少唔開心。唔單止標籤家長,學校,仲有小朋友,講到小朋友好似好差,無人收,先入呢間學校咁。
我阿B喺間學校讀PN,番學好開心,英文進步好多,宜家仲識用簡單英文句子對答。每日接放學都唱歌俾我聽。
老師做嘢有交帶,最少每個月都會打俾我跟進下小朋友情況。
小朋友好鐘意番學。
當初考PN,我小朋友都有學XX ,樂X offer ,但都決定讀呢間,覺得環境好,老師好。
其實,教育係應該有教無類。宜家學校要過五關斬六將先得到一個學位,令到某一類家長覺得好有榮耀感。得確,考到呢類神學嘅小朋友係好叻。
咁,係咪讀呼吸學校嘅小朋友就唔叻?收你都係眼緣,緣份。
難聽啲講句,你都可能係好彩。
點解要開post 講人哋呢?

其實我覺得話學校係人都收的家長冇問題,但形容有呼吸就收係好難聽

我小朋友有呢間學校收我超開心,佢近家而個interview又特別花心思,交表唔使搞排隊做show, 同埋以我所知佢唔係係人都收,都有waiting的

睇哂4頁估應該係字母後的又比較貴的幼稚園。睇排名都前的。成870+位,收多人正常。幼稚園小朋友得3 歲,本來就應該收就近的學童。係香港咁誇張,連幼稚園都要排名,3歲未到已開始接受淘汰賽。

如果人生係win on start line, 咁大器晚成又點黎?童年本來在香港已經少。而家連緊有的頭幾年都冇埋,要去谷小朋友,拔苗助長。但唔跟住做又唔得,因為個個都係咁。

本身對呢間學校冇好感,我上年去邊interview,學校收生手法的確令我同先生有點反感。呢個呼吸字,我只係EK見過一兩次,冇特別感覺,只覺得改名者的功力麻麻,根本唔容易明白。但樓主刻意大造標題,反而令更多人認識,有點莫名奇妙。

sala222 發表於 15-12-18 01:59
本身對呢間學校冇好感,我上年去邊interview,學校收生手法的確令我同先生有點反感。呢個呼吸字,我只係EK ...
樓主應該係在其他post 被人撩興左啦

Matthew301 發表於 15-12-17 23:00
大家好。
其實本身真係唔想留言,但見到呢但字眼真係有少少唔開心。唔單止標籤家長,學校,仲有小朋友,講 ...
我朋友仔入到MS 都唔明,因為當日表現唔好,我話你仔時運高囉。同搵工面試一樣,半個鐘又睇到咩,唔work 過點知?

引用:Quote:Matthew301+發表於+15-12-17+23:00+

原帖由 jojosesame 於 15-12-18 發表
我朋友仔入到MS 都唔明,因為當日表現唔好,我話你仔時運高囉。同搵工面試一樣,半個鐘又睇到咩,唔work 過 ...
其實,呢位家長你可以誤會咗,其實我都宜家都未有offer,MS無收我小朋友。
我意思係樓主小朋友好彩。我小朋友無咁好彩,仲喺呼吸學校到番學。
可能我表達得唔太好。
我係想叫樓主唔好開post針對呼吸學校學生姐。

呼吸就收又點?都可以係好學校!係有啲人不停追求難入就等於好的學校。如果你話唔洗呼吸先收嘅就真係神校喇!

凡事兩面睇,有邊間學校可以咁易收,唔洗揀本身已train到好勁嘅學生,又可以有咁好嘅output?我反而覺得學校好勇好勁!

我好驕傲自己小朋友讀緊呼吸學校架,每次人地問讀邊間,我都大大聲講!其實我睇完哩個term又無咩特別感覺,我理得其他人點睇,我有能力入去讀,小朋友又讀得好,老師又有愛心有耐性,已經係我100%意願。呼吸學校又點,唔呼吸學校又點,各取所需啫。我偏好小朋友讀名幼,學校又需要負擔得起嘅家長,一買一賣,各取所需無問題喎!

引用:我好驕傲自己小朋友讀緊呼吸學校架,每次人

原帖由 tingtingword 於 15-12-18 發表
我好驕傲自己小朋友讀緊呼吸學校架,每次人地問讀邊間,我都大大聲講!其實我睇完哩個term又無咩特別感覺, ...

ky201105 發表於 15-12-18 09:49
呼吸就收又點?都可以係好學校!係有啲人不停追求難入就等於好的學校。如果你話唔洗呼吸先收嘅就真係神校喇 ...
最尾嗰句笑屎我

但我都好認同呼吸學校都可以係好學校,2者冇衝突,多啲呢啲好學校大家就唔使考得咁辛苦了。

原來果間就係所謂閉氣學校

回覆 puichingforsure 的帖子

I know this too.  I don't understand what 補習 can be for a K1, 3-year-old kid
‹ 上一主題|下一主題