用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小學收細B ???????????????
go

小學收細B ??????????????? [複製鏈接]

我的是細B , 12 月..而家報了PN .. 如果有D學校收...如YORK呀, 明WAI 那些...

我想問問到K1/K2/K3 ... 到小一....
這些細B到報小一的時侯... 能力上和其他大B有無大分別的呢...??
我知道像YORK呀..ETC ETC....有好多人考到不錯的小一 (私小/直小) 或者一人同時有幾個OFFER----> 這些人中是否全大B (有無小B都有好的OFFER或者一人同時有幾個OFFER?)
如果小B的表現到K2/K3 考小學的時間已經同大B開始收窄的話...學校應該下了不少功勞~~~

我這樣問是因為如果機會不大的話...我疊埋心水等下年做大B..!!

0    0    0    0

我11月細b, IN 左3間, 都是WAITING ,

黎緊會IN 多間, 如果唔收, 就做大b LA, 無計LA.

我b IN 左2間-------------->WAITING

回覆:legoisland2005 的帖子

做大b啦!我仔9月b今年考k1真係好蝕底,身邊6-10月b都有,一個offer都冇,感覺k1大競爭好多,學校亦prefer大b多,如果阿仔是11,12月,我一定俾佢再考多次k1做大b

回覆:legoisland2005 的帖子

我現在都有你同一個問題,怕考小學時,細b都係輸蝕,不過你既然12月b,差唔夠一個月都係15年b啦!何必同14年1月b爭呢而且現在讀書咁多功課,做大b,小肌肉好d,寫字都寫快d啦我9月b做大b真係好大,超尷尬

係不過始終係心理關口..
如果D同學全係2015年,, 但係我果個係2014年的話...小朋友可能會唔好受..
雖則宜家可能有HALF以上的同學是早一年出生的了.

回覆:小學收細B ???????????????

小學來説,應該分別不大

回覆:小學收細B

做大B小朋友無咁吃力。尤其係男仔

回覆:dinling 的帖子

我個10月中b,都唔知做晤做大b好

回覆:panda_clau 的帖子

我大仔12月尾超細B,經歷10幾個reject之後有1offer,2waiting,其間感覺痛苦,真係好難考。有諗過repeat k3,下年再嚟過 ,但仔唔願意,要reapeat 都係pn 或k1.

我仔十二月細仔,意料之外有出名的學卷K 收左,但一想到考小一,都有d 驚。

但呢間學卷K, 超大b 考都未必收,考到又無理由唔讀,係咪?

我個係十一月細仔,我之前都有諗人人都2015, 自己2014 個問題;但慢慢發覺佢比其他唔好話大B, 大一兩個月都已經係慢D, 我諗我都叠埋心水做大B

legoisland2005 發表於 15-12-17 10:01
我的是細B , 12 月..而家報了PN .. 如果有D學校收...如YORK呀, 明WAI 那些...

我想問問到K1/K2/K3 ... 到 ...

小朋友越大,發展差距越少,唔駛太擔心小一問題。
如果讀左K1都係發展較慢,到時先REPEAT囉,順其自然吧,上天自會給你答案。
我個係10月尾B仔,無讀過PN,我都俾佢照讀。

視乎你目標係乜,只求中中庭庭不難,要出類拔萃不易,除非小朋友本身特別叻

回覆 tuliplee_hk 的帖子

禁你個小朋友跟唔跟得上??

回覆 legoisland2005 的帖子

哈哈,我明年先K1,不過係有細B跟到既,所以要睇返自己小朋友發展而定

回覆 tuliplee_hk 的帖子

THANKS!!!!
‹ 上一主題|下一主題