用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何時會收到大抽獎表格,是寄家裏還是幼稚園? ...
go

何時會收到大抽獎表格,是寄家裏還是幼稚園?

引用:何時會收到大抽獎表格,是寄家裏還是幼稚園?

原帖由 michellelee1979 於 15-12-16 發表
寄去你屋企

唔知幾時會收到呢?

引用:唔知幾時會收到呢?

原帖由 LovelyBB06 於 15-12-16 發表
唔知幾時會收到呢?
好似1月頭定中!

選校表格好似唔會直接寄比你,只係寄封信,通知日期及時間到指定選校中心,即場填表。

michellelee1979 發表於 15-12-16 20:32

1月2X號左右啦,教育局會有信畀你,叫你去你校網既分區派位中心辦手續,即場攞表即場填埋交表,攞番屋企填都得,限期前交就得啦。封信有埋樣板表格,畀你練習一下填表,同埋有你校網既每間學校剩餘學額表。祝大家好運!

hppa    發表於 15-12-17 15:51

唔知份表格會唔會係好似考公開試選擇題果種電腦劃格仔表格呢?否則選校中心又要人手跟家長選校表再抄一次,返到總部,又要再人手入機,中間如果錯手入錯機咪誤左大事 ? 同埋點樣可以防止過程中出現舞弊行為 ? 如果教局入面有人出古惑,家長好難知道。

se6b03 發表於 15-12-17 15:19
唔知份表格會唔會係好似考公開試選擇題果種電腦劃格仔表格呢?否則選校中心又要人手跟家長選校表再抄一次, ...
想多了吧!
謹慎是好! 但亦不需要過份"小心眼" !  平常心面對吧!

oho1 發表於 15-12-17 16:35
想多了吧!
謹慎是好! 但亦不需要過份"小心眼" !  平常心面對吧!

根本整個過程太多漏洞,只係一直無人出聲講,區議會及立法會選舉,ICAC同選舉事務處睇到實,點票現場,候選人及記者金睛火眼睇到實。

六合彩攪珠,現場有專人監票,電視直播睇到實。

房署居屋攪珠,又係現場電視直播睇到實。

點解小一大獎咁重要,從來唔公開抽獎過程既 ? 又無人監場,只係等佢出結果,唔滿意結果又無得上訴,d家長咁樣都可以接受 ? 真係唔明。

hppa  relax  發表於 15-12-17 18:08

se6b03 發表於 15-12-17 16:43
根本整個過程太多漏洞,只係一直無人出聲講,區議會及立法會選舉,ICAC同選舉事務處睇到實,點票現場,候選 ...
焦點放在那處,人亦只會注意那焦點而已!

專注亮點, 心存感恩,而不是負面的東西或糾結於自已覺得可以有或應該有的東西! 人才會懂得欣賞及喜悅!

我看到是所有人(不論身份地位財富),都"公平地"得到一個報校申請號碼,  所有人都可按自已的自由意願,"公平地"選擇學校次序, 電腦亦跟據隨機投樣的程式"公平地"按各人"公平地"選擇學校的次序而分配學校!  有何不公之處!

小一分配學校非攪珠而是用"電腦的程式"運作,不經人手, 如何現場監票、直播呀! 就是有得看,我也無空無興趣看啦!

人身所有事無大小都要所謂的"公平"、"公開"、"上訴"嗎!?  考試分數、分班、求職面試、升級、擇偶選擇、生兒生女...那樣可以有所謂的"公平"、"公開"、"上訴"呀!  要上訴個電腦程式、制度還是"可能"的人為意外或錯誤呀!

BTW, 小一選校是重要,但亦不"十分"重要!  只是人身的一小步而已!

hppa  well said  發表於 15-12-17 18:06

oho1 發表於 15-12-17 18:02
焦點放在那處,人亦只會注意那焦點而已!

專注亮點, 心存感恩,而不是負面的東西或糾結於自已覺得可以有或應 ...
講得好!