用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉區升跌band問題請教
go

轉區升跌band問題請教 [複製鏈接]

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2230797&pid=33115363&fromuid=196829  (pls copy the whole URL and paste to the browser)

5.  有啲家長會選擇轉校網(跟居住地址),考生之派位組別會根據所轉校網訂定。假如考生之呈分試總平均分係78分,在原來之校網屬BAND1尾,但轉去另一校網,考生要80分以上先係BAND1,結果78分便會變成BAND2生。所以由弱區(小學生成績較差)轉去強區(小學生成績較好)之BAND1尾考生(邊緣人)有機會跌BAND,轉區前要慎重考慮。

根據第五點,"弱區轉去強區"是指該學生的師兄考Pre-S1成績佔全港的排名吧?即假設天水圍某小學(假設該區的小學普遍考獲Pre-S1成績不甚出色)某年的六年級同學考Pre-S1非常優秀,是否可以惠及其師弟師妹,使其轉至灣仔區(假設該區的小學普遍考獲不錯的Pre-S1成績)也不一定跌band呢?
   13    0    0    0

簡單啲講,所有考生的Pre-S1成績按高低排,就係全港排名。將全港排名接考生小學所屬區域分,就係地區排名。所以不論在那區考,兄師姊考Pre-S1的成績都會影响師弟師妹。

理論上係咁樣無錯.
不過機會真係超級微. 因為個成績唔係只一屆學長, 而係要對上兩次取樣年既學長都考得好. (每兩年取樣一次), 用兩屆學長既大數據凳返勻既值, 係好難因為個別學長考得好而令全港次第突然提升. 況且大數據邪惡之處就係穩定, 一間學校枕住四年都係得咁多料, 即係佢既收生質數同教學系統結合後係得咁多, 係唔會無啦啦特飛猛進的. (3+4永遠等如7)

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:23

回覆:轉區升跌band問題請教

請問有無資料查看邊區係强區邊區係弱區呢?

請問東區轉九龍城,哪個較強,哪個較弱?

brianshe  我諗會跌小小  發表於 15-12-18 14:22
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

北區轉沙田區呢?

大埔轉沙田區呢?

回覆:bobocelia2000 的帖子

咁請問深水埗學校88分band2,轉葵青區會否一樣band2?

elbar  各有各好   發表於 16-1-3 16:39

band中學生轉區差唔多唔會升/跌band(可能性超低,接近0,但唔敢寫包單),多數banding改變發生响banding邊緣位學生身上

小學老師應該估算到學生大概band幾同身處頭中定尾

制度其實唔公平,且復雜,反而家長接受

無所謂公平與否,只係平衡點响邊

逐間考對家底無咁厚嘅都有問題,車馬費同專門補習費support唔到;

一次性公開試對發展比較遲嘅男仔又係問題

學能試同男女分隊又話低band男仔搶咗band1位

依家所謂強弱網轉網會跌Banding呢個講法, 其實同原意係有好大差別.

原本其實只係分出某網內學生升讀英中機會/比例較高和較低既網, 後來俾人改為話升英中機會較高既係強網, 較低既係弱網. 日子耐咗, 大家就以訛傳訛以為升英中機會較高既校網, 學術能力一定係強D, 實情其實並非如此.

一個學生如果由校網A轉去校網B, 教育局係會按照該學生既全港性次第再和校網B內既學生再排過, 只要學生既全港性次第本身夠高, 轉網係無乜影響.

學生既全港性次第, 其實係按照該小學過去畢業生既Pre-S1成績嚟定. 簡單D講, 一間學術能力強既學校, Pre-S1成績通常較好, 網內既B1學生比例, 甚至全港性既B1學生既比例都會較高.

好似APS, SFA, KTS呢D全港性升中派位極佳既小學, 佢地全港性B1既學生一定好多, 所以佢地轉去邊個網, 基本上都會係B1.

至於轉網會唔會跌Band, 其實係睇小學本身是否一間"強校", 同你是否身處兩個Band之間既邊緣人, 而唔係只睇校網.

如果只係睇校網, 咁唔通九龍城網寶校既B2學生, 轉過去黃大仙, 會自動升level做B1學生嗎? 平兆B1學生轉網過九龍城網又一定會變B2嗎?  當然不會.

YDLFATHER    發表於 16-2-7 11:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-4 11:23
依家所謂強弱網轉網會跌Banding呢個講法, 其實同原意係有好大差別.

原本其實只係分出某網內學生升讀英中機 ...

其實都唔係好明。
咁即係一間正常既小學, 1/3 B1, 1/3 B2, 1/3 B3, 去咗住址區, 而住址區熱門學校係60% B1的, 次熱門都40% B1, 而該區B1位足夠, 咁係咪即係就算小朋友係B1中, 都應該唔會跌Band?

而邊緣人係指B1尾, 抑或B1尾既尾幾個? 例如一級99人, 各band係1/3, 邊緣人係指25-36名, 抑或33-36名?

請問元朗去屯門會跌band嗎?

little_yolky 發表於 16-1-6 11:05
其實都唔係好明。
咁即係一間正常既小學, 1/3 B1, 1/3 B2, 1/3 B3, 去咗住址區, 而住址區熱門學校係60% B1 ...
唔可以咁講, 我試吓講個例子解釋下:

A區某小學, 佢既學術水平 (過去的Pre-S1成績) 可能只和B區既二線小學相若, 那A區小學如果搬B去區的話, 佢既B1比例, 應該只會和B區既二線小學相約.

假設A校係40網B1比例約55%, 但佢既學術水平, 可能只和11網B校相近, 但B校B1比例只有45%, 咁如A校學生要轉網去B校既校網, 應參考B校既B1比例, 即只有45%B1, 而唔係55%B1..... 到時原於A校在46%-55%既學生, 轉去11網便會有極大機會跌banding.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實轉唔轉區都真係幾煩下.....﹗

其實全港學生,計晒pre-S1,校內成績等等,都可以想像轉換成0-99.99分,代表高過全港百分之幾多嘅學生,因此66.67分或以上嘅就係全港嘅B1,33.34-66.66分就係全港嘅B2,其餘係B3。

假設甲區頭三分之一嘅學生,都有70分,乙區頭三分之一嘅學生,最低嘅只有62分。如果有一個學生68分,全港屬於B1,但在甲區只係B2頭,如果佢轉區去乙區,就自然上返B1,即使64分嘅,全港B2,但去到乙區,都可以升上B1!

無論強校寶校,計法都一樣,總有學生在邊緣位,轉區都有升跌嘅可能!反而要睇學校有幾多透明度,學生知唔知自己所處嘅位置?萬一由強區(B1位有剩)轉咗去弱區(B1位唔夠),但升唔到Band,就唔轉好過!

想請教
由油尖旺(B2)網轉九龍城網如何?

Band5 發表於 16-1-7 10:31
其實全港學生,計晒pre-S1,校內成績等等,都可以想像轉換成0-99.99分,代表高過全港百分之幾多嘅學生,因 ...
強區轉弱區, 即使機會升band, 但入讀B1中學機會必定係大減, 到時可能得不償失

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, could you pls explain a bit further why "強區轉弱區, 即使機會升band, 但入讀B1中學機會必定係大減"?  Thank you very much!
‹ 上一主題|下一主題