用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉區升跌band問題請教
樓主: hkmom
go

轉區升跌band問題請教 [複製鏈接]

hkmom 發表於 16-1-7 11:49
回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, could you pls explain a bit further why "強區轉弱區, 即使機會升ban ...
假設你係九龍城區B2, 或B1/B2邊緣人, 轉去黃大仙後成功升格為B1尾.

九龍城區既B1學生透過統一派位取得B1中學機會係90% (假設), 黃大仙區只有60% (都係假設, 但肯定黃大仙區機會係低D). 咁最後入番B2學校既機會其實都唔低, 而且該區既B2中學, 水平可能又和原既有D距離

所以到底留係原區搏B1學位充足可以偷雞, 定係轉過去"弱區"搏一搏好? 真係要自己衡量下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkmom+發表於+16-1-7+11:49+回覆+hkp

原帖由 hkpapa852 於 16-01-07 發表
假設你係九龍城區B2, 或B1/B2邊緣人, 轉去黃大仙後成功升格為B1尾.

九龍城區既B1學生透過統一派位取得B1中 ...
我同事九龍城區,老師話佢九龍城b2但全港b1, 佢住將軍澳,你覺得佢應該一怎樣選擇?

1) 在九龍城博部份band1 校有機會有位留比band2生
2) 轉往將軍澳博band1學校
3) 保守d直程在九龍城找間較好band2 校

MMVV 發表於 16-1-7 20:44
我同事九龍城區,老師話佢九龍城b2但全港b1, 佢住將軍澳,你覺得佢應該一怎樣選擇?

1) 在九龍城博部份band ...
男可考慮轉網,女既就無謂轉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-7 12:08

九龍城區既B1學生透過統一派位取得B1中 ...
點先知轉個區機會大定少?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

思瑜610 發表於 16-1-2 19:24
咁請問深水埗學校88分band2,轉葵青區會否一樣band2?
請問深水埗區88分B2這數據喺邊度得來? 係咪即係話高過88就B1?

ioi 發表於 16-11-24 23:56
請問深水埗區88分B2這數據喺邊度得來? 係咪即係話高過88就B1?

是老師說我小朋友呢個成績屬band2

思瑜610 發表於 16-11-25 07:29
是老師說我小朋友呢個成績屬band2

ic. thx!
原來88都只係B2. 咁有啲學校85、86分已A, 真係冇乜意思.
btw, 我葵青區反而想跨區深水埗, 但我都未掌握升跌banding的資訊.

引用:+本帖最後由+ioi+於+16-11-25+07:54+編輯+\

原帖由 ioi 於 16-11-25 發表
每間學校都唔同,平均分88分,我學校已經b1生

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

ioi 發表於 16-11-25 07:49
ic. thx!
原來88都只係B2. 咁有啲學校85、86分已A, 真係冇乜意思.
btw, 我葵青區反而想跨區深水埗, 但我 ...
我諗深水埗BANDING會高過葵青區少少, 深水埗都有幾間直資、私校小學拉高分數

我估你個係女女啦, 其實葵青區都有兩間好女校, 唔比深水埗差。另外男女校計, 葵青區更加係好過深水埗

‹ 上一主題|下一主題