用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囝話大壓力,點算
樓主: babykenny
go

阿囝話大壓力,點算 [複製鏈接]

樓主你個仔是獨子嗎??   我覺得獨生兒放學後沒有兄弟妹妹一齊玩下傾下, 有D弧單, 感情及壓力無咁容易舒發。

或者俾佢參加多D 團體活動, 多D朋友仔一齊玩下, 等佢開心D

我有時見小朋友一起去CENTER做功課都好開心, 你仔仔去CENTER 做功課,有沒有FRIEND 陪

引用:多謝大家既意見,我會呢排都keep住同佢傾多

引用:樓主你個仔是獨子嗎??+++我覺得獨生兒放學

原帖由 小J媽媽 於 15-12-17 發表
樓主你個仔是獨子嗎??   我覺得獨生兒放學後沒有兄弟妹妹一齊玩下傾下, 有D弧單, 感情及壓力無咁容易舒發。 ...
是獨生子,但他放補習後,日日都可同表兄弟玩,因大家住樓上樓下

引用:Quote:原帖由+babykenny+於+15-12-17+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-12-18 發表
我都覺得你可以試下同佢講,如果放學返屋企自己做晒識既功課先,可以唔駛去補習,睇下佢做唔做得到。我覺得 ...
我有請過工人,但已4個月了,都嚟唔到,agent收完錢,不停叫我換,最終放棄請工人了,唔想請完返嚟又要比錢送佢走

引用:我有時見小朋友一起去CENTER做功課都好開心

原帖由 Ling2014 於 15-12-17 發表
我有時見小朋友一起去CENTER做功課都好開心, 你仔仔去CENTER 做功課,有沒有FRIEND 陪
...
他有認識到新朋友,其實一直都無咩問題,佢話去補習社都好開心,仲話想我喺補習社幫佢報畫畫班添

引用:Quote:babykenny+發表於+15-12-17+12:43+多

原帖由 Yanamami 於 15-12-17 發表
同佢make a deal, 話如—个学期自己做好哂功課等你放工番黎食飯,就免佢去補習社。唔知夠唔夠吸引力? ...
之前有試過,唔得,次次都做漏,所以先去了補習社

回覆:阿囝話大壓力,點算

老實說,我都覺得每天7-8樣再加網上又真的太多。聽你說有表哥表弟住樓下,可以幫到手嗎?你說你小朋友自己做會做漏功課,那我估應該是補習社老師催過你個小朋友做快啲或批評過他的做功課態度,令佢有壓力。

回覆:阿囝話大壓力,點算

樓主有冇join家長group?問下其他家長覺唔覺太多功課?大家合力同班主任講會好d!
另外,你有冇搵學校社工傾計?佢地可以幫到你!

有無打回校同班主任傾下 ???? 在校有無其他問題 ????
學校有無輔導主任可以傾下/留意下/開解下他???

引用:有無打回校同班主任傾下+????+在校有無其他

原帖由 subb 於 15-12-18 發表
有無打回校同班主任傾下 ???? 在校有無其他問題 ????
學校有無輔導主任可以傾下/留意下/開解下他???
...
有同老師傾過,佢話會幫我留意下小朋友

引用:老實說,我都覺得每天7-8樣再加網上又真的

原帖由 loveDD 於 15-12-18 發表
老實說,我都覺得每天7-8樣再加網上又真的太多。聽你說有表哥表弟住樓下,可以幫到手嗎?你說你小朋友自己 ...
我諗可能係,但呢間補習既老師我覺得他其實很好,他知道我要返工,回家又忙,所以他都會主動打比我話小朋友有咩問題,同埋見我有時放假去接囝,佢都會同我傾小朋友平時情況同埋邊方面較弱,可能因為咁,就有壓力

引用:樓主有冇join家長group?問下其他家長覺唔覺

原帖由 hotingmum 於 15-12-18 發表
樓主有冇join家長group?問下其他家長覺唔覺太多功課?大家合力同班主任講會好d!
另外,你有冇搵學校社工傾 ...
我都有嘗試同啲家長主動傾計,但佢地好似都不太理采我,我都溶入唔到佢地,唉…

回覆:babykenny 的帖子

其實我同意你仔功課不算少。有時候大人以為小朋友應付得來,其實他們可能已有一些壓力,而且抑壓了一段時間。每個人承受壓力的能耐唔同,對自己的要求又唔同,就算兩個人做功課都是快靚正,一個覺得輕鬆,另一個可已覺得有壓力,煩悶或覺得未夠好。而且你小朋友已好清楚講出,佢係因為功課而好大壓力,已是個警號。我覺得一定要先認同佢感受。再傾下功課壓力是來自數量,分數,還是難度,再商量下如何改善,或找出真正壓力的原因,到底真是功課或其他原因。

引用:其實我同意你仔功課不算少。有時候大人以為

原帖由 Olympian 於 15-12-19 發表
其實我同意你仔功課不算少。有時候大人以為小朋友應付得來,其實他們可能已有一些壓力,而且抑壓了一段時間 ...
專注力是王道!

‹ 上一主題|下一主題