用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囝話大壓力,點算
go

阿囝話大壓力,點算

我個囝小二,讀普通學校,唔係名校,但學校成日有默書,測驗,一年考4次試,今日通知,第二日就預默,預默不是正式默書,每天有7,8樣功課同網上功課,因我要返工,所以安排小朋友平時放學去補習社做功課,做完就返家,如非要默書測驗,當天我都不用他溫習,在家可看電視玩玩具,星期六通常都出街玩,星期日上午游水,下午也沒報什麼興趣班,都是休息和玩耍,自問都沒給他什麼壓力,只想他快樂成長,但這星期,他突然很反常,時常說謊,今天突然喊着跟我說很大壓力,日日都這麽多功課,又要溫默書,日日都做不完,我聽着很心痛,不知怎樣教他好,我1明白小朋友真的很累,但我又總不能讓他不做功課及溫默書吧,有沒有家長可分享吓你們的經驗同教法

多唔多改正?

似乎有事發生左, 令小朋友產生壓力.

要盡快分別同學校老師以及補習社老師了解吓, 係咪發生左乜野事在小朋友身上.  另外要用智慧同小朋友了解吓, 傾吓計, 睡前時間應有幫助.  有乜事都先唔好話佢, 要支持佢, 幫佢講出心底話.  自己都唔好過份擔心, 小朋友會覺得你的壓力而唔肯講真話的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:阿囝話大壓力,點算

先要同小朋友傾吓壓力從那裡來?再睇須唔須要搵老師或補習社幫忙。
個人意見,如果經濟許可,媽媽全天侯陪著他,自己教功課,不去補習社,自己接送,可以親子時間多點。

佢基本上曰曰做到無停手,唔係預默就係默書,再唔係就測驗,然後再預默、默書、再考試……年復一年。

同亞仔傾吓,學校有發生也野事,有無比老師鬧,所以突然覺得壓力大。

星期六日兩日都係玩,算吾錯了。

回覆:MrBeast 的帖子

改正日日都有,但阿囝已唔算錯得多,通常都係1,2題就改完

回覆:palmchristy 的帖子

今日瞓前同佢傾過,佢都係話多功課,日日都默書

回覆:celiakids2013 的帖子

辭工應該就唔得啦!但其實我公司寫字樓時間,我一收工都返去陪佢,煮飯,傾計,盡可能都比親子時間,但佢都話有壓力

回覆:Yanamami 的帖子

係。。。好無奈,我都知佢辛苦,今日仲剛剛收到學校通告,有講座講日後TSA既安排,即係學校無打算取消

回覆:Jane1983 的帖子

基本上,佢放假想去邊,我都滿足佢,唔知係咪就係太滿足佢既需求,所以相比之下,返學就壓力大呢

細路心情變得好快,俾三個月談心及觀察,持續就揾 happy school 轉校, 無好嘅情緒必定影響讀書。

babykenny 發表於 15-12-16 23:09
改正日日都有,但阿囝已唔算錯得多,通常都係1,2題就改完

試下同佢一齊商量下time management,(其實當然是父母lead,不過要做到佢有份決定),首先,weekend 可以chk 功課有冇錯,咁星期一就少了些改正,默書也在weekend 溫,之前一晚只溫唔熟/錯的字,預默就解釋是老師幫他們溫,唔計分,以上都是救近火,長遠就要細心觀察有冇乜基本能力和或環境因素
Ps 睇下有乜eca佢想cut

Pps 我會盡量安排到每日有時間去玩,就算是10分20分鐘,總之就找個理由去盡快完成功課。

默書、測驗、各種吾同名目的計分野,其實好多學校都有好多,最好就係當佢係學習的一部份,盡力做好,吾好當佢係一件大事,咁就無咁大壓力。

每日有d時間hea玩都係重要,星期六日預早溫d亦可能幫到。佢吾開心,一定要幫佢

測默多其實會少野,只要家長不計較,小朋友壓力可能相對細,如留意下佢平旺、功課明不明,同補習社溝通下,如己明8,9成,測默温習由他們,回家看下書已ok

引用:我個囝小二,讀普通學校,唔係名校,但學校

用去補習社的資源請個工人幫手, 咁小朋友就可以早些回家, 你仲唔駛做家務添, 大家壓力都細左.

但到時引來到小朋友返到屋企會唔會做功課, 以及要家長自己跟返功課的問題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

多謝大家既意見,我會呢排都keep住同佢傾多啲計,盡量比佢休息,其實要佢放學去補習社,我都真係迫不得已,我自己收工收6點半,平時收工就買餸煮飯,煮好飯都8點了,食完都9點,仲要洗碗,沖涼,洗衫,對功課,搞得嚟其實都好夜,所以先想小朋友放學就盡量做好功課,咁我做家務既時候,佢就可以休息,睇電視,無奈佢又唔會在家自動自覺做,所以只好去補習社。。唉

babykenny 發表於 15-12-17 12:43
多謝大家既意見,我會呢排都keep住同佢傾多啲計,盡量比佢休息,其實要佢放學去補習社,我都真係迫不得已, ...
同佢make a deal, 話如—个学期自己做好哂功課等你放工番黎食飯,就免佢去補習社。唔知夠唔夠吸引力?