用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位, 煩惱中
go

自行派位, 煩惱中 [複製鏈接]

我同囡囡最鍾意得一間中學, 其他都冇乜所謂....... 依家煩惱緊如果自行填兩間, 如果幸運地第二間收左, 最鍾意果間就冇得玩大抽獎, 噤我應該在自行只填最鍾意果間嗎?? 就算自行收唔到, 起碼大抽獎都仲有機會......... 請問有冇JM試過只填一間?? 學校就完全唔見議只填一間
   2    0    0    0

蛋豬 發表於 15-12-16 17:27
我同囡囡最鍾意得一間中學, 其他都冇乜所謂....... 依家煩惱緊如果自行填兩間, 如果幸運地第二間收左, 最鍾 ...

要視乎你喜愛這間中學有幾深入啦!舊帖中像你一樣嘅例子又成功係有的,但不太建議你咁做,因為這種非君不嫁的選校心態,要有一定實力才可以在不成功時四出叩門,今年出生率仍然底企,有得叩門的中學會是少了許多,有些區分還實施"君子協定"不接受叩門添,所以你真審慎考慮清楚是否只鍾情一間,還是努力做下功課,找出第二第三間心儀學校更好呢!

回覆:自行派位, 煩惱中

自行
Band 1b 要Band1a尾成績
Band 1c 要Band1b尾成績
Band 2a 要Band1c尾成績

如此類推,否則,等抽獎

brianshe  如果係B1A學校, 佢地自行係想搵漏網之魚嘅有潛質學生.  發表於 15-12-17 17:20
王家爸爸  事實並非咁簡單   發表於 15-12-17 08:15

如果你同女女都只得一間喜歡嘅中學,非君不嫁,咁自行派位就更係填最心儀中學,只填一間。如面試失敗,就等電腦派位,到時甲部同乙部都填呢間心儀中學。但我建議你多揀兩間次選心儀中學,因獲派頭三位中學大約有71%左右。萬一你第一志願落空,起碼第二第三志願都唔會太令你哋失望。第二第三志願最少都要令你有一個感覺係安心和滿意。

想問如果只填一間, 又不中的話, 會派去邊呢?

王家爸爸  我指乙部    發表於 15-12-19 12:27
brianshe  跨張啦~ 仲有大抽獎, 點會係籮底橙  發表於 15-12-17 17:21
王家爸爸  如果只填一間,唔中會變籮底橙。  發表於 15-12-17 08:13

引用:想問如果只填一間,+又不中的話,+會派去邊呢

原帖由 tracymama 於 15-12-17 發表
如果大抽獎階段你只填一間,而第一間又派唔到,會在完成其他學生所有派位後,看那中學仍有位,便隨機派一間俾你。

引用:我同囡囡最鍾意得一間中學,+其他都冇乜所謂

原帖由 蛋豬 於 15-12-16 發表
我同囡囡最鍾意得一間中學, 其他都冇乜所謂....... 依家煩惱緊如果自行填兩間, 如果幸運地第二間收左, 最鍾 ...

我完全明白你意思想法,你係指自行只選一間而非大抽獎只填一間,或者睇下我嘅舊post先

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3087346

其實亦可行,但你必須先要衡量自己小朋友能力/Banding,本區學位又是否足夠,入倒成數等等..... 當然如果極心儀又唔敢博,就要越級挑戰,揀間高少少入左都唔後悔嘅先得,一但自行落空仍有機會等再抽獎。
Good Luck.

tracymama 發表於 15-12-17 00:17
自行可以填一間,大抽獎甲部都可以填一間,但乙部不應該只填一間(會派得很差)。乙部我建議最少要填十間(邊緣人最好填十五間以上)。

hkpapa852  都要睇地區既.....   發表於 15-12-17 17:22

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-17 08:16
我完全明白你意思想法,你係指自行只選一間而非大抽獎只填一間,或者睇下我嘅舊post先

http://www.edu-ki ...
如果是指自行,填一間無問題,其實唔少B1軒小仔都係自行只填QC,甲一都喺(甲二、三留空),乙一QC。

洋蔥頭媽咪  Thanks   發表於 15-12-17 08:29

引用:我同囡囡最鍾意得一間中學,+其他都冇乜所謂

原帖由 蛋豬 於 15-12-16 發表
我之前也有你煩惱,但我自行也填兩間,吾想晒左個機會。我囡band 1 b, 自行一首選最心儀個間1b 級, 第二我填一間band 1 a 博博,知難入,但博下,入到就bonus, 入吾到就等大抽獎

多謝大家意見, 大抽獎我一定會填晒, 只不過我呢區得一間最鍾意, 其他真係冇乜所謂....... 我囡如果呈三keep到應該係B1a尾-1b頭, 我報果間係B1B學校, 自行我估未必收(因為呢間都叫本區熱門), 所以我至驚好彩地第二間收左, 噤就冇左大抽獎機會!!

Tophand8899 發表於 15-12-16 23:54
自行
Band 1b 要Band1a尾成績
Band 1c 要Band1b尾成績

3個banding已分abc
仲有冇可能分到abc嘅頭中尾

719117 發表於 15-12-17 09:07
我之前也有你煩惱,但我自行也填兩間,吾想晒左個機會。我囡band 1 b, 自行一首選最心儀個間1b 級, 第二我 ...

我唔會幫阿囡補1a學校, 因為我呢區果間1a學校出名chur, 我唔想佢讀到想死

babybaby2010 發表於 15-12-17 17:18
3個banding已分abc
仲有冇可能分到abc嘅頭中尾

我相信冇細分得噤仔細, 只不過有d真係未到1a, 但其實一定係1b, 我自己就覺得呈3仲有機會上到1a..........呢d情況都可以博1a掛....
‹ 上一主題|下一主題